Güncelleme Tarihi:
Deprem ve tsunaminin ardından radyasyon tehlikesi ile karşı karşıya kalan Japonya’ya ilişkin endişeler tırmanırken, Japon Yeni de dünkü performansıyla tarihi bir rekora imza attı. Japon Yeni, dolar karşısında 76.25’i görürken, bunda Japon halkının ve şirketlerinin ülkelerinin yeniden inşası için ‘eve dönüş’e geçmesinin etkili olduğu söyleniyor.
Esra SAHİCİ-Hülya GÜLER /HÜRRİYET
YAŞADIĞI deprem ve tsunami felaketinin ardından nükleer santraldaki konusunda endişelerle dünya gündemine oturan Japonya’da yatırımcılar ‘eve dönüş’e geçince, yen de tarihi zirveye tırmandı. Dolar karşısında dün yüzde 4 değer kazandı. Böylece 1 dolar 76.25 yene kadar geriledi. Dolar/yen paritesi daha sonra 79’lu seviyelerine dönse de, Kobe Depremi’nden sonra 19 Nisan 1995 tarihinde gördüğü ve tarihinin en düşük düzeyi olan 79.75’e ait rekoru kırmış oldu.
Ev kadınları parasını çağırıyor
Japon Yeni’nin dolar karşısında güçlenmesi, Japon yatırımcının ‘eve dönüş’e geçtiği yorumlarına neden oluyor. Japon ev kadınlarının en çok tercih ettiği yatırım yöntemlerinden biri olarak bilinen carry trade (Düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanarak, yüksek faiz getirisi olan başka bir para birimine yatırım yapmak) hesaplarının çözülmesinin de etkili olduğu belirtiliyor. Japon yatırımcıların dünyanın birçok ülkesinde yatırımı olduğuna dikkat çeken yatırımcılar, bu portföylerde satışların arttığını ve yeniden yene dönüş yaşandığını belirtiyor.
342.5 milyar dolarlık portföy
Japonlar’ın küresel piyasalarda bono hisse senedi ve diğer yatırım araçları olmak üzere yaklaşık 342 milyar 58 milyon dolarlık portföyü bulunuyor. Bu paranın 1 milyar 670 milyon doları da Türkiye’de. Yendeki yükselişin Japon halkının ve şirketlerin yeniden inşayı finanse etmek için işte bu portföyü geri çektiği söyleniyor. Yendeki artışa gösterilen bir neden de, sigorta şirketlerinin deprem mağdurlarına yen cinsinden ödeme yapacak olması. Bu nedenlerde, yene çok yoğun bir alım dalgası geldiği belirtiliyor.
Spekülatör suçlaması
Ancak dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya’nın ihracata dayalı bir ekonomi. Bu nedenle yendeki yükseliş bu ülkenin ihracatçıların rekabet edebilirliğine ve sonuçta ekonomiye zarar vereceği yönünde bir endişeye yol açıyor. Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano ve Maliye Bakanı Yoshihiko Noda da, bu konuda spekülatörleri suçluyor. Her iki bakan yaptıkları açıklamalarda yendeki yükselişten Japon yatırımcıları varlıklarını ülkeye getirmesinin değil spekülatörlerin sorumlu olduğunu söyledi. Hükümetin borsadaki satışları durdurmak için henüz hisse satın alma niyetinde olmadığını açıklayan Yosano, sigorta şirketlerinin fonlarını ülkeye çektiğine dair bir işaret almadıklarını da vurguladı.
G-7 Japonya’yı gündeme aldı
Yosano, piyasalarda bir çalkantı olmadığını savunmakla birlikte, G-7’den psikolojik destek almayı istediklerini söyledi. Maliye Bakanı Noda ise, G-7 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankaları başkanlarının telekonferans yöntemiyle toplanarak, piyasalardaki durumu ve Japonya’daki depremden sonra ortaya çıkan zararı ele alacaklarını açıkladı.
IMF: Japonya mücadelesinde başarılı
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), Japonya’daki deprem felaketi ile ilgili yaptığı açıklamada, Japon ekonomisinin yok edici deprem ve tsunami afetinden sonra toparlana gücüne sahip olduğunu belirtti. IMF Sözcüsü Caroline Atkinson, Japon otoritelerinin felaketin sonuçları ile mücadelede doğru adımları attıklarının ifade etti.
Japonya’da depremin maliyeti 250 milyar doları bulabilir
JAPONYA’daki felaketin ekonomik maliyetiyle ilgili 125 milyar dolardan başlayıp 250 milyar dolara kadar çıkan farklı tahminler yapılıyor. Mitsubishi UFJ Menkul Değerler, zararın 250 milyar dolara kadar ulaşabileceğini açıkladı. Ekonomistlerin çoğu, felaketin ekonomide ilk etapta yaratacağı zararın 125 milyar dolarla 200 milyar dolar arasında olacağını düşünüyor. Mitsubishi UFJ Menkul Değerler, zararın 250 milyar dolara kadar ulaşabileceğini açıkladı.
Avrupa’yı izleyen İMKB yukarı döndü
G-7 maliye bakanlarının yapacakları bir telekonferans ile Japonya’yı konuşacakları haberi, Asya borsalarından sonra Avrupa borsalarını da rahatlattı. Bunun yanı sıra “Libya’da cuma günü ateşkes ilan edileceği” yönündeki haberlerle birlikte Avrupa borsalarında hızlı yükseliş yaşandı. Alman Dax Endeksinde gün içinde değer artışı yüzde 3’e yaklaşırken, Fransa Cac, yüzde 2.5 ve İngiltere Borsası ise yüzde 2’ye yakın değer artışı yakaladı. Yurtdışı piyasalarda yaşanan dalgalanmayı takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) temkinli açılışın ardından 63 bin puan seviyesinin üzerine tırmandı. 64 bin puana doğru hareket gerçekleştiren İMKB Ulusal 100 Endeksi gün sonunda 63.482 puandan yüzde 0.32 oranında değer artışı ile kapanış gerçekleştirdi.
Asya borsalarında satış hız kesti
JAPON ekonomisine destek olmak için G-7 ülkelerinin toplanacağı yönünde yapılan açıklama sermaye piyasaların rahat nefes almasını sağladı. Bu açıklama Japon’ya da Tokyo Borsası’nın kapanışına doğru geldi ve gün içinde yüzde 5’e yakın değer kaybeden Tokyo Borsası, hızla toparlanarak yüzde 1.44’lük kayıpla kapanış yaptı. Asya borsalarında da aynı şekilde bir hareket gerçekleşirken Çin borsası yüzde 1.14, Hong Kong Borsası ise yüzde 1.83 oranındaki sınırlı değer kaybıyla günü tamamladı.