Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2005 10:076dk okuma
Koç Finansal Hizmetler, Yapı Kredi Bankası`nın yüzde 57.4`lük hissesini 1 milyar 176 milyon avroya satın alıyor. Bedel, devir tarihine kadar yapılacak çalışmalar sonunda değişebilecek
RADİKAL - İSTANBUL - İtalyan bankacılık devi Uni Credito ile Koç Grubu`nun yüzde 50`şer ortak olduğu Koç Finansal Hizmetler A.Ş. Çukurova Holding`in sahibi olduğu Yapı Kredi Bankası`nın yüzde 57.4 hissesini 1 milyar 176 milyon 700 bin avroya satın aldı. Böylece Türkiye`nin en büyük beşinci bankası olan, 3 milyar
dolar (yaklaşık 2.3 milyar avro) piyasa değerli bankanın satıştaki toplam değeri 2 milyar 50 milyon avro oldu. Çukurova Holding`ten yapılan açıklamada Çukurova Grubu`nun Yapı Kredi`nin satışından elde ettiği gelirin önemli bölümünü yine Yapı Kredi Bankası`na olan borçlarının ödenmesinde kullanacağını duyurdu.
Holding açıklamasında, 31 Ocak 2005 tarihinde, Çukurova Holding ve Mehmet Emin Karamehmet ile Koç Finansal Hizmetler ile Koçbank Nederland N.V. arasında bir hisse devir sözleşmesi imzalandığı duyuruldu. Sözleşme uyarınca Çukurova Şirketler Grubu`na dahil şirketlerin mülkiyetindeki yüzde 44.53 ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) mülkiyetindeki yüzde 12.89 oranındaki toplam yüzde 57.42 YKB hissesinin Koç Finansal Hizmetler`e devredildiği açıklandı.
Satış kısa sürdü
Aynı açıklamada, Hisse devrinin, resmi makamlardan gerekli tüm izinlerin alınması, inceleme çalışmalarının tamamlanması ve hisse devrinin gerektirdiği nihai yan anlaşmaların tamamlanmasını takiben, en kısa sürede gerçekleşmesi beklenmektedir denildi.
Devredilecek YKB hisselerinin bedeli, 30 Haziran 2004 tarihli mali tablolar bazında YKB`nin tamamı için hesaplanan 2 milyar 50 milyon avronun yüzde 57.4`üne karşılık gelecek şekilde hesaplandığı vurgulanan Çukurova Holding açıklamasında, Bu bedel, inceleme çalışmaları, devir tarihi itibarıyla düzenlenecek mali tablolar vesair unsurlar esas alınarak revize edilecektir. açıklamasında bulundu.
Hisse devir bedelinin büyük bölümünün Çukurova Şirketler Grubu`nun YKB`ye olan borcuna mahsuben Çukurova Grubu tarafından YKB`ye ödeneceği de vurgulanan açıklamada, sözleşme konusu hisse devirleri dışında kalan halka
açık YKB hissedarlarına yönelik `çağrı`da bulunulacağı da belirtildi. Yapı Kredi Bankası hisseleri İMKB`de günü yüzde 3.57 oıranında değer kaybıyla 5.4 YTL`den kapatmıştı. Devir bedelinin revize edilebileceği ifade edilen dünkü açıklamaya göre ise Yapı Kredi Bankası`nın bir hissesi 4.7 YTL`den el değiştiriyor.
Edinilen bilgiye göre TMSF mülkiyeti Pamukbank nedeniyle kendisinde olan yüzde 13`lük Yapı Kredi Bankası hissesini 260 milyon dolara Çukurova Grubu`na satacak. Ayrıca rehni altında bulunan yüzde 39`luk Yapı Kredi hissesini de, Türkcell hisseleriyle değiştirerek serbest bırakacak. Çukurova Grubu da bu hisseleri Koç Finansal Hizmetler`e satacak. Ancak TMSF Fon Kurulu`nun bu değiş tokuşu onaylaması gerekiyor.
Dün gerçekleşen anlaşmanın ardından bünyesinde Koçbank`ı da bulunduran Koç Finansal Hizmetler, Yapı Kredi`yi satın alarak sektördeki en büyük grup haline geldi. Çukurova Grubu ile Koç Finansal Hizmetler`in yaklaşık bir aydır süren görüşmeleri koşulların zorlamasıyla çabuk bitti. Çünkü dün mesai saatine kadar taraflar arasında anlaşmaya varılamasaydı Yapı Kredi Bankası`nın satışında Çukurova Grubu tek başına karar verme yetkisini TMSF ile paylaşmak zorunda kalacaktı. Bu nedenle Kurban Bayramı`nda da süren görüşmelere geçtiğimiz cumartesi ve pazar günleri de ara verilmedi ve gece geç saatlere kadar devam etti.
Görüşmeleri ise Koç grubu adına eski Yapı Kredi Bankası çalışanı ve Koç Finansal Hizmetler CEO`su Kemal Kaya, Çukurova adına ise Mehmet Emin Karamehmet`in en yakın arkadaşı ve bankanın eski yönetim kurulu üyelerinden Osman Berkmen yürüttü. Bu arada Çukurova Grubu, TMSF`ye Pamukbank nedeniyle olan borcunun 15 milyon dolarlık ocak ayı taksidini de ödedi.
Yüzde 42`si halka açık
1944 yılında kurulan Yapı Kredi Bankası 2003 yılı verilerine göre Türkiye`nin beşinci büyük bankası durumunda. Piyasa değeri 3 milyar dolar olan bankanın halen 424 şubesi ve 10 bin 582 çalışanı bulunuyor. Sektörde yüzde 8.4`lük aktif büyüklüğü ile Türkiye`nin dördüncü büyük bankası konumunda olan Yapı Kredi Bankası mevduatın ise yüzde 7.7`sini elinde bulunduruyor. Banka geçen yılın ilk dokuz ayında 8.5 trilyon lira net kâr elde etti. Aktif müşteri sayısı 5.8 milyon kişi oldu. 4.3 milyon kredi kartı sayısı ile sektörün yüzde 24.4`ünü elinde bulunduran Yapı Kredi Bankası`nın 135 bin POS cihazı bin 448 adet de ATM`si var. Bankanın halen yüzde 42`si halka açık.
Satış bedeliyle borç ödenecek
Yapı Kredi Bankası`nın satışı konusunda Çukurova ve Koç Grubu`nun, hisse devri sözleşmesinin imzalandığına dair `özel durum` açıklaması Sermaye Piyasası Kurulu`na (SPK) ulaştı.Özel durum açıklamasında Yapı Kredi Bankası hisseleriyle ilgili devir sözleşmesinin imzalandığı belirtilirken, resmi makamlardan gerekli izinler alındıktan sonra, bu işlemin gerçekleştirileceği ifade edildi. Hisse bedelinin, 30 Haziran 2004 tarihli mali tabloda yer alan Yapı Kredi Bankası`nın tamamı için hesaplanan 2 milyar 50 milyon avronun yüzde 57.4`üne tekabül eden bedel olduğu kaydedilirken, satış tarihinde revizyon gerekirse, değişiklik yapılabileceği belirtildi.
Devir bedelinin büyük bölümü Çukurova Grubu`nun, Yapı Kredi Bankası`na olan borçlarına mahsuben, Çukurova Grubu tarafından, Yapı Kredi Bankası`na ödenecek borsaya, Turkcell ile ilgili herhangi bir açıklama gelmezken, ilgili taraflardan bu şirketle ilgili de açıklama istendi.
Kritik Turkcell hisseleri TMSF`ye
Çukurova Grubu ile Koç Finansal Hizmetler A.Ş. arasında Yapı Kredi Bankası hisselerinin devrine ilişkin sözleşmede Turkcell`e ilişkin çok sayıda hüküm olduğu öğrenildi. Buna göre Yapı Kredi Bankası`na ait yüzde 13 oranındaki Turkcell hissesi bilançoyla birlikte Koç Finansal Hizmetlere devrolacak. Ancak taraflar arasında imzalanan sözleşmedeki bir hükme göre Koç Finansal Hizmetler, Çukurova Grubu`na hisseleri satın alabilmesi için 1 yıllık opsiyon veriyor. Buna göre Çukurova Grubu parasını getirdiği takdirde bu hisseleri 1 yıl içinde satın alabilecek. Ancak bu hükümlerin yürürlüğa girebilmesi için BDDK`nın onayı gerekiyor. BDDK yetkilileri ise daha önce yaptıkmları açıklamalarda ve Çukurova Grubu`na gönderdikleri ifade edilen yazıda süre uzatımından yana olmadıklarını söylemişlerdi.
Dertleri bitmiyor
Bunun yanı sıra Yapı Kredi Bankası`nda borçlarına karşılık rehin altında bulunan Çukurova Grubu`na ait Turkcell hisselerinin büyük bir bölümü de, alacağı parayla borcunu azaltacağı için serbest bırakılacak. Bu hisseler de Yapı Kredi Bankası hisselerinin üzerindeki rehinin kaldırılması için TMSF`ye verilecek. Sözleşmenin bu hükmünün yürürlüğe girebilmesi için ise TMSF Fon Kurulu`nun onayı şart. Ancak Yapı Kredi Bankası`nı satan Çukurova Holding`in patronu Mehmet Emin Karamehmet için tüm sorunlar henüz bitmiş değil. Çünkü satıştan elde ettiği para YKB`ye olan borçlarını bile kapatmasına yetmiyor. Bunun yanı sıra bir de Pamukbank nedeniyle TMSF`ye olan borcu var. Bu durumda bir zamanlar dünyanın en zengin adamları arasında 26. sırada bulunan Karamehmet`in önümüzdeki dönemde yeni satışlar yapması ve borç ödemek için yeni kaynaklar bulması gerekecek.
`Küçük yatırımcı mağdur olmaz`
Bu arada Koç Finansal`ın İtalyan ortağı Unicredito tarafından yapılan açıklamada, Koç Finansal`ın Yapı Kredi`deki küçük hissedarlara çağrı bildiriminde bulunacağını duyurdu. Çağrı yükümlülüğü, bir şirketin hâkim ortaklık yapısının değişmesi durumunda yeni sahiplerinin küçük hissedarların mağduriyetini önlemek için onların elindeli hisseleri almak üzere çağrıda bulunması anlamına geliyor. Unicredito, devir işleminin `mümkün olan en kısa sürede` tamamlanması için çalışılacağını da açıkladı.