Yurtdışına çıkışlarda 50 dolar uygulaması bugün başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışına çıkışlarda 50 dolar uygulaması bugün başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2001 00:00

Vatandaşlar, bugünden itibaren yurtdışına çıkışlarda 50 ABD Doları karşılığı Türk Lirası harç ödeyecekler. Bu harç, pasaporta `Yurtdışı Çıkış Harç Pulu` yapıştırılması suretiyle ödenecek. Yurtdışına çıkış işlemlerinin yapılabilmesi için pasaport üzerine harç pulunun yapıştırılması zorunlu olacak. Ancak `Yurtdışı Çıkış Harç Pulu` henüz tedavüle çıkmadığı için şimdilik bu harç vergi tahsil etmeye yetkili bankalar veya gümrük saymanlıklarına makbuz karşılığında ödenecek.

Yurtdışına çıkışlarda harç ödenmesi uygulamasından muaf tutulanlar gerekli belgeleri hudut çıkış kapılarında çıkış işlemlerini yapan emniyet görevlisine ibraz edecek. Yurtdışı çıkış harcından muaf olanlardan bu durumlarını belgelendirmeyenlerin 10 Ağustos 2001 tarihine kadar, kendi beyanları yeterli sayılacak.

Vezneler kuruldu

Yurtdışına çıkış yaparken harç pulu alacak Türk vatandaşlarının, bu işlemlerini rahat bir şekilde yapabilmeleri amacıyla Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali gidiş katına `Harç Vezneleri` yerleştirildi. Kurulan 4 veznede İstanbul Defterdarlığı`ndan 24 tahsilat görevlisi, vardiyalı olarak 24 saat süreyle görev yapacak.

İhracatçıların talebi

Bu arada ihracatçılar 50 dolar harçtan istisna edilen kişiler kapsamına kendilerinin de alınmasını istedi. Trabzon İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu harcın ticari amaçlı seyahat yapan ihracatçılardan alınmaması gerektiğini belirterek, `Ayda iki üç kez yurtdışına çıkmak gerekliliği içinde bulunan ihracatçılarımızın her yurtdışına çıkışında ödemek zorunda oldukları bu meblağ ile maliyetlerini artıracak ve uluslararası piyasalarda rekabet gücü olanaklarını azaltıcı etki yapacaktır` dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yurtdışına çıkışlarda alınacak 50 doların harç değil haraç olduğunu öne sürdü. Demirtaş, hükümetin krizden kurtuluş reçetesine ihracatı birinci sırada yazmasına rağmen ihracatı baltalayacak uygulamalara yöneldiğini savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!