Güncelleme Tarihi:

Antalya Ticaret İl Müdürlüğünün 20 kişiden oluşan 10 ekibi, kent merkezi ve 19 ilçede market, gıda, kuyumcu, emlak sektörü başta olmak üzere farklı alanlarda denetimlerini sürdürdü.
Bu kapsamda Antalya Ticaret İl Müdür Vekili Sebahat Akdoğan ile beraberindekiler, Altınkum Mahallesi'ndeki bir kuyumcuda yetki belgesi denetimi yaptı.
Akdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilgili kanunlar kapsamında çıkarılan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği doğrultusunda denetimler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yıl içinde 49 bin 362 firmayı denetlediklerini bildiren Akdoğan, Ticaret Bakanlığı tarafından kuyum ticareti alanında çalışma yapıldığını ifade etti.
Akdoğan, perakende kuyumculuk sektörüne ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi, bu alanda hizmet kalitesinin arttırılması, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi için yönetmelik çıkarıldığını kaydetti.
Denetimlerin süreceğini dile getiren Akdoğan, "Bu yönetmelik doğrultusunda Kuyum Ticaret Yetki Belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Yetki belgesi olmadan işletmeler kuyum ticareti yapamayacak." dedi.
Ekipler, daha sonra emlak sektöründe denetimlerine devam etti.
Ticaret Bakanlığı ekipleri, Bursa'da kuyumcu ve emlakçıları denetledi
BURSA’DA DA KUYUMCU VE EMLAKÇILAR DENETLENDİ
Öte yandan Bursa'da Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerince, emlak ve kuyum sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetim yapıldı.
Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar ve beraberindeki ekip tarafından "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde, emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde "Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi" ve işletmenin adresinin doğruluğu kontrol ediliyor.
Kuyumcu denetimlerinde ise ekiplerce "Kuyum Ticareti Yetki Belgesi" ve işletmenin adresinin doğruluğuna bakılıyor.
Aslanlar, gazetecilere, yetki belgesinin olmaması halinde kuyum sektöründe 300 bin, emlak sektöründeki işletmelere ise 150 bin lira idari para cezası uygulandığını söyledi.
Taşınmaz ile kuyum ticaretindeki ilke ve kurallara aykırı davranılması halinde ise işletmelere alt sınırı 22 bin 807 lira idari para cezası kesildiğini belirten Aslanlar, ilke ve kurallara uyulmamasıyla ilgili şikayetlerin Ticaret Bakanlığı koordinesinde denetlendiğini vurguladı.
Aslanlar, gerektiğinde aykırı davranan işletmelerin yetki belgelerini de iptal ettiklerini dile getirerek, Bursa genelinde 2025 yılı boyunca yaptıkları denetimlerin sonucunda 168 emlakçıya 15 milyon 130 bin 274 lira, 82 kuyumcuya 16 milyon 400 bin lira ceza kestiklerini kaydetti.
İsmail Aslanlar, kent genelindeki diğer sektörlere yönelik de denetimlerin süreceğini bildirdi.