Petkim Genel Müdürü Bozkurt, Petkim kısa zamanda kendi tükettiği enerjiyi kendisi üretecek ve ihtiyaç fazlasını satar hale gelecek dedi
Petkim Petrokimya Holding Genel Müdürü Turgut Bozkurt, Petkim`in yılda ortalama 1 milyar dolar ciro yaparak, kurulduğu günden bu yana ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını bildirdi. Bozkurt, "Petkim kısa zamanda kendi tükettiği enerjiyi kendisi üretecek ve ihtiyaç fazlasını satar hale gelecek" dedi. Petkim Genel Müdürü Bozkurt, düzenlediği basın toplantısında, petrokimya sektörünü ve Petkim`i değerlendirdi. Bozkurt, Petkim`in kurulduğu günden bu yana yarattığı katma değer, ciro, karlılık, çevreye duyarlılık ve müşteriye güven konularında son derece başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini anlattı. Turgut Bozkurt, Petkim`in geçen yıl düzenlenen sanayi kuruluşları arasında enerji tasarrufu projeleri yarışmasında, 46 kuruluş içinde en fazla enerji tasarrufu ve çevreye en büyük faydayı sağlayan Klor Alkali Fabrikası`nda civalı üretim sisteminden memranla üretim sistemine geçişle birincilik ödülü, bu yıl tekrarlanan aynı yarışmada da en çevreci enerji tasarrufu birincilik ödülü aldığını hatırlattı. Bozkurt, Petkim`in enerji konusundaki tasarruf ve yatırımlarının bu yıl da hızla devam edeceğini belirtti.
Genel Müdür Bozkurt, Klor Alkali Fabrikası`nda civalı üretim sisteminden memranla üretim sistemine geçilmesiyle yılda 10.5 milyon dolar tasarruf sağlandığına işaret ederek, katı ve sıvı atıkların yakılması yoluyla da önümüzdeki günlerde parasal tasarruf sağlayacaklarını söyledi. Petkim`in enerji tasarruflarıyla ilgili çalışmalarının aralıksız sürdüğünü bildiren Bozkurt, "4 ay sonra 4. turbo enerjisini de devreye alarak, kendi tükettiği enerjiyi kendisi üretecek ve ihtiyaç fazlasını da satacak hale gelecek. Enerji Bakanlığı ile Otoprodüktör anlaşmasını imzaladık ve Petkim enerji satan kuruluş kimliğini de kazanacak" dedi.
RÜZGAR ENERJİSİ:
Petkim`in bir süredir rüzgar ölçümleri çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Bozkurt, Petkim Aliağa tesislerinde rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi elde etmeye dönük ciddi verilerin alınmaya başlandığını bildirdi. Bozkurt, bu yıl içinde rüzgar ölçümlerinden sonuç alacaklarını kaydederek, enerji üretmeye dönük tüm alternatifleri değerlendirdiklerini söyledi. Petkim`in katı ve sıvı atıkları, TSE şartlarında sakladığını ve bunları da çevreye zarar vermeden yakarak, enerji elde edeceklerini belirten Bozkurt, tesiste üretilecek elektrik enerjisinin maliyetinin de diğerlerine göre daha ucuz olacağını söyledi. İzmir`e getirilecek doğalgaz konusunda da hazırlıkları olduğunu ifade eden Bozkurt, "İzmir`de doğalgazın 2 milyar metreküp kurulu kapasitesi var. Petkim bunun yarısını kullanma kapasitesine sahip. Doğalgaza dönüşüm yatırımlarını sürdürüyoruz" diye konuştu.
ÖZELLEŞTİRME:
Petkim`in 1987 yılında özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatan Bozkurt, 2001 yılı içinde halka arz veya blok satış şeklinde özelleştirmenin planlandığını anlattı. Yarımca kompleksinin varlık satışı şeklinde özelleştirilmesi için Petkim Yönetim Kurulu`nun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nca yetkilendirildiğini belirten Bozkurt, şöyle konuştu: "Yarımca kompleksi özelleştirme çalışmaları için danışman olarak DRT firması ile sözleşme imzaladı. 2001 yılının ilk yarısı itibarıyla çalışan fabrikaların tek tek gruplar halinde veya kompleksin bir bütün olarak satılması için ihaleye çıkarıldı. Arazilerinin değerlendirilmesi amacıyla kapalı fabrikaların söküm çalışmaları sürüyor. Yarımca kompleksi hem gelir hem üretim miktarı olarak holdingin yüzde 15`lik kısmını Aliağa ise yüzde 85`ini temsil ediyor. Yarımca`dan elde edilecek gelir Petkim`in gücünü artıracak yatırımlara vesile olacak. Yarımca`nın yılın ilk yarısında satılacağını umut ediyorum." Petkim`in iç piyasa talebinin ancak yüzde 35`ini karşılayabildiğini belirten Bozkurt, 2005 yılında bunun yüzde 25`e düşeceğini söyledi. Petrokimya alanına yatırım yapılmasının gerekliliğine işaret eden Bozkurt, bu alanda yatırımların da teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Petkim`in halen devam eden 400 milyon dolarlık yatırımı bulunduğunu belirten Bozkurt, üretim kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti. Petrokimya sektöründe karlılıkların 7-8 yıl süren devrevi özellikler taşıdığına dikkati çeken Bozkurt, "Özel sektör stabil karlılığı arzu ediyor. Bu karlılık evresi dikkate alınarak, yatırıma girilmeli. Üretimde açık var, pazar hazır, müşteri var, yatırım geçikmemeli" dedi.