Yoğurt tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Yoğurt tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2003 09:21

Yaşar Holding Gıda Grubu Başkanı Ahmet Arsan, Kodeksle binlerce yıllık yoğurdumuz dünya standartına da kavuştu dedi.

Türk yoğurdunu örnek alan FAO`nun Yoğurt Kodeksi AB`de yürürlüğe girdi. Türk formülüne uygun olmayan ürünlere yoğurt denilmeyecek

Yaşar Holding Gıda Grubu Başkanı Ahmet Arsan, yoğurdun Türklere özgü ürün olduğunun tescillenmesi anlamını taşıyan BM Gıda ve Tarım Örgütü`nün (FAO) Yoğurt Kodeksinin, AB`de yürürlüğe girdiğini, böylece Türk formülüne uymayan ürünlerle, gerçek yoğurdun birbirinden ayrıldığını belirtti. Arsan, kodeksin yoğurdun adı ve formülünün tamamen Türk olduğunu diğer ülkelere de anlatmaya katkı sağladığını söyledi. Arsan, temmuz başında FAO tarafından dünya mallarının ticaretinde standart oluşturulması amacıyla yapılan çalışmalarda, Türklerin binlerce yıllık yoğurt formülünün kodeks olarak hazırlandığını, bunun da geçen hafta AB`de de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yoğurdun Türk dünyasında aynı formülle binlerce yıldır üretildiğini anlatan Arsan, ancak son yıllarda İngiliz ve Yunanlılar başta olmak üzere bazı ülkelerin `yoğurt` adı altında ısıl işlemlerden geçirilerek, içindeki canlı bakterilerin öldüğü ürünler hazırladıklarını ifade etti. Arsan, Yoğurdun özelliği bu canlı bakteriler.
Bunlar yoksa, bu yoğurt değildir dedi.


Yunanistan karşı çıktı
Yunanistan, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde yoğurt hazırlanırken fermantasyon sonrası ürünün, ısıl işleme tabi tutulduğunu belirten Arsan, kodeks hazırlanırken bu ülkelerin karşı çıkarak, yoğurt adını kullanmak istediğini açıkladı. Arsan, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin ise Türklerin yanında yer aldığını belirterek, Orta Asya Türk cumhuriyetleri de destek verdi. Kodeksin AB`de yürürlüğe girmesi, Türkiye`nin lehine. Binlerce yıllık yoğurdumuz dünya standardına kavuştu. Artık, Türk tipi yoğurt formülüne uymayan ürünlerin üzerine, `Isıl işlem gören süt ürünü` yazılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!