Güncelleme Tarihi:

Milyonlarca yatırımcıyı yakından ilgilendiren vergi düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 11107 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yatırım fonu paylarından elde edilen kar paylarına uygulanan kesinti (stopaj) oranları güncellendi. Yeni düzenleme, yatırımcının hangi fondan ne kadar vergi ödeyeceğine dair net sınırlar çiziyor.
UZUN VADELİ YATIRIMCIYA VERGİ YOK
Kararda, yerli üretimi ve gayrimenkul piyasasını destekleyen fonlara yönelik önemli bir avantaj sağlandı. İki yıldan fazla süreyle elde tutulan;
Girişim Sermayesi Yatırım Fonları - Gayrimenkul Yatırım Fonları katılma paylarından elde edilen kazançlar için vergi oranı yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edecek. Bu sayede uzun vadeli yatırımı tercih eden vatandaşlar kazançlarının tamamını korumuş olacak.
HİSSE SENEDİ YOĞUN FONLARDA AVANTAJ SÜRÜYOR
Borsa İstanbul’a yatırım yapan vatandaşları teşvik etmek amacıyla, "hisse senedi yoğun fonlar" da istisna kapsamında tutuldu. TEFAS platformunda işlem gören bu fonlardan elde edilen kazançlar için de vatandaş herhangi bir vergi ödemeyecek.
DİĞER FONLARDA KESİNTİ ORANI ARTTI
Düzenlemenin en çok merak edilen kısmı ise genel yatırım fonları oldu. Yukarıdaki istisnalar dışında kalan ve genellikle bankalar üzerinden alınan "diğer yatırım fonu" kazançları için vergi oranı yüzde 17,5 olarak belirlendi. Vatandaşlar, bu fonlardan elde ettikleri kâr üzerinden artık bu oranda kesinti ile karşılaşacak.