Yönetim Çukurova`da kalıyor

05.07.2005 - 10:15 | Son Güncelleme :

Rus Alfa Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mihail Fridman ‘Turkcell’de yönetim, Çukurova Grubu’nun kontrolünde olacak dedi

Çukurova Grubu’na Turkcell operasyonu için 3.3 milyar dolar kaynak aktarmaya hazırlanan Rus Alfa Grubu’nun Başkanı Mihail Fridman, Ankara’da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’le görüştü. Fridman, Turkcell’de yönetimin Çukurova Grubu’nun kontrolünde olacağını söyledi. ÇUKUROVA Grubu’nun Turkcell operasyonunda kullanması için 1.7 milyar doları kredi, 1.6 milyar doları da hisse senedine dönüşebilir bono karşılığı olmak üzere 3.3 milyar dolar vermeye hazırlanan Rus Alfa Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mihail Fridman, ‘Turkcell’de yönetim, Çukurova Grubu’nun kontrolünde olacak. Bu bizim için önemli’ dedi. Fridman, dün Ankara’da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’i ziyaret etti.

ETKİ YARATACAK SİNERJİ:

Fridman, ‘Bu işbirliğinde sadece para değil, piyasa bilgilerini yatırmış olacağız. Bu sinerji, çok büyük etki yaratacak’ diye konuştu. Fridman, Türkiye’nin Rusya için çok önemli ekonomik partner olma yolunda olduğunu belirtirken, Türkiye turizminin geliştiğini, Türk firmalarının Rus inşaat sektöründe etkin bir şekilde çalıştığını söyledi. Fridman, ‘Bizim yatırımımız iki ülke için de işbirliğini daha da güçlendirecek. Türk-Rus ilişkilerini daha da geliştirecek’ diye konuştu.

KONTROL TURKCELL’DE:

Fridman, Turkcell’e yapacakları yatırım konusunda bilgi verirken, Turkcell’in kontrolünün Türk şirketinin elinde kalacağını kaydetti. Bunun çok önemli olduğunun altını çizen Fridman, şöyle devam etti: ‘Bu işbirliğinin pozitif yanları olarak, bu yatırım Çukurova Grubu’nun devlete olan borcunu kapatmasına imkan tanıyacak. Ödeme bütçeye olacak. Bizler, Rus telekomünikasyon şirketinin de sahibiyiz. Türk telekomünikasyon şirketi ile işbirliği daha da geliştirecek. Bakan Tüzmen’in şahsında, Türk hükümetinin bu işbirliğine olumlu yaklaşması da bizi mutlu ediyor.’

TAMAMEN ÖZKAYNAK:

Fridman, gazetecilerin ‘Yatırımın finansmanı nasıl sağlanacak’ şeklindeki sorusu üzerine, tüm yatırımın tamamen kendi özkaynaklarından yapılacağını bildirdi. Toplam yatırım tutarının 3.3 milyar dolar olduğunu belirten Fridman, 1.7 milyar dolarının kredi olarak, 1.6 milyar dolarının ise konverte edilebilir (hisse senedine çevrilebilir) bono olarak ödeneceğini bildirdi.

ÇOK ORTAK NOKTA VAR:

Fridman, ‘Turkcell ile işbirliğiniz TeliaSonera ile güç mücadelesi olarak algılanıyor. Değerlendirmeniz nedir’ sorusu üzerine de ‘TeliaSonera konusundaki yaklaşım bir teori. Biz işbirliğini, yatırımı kendi içinde avantaj olarak görüyoruz. Türkiye ve Rusya arasında çok fazla ortak nokta var. Bu işbirliğinde sadece para değil, piyasa bilgilerini de yatırmış olacağız. Bu sinerji çok büyük etki yaratacak’ diye konuştu.

İşi Çukurova Telecom üzerinden çözecekler

ÇUKUROVA Grubu, Alfa Telecom Turkey Limited ile 3.3 milyar ABD Doları tutarında bir finansman paketi oluşturulduğunu açıklanmıştı. Açıklamaya göre, bu finansman paketi, yurtdışında kurulu Çukurova Grubu şirketi olan Çukurova Finance International Limited’in alacağı 1 milyar 707 milyon dolar tutarında 6 yıl vadeli ‘kredi’ ile yine yurtdışında kurulu Çukurova Grubu şirketi olan Çukurova Telecom Holding Limited tarafından ihraç edilecek, toplam 1 milyar 593 milyon dolar tutarında ‘hisse senedine çevrilebilir’ 2011 yılı vadeli bonolardan oluşacak. Söz konusu bonoların, istisnai haller haricinde ihraç tarihinden itibaren 18 ay sonra hisse senedine dönüştürülebileceği hatırlatılırken, bu dönüşümün gerçekleştirilmesi halinde Alfa Telecom Turkey Limited şirketinin Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’deki dolaylı hissedarlığının yüzde 13.22 oranında olmasının beklendiği belirtilmişti.

Tüzmen: Rus hükümeti bu yatırımın arkasında

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Victor Stegny’nin kendisine, Alfa Grubu’nun Türkiye’de yapacağı yatırımla ilgili, Rus hükümetinin bu yatırımın arkasında olduğunu ilettiğini kaydetti. Tüzmen, bu yatırımı, Rusya’nın ülke dışındaki en büyük direkt yatırımı olarak gördüklerini ifade ederken, şöyle devam etti:

ÖNEMLİ BİR YATIRIM:

‘3.3 milyar dolarlık bir yatırım. Türkiye açısından da Rusya açısından da önemli bir rakamı ifade etmektedir. Türkiye açısından yabancı sermaye girişi olarak en yüksek rakam olmuş olacak. Dolayısıyla önemli bir yatırımdır. Türkiye’nin son dönemde yaptığı istikrarlı çalışmalar, göstermiş olduğu ekonomik göstergelerdeki düzelmeler, dış ticaretteki ve makro ekonomik dengelerdeki olumlu gelişmeler sonrasında yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi arttı. Alfa Grubu, Rusların en önemli gruplarından birtanesi olarak, yabancı sermaye olarak Türkiye’ye gelmeye karar vermiştir. Böylesine bir grubun Türkiye’de yatırım kararı vermesi son dönemde gerçekleştirdiğimiz istikrarlı çalışmaların bir neticesidir.’

Kaynak: HÜRRİYET
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.