Volkswagen’e ABD’den şok haber

21.09.2015 - 15:07 | Son Güncelleme :
Volkswagen’e ABD’den şok haber | Genel Haberler

Dünyanın en büyük otomobil markası olmak için Japon Toyota ile kıyasıya rekabete giren Alman Volkswagen’e, ABD’den şok haber geldi. VW’nin ABD’de sattığı 2.0 litre dizel motora sahip araçların, emisyon testlerini manipüle ederek çevreyi belirtilenden 40 kat daha fazla kirlettiği tespit edildi. VW’nin bu motorlara sahip toplam 482 bin araç için 18 milyar dolara yakın ceza ödemesi gündemde.

Japon Toyota ile dünyanın en çok otomobil satan markası olmak için kıyasıya mücadele veren ve ilk kez bu yılın ilk yarısında bu ünvanı alan Volkswagen’e ABD’den şok ceza göründü. Amerika Çevre Koruma Dairesi (EPA), Alman otomobil üreticisi Volkswagen’i iklim koruma kanunu ‘Temiz Hava Yasası’nı ihlal etmekle suçladı ve 482 bin dizel yakıtlı aracın geri çağrılmasını talep etti. EPA tarafından, VW’nin motordan çıkan zararlı maddelerin ölçümünü manipüle eden bir bilgisayar programı kullandığını bildirildi. Bilgisayar programıyla yapılan manipülasyon ile çevreye verilen zarar miktarının, limitin 40 kat altında gösterildiği açıklandı. Bu durumda şayet suçlamalar ispatlanırsa VW’nin ABD’ye 18 milyar dolar para cezası ödemek zorunda kalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca sivil davaların da yolunun açılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

##$$TASITKREDIWIDGET##$$

ARAÇ BAŞINA 37.500 $

Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine göre; Volkswagen Grubu’ndan yapılan resmi açıklamada, Amerikan yetkililerle birlikte çalışmaya hazır oldukları bildirilirken, suçlamalarla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi. EPA tarafından yapılan incelemeler sonucunda suçlamalar 2009 ile 2015 model VW ve Audi markalı 4 silindirli 2 litre TDI motora sahip araçları kapsıyor. Modeller arasında Jetta, Beetle, Golf, Passat ve Audi A3 yer alıyor. EPA tarafından yapılan açıklamada 2008 yılından bu yana satılan ve kapsama giren 482 bin adet 4 silindirli dizel otomobil olduğu belirtildi. EPA yetkilileri Volkswagen’in kanun ihlali karşısında araç başına 37 bin 500 dolar ceza ödeyeceğini, toplam cezanın da 18 milyar doları bulabileceğini belirtti.

EN TEMİZ DİZEL

Haberin Devamı

4 silindirli 2.0 TDI motorların bir bilgisayar yazılımı ile emisyon testlerinin manipüle edilmesinden dolayı araçların belirtilen nitrojen oksid salımından 40 kat daha fazla salınım yaptıkları tespit edildi. Eğer bu suçlama nedeniyle 18 milyar dolarlık bir ceza kesilirse VW Grubu’nun bu yükün altından kalkması çok zor olacak. Sektör yetkilileri, ‘Volkswagen Grubu’nu çok zorlayacak bir ceza’ yorumunda bulunuyor. Diğer taraftan bu yıl ABD’de yayınlanan televizyon reklamlarında, “Amerika’nın 1 numaralı dizel otomobil markası” diye anonslar yapan Volkswagen, ülkedeki en temiz dizel araçları sattığını iddia ediyordu. 2009 yılından bu yana VW ve Audi’nin Amerika’daki dizel satışları ise bu paralelde yüzde 15 artış göstermişti.

FRANKFURT’TA ELEKTRİK ATAĞINA KALKMIŞTI

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda markalarını bulunduran Volkswagen Grubu’nun CEO’su Martin Winterkorn, ABD’deki bu şok karardan önce Frankfurt fuarında yaptığı açıklamada 2020 yılına kadar 20 elektrikli ve hibrit otomobili piyasaya sunacaklarını ve bu alanda lider olacaklarını açıklamıştı. Artık gelişmiş ülkelerdeki emisyon kuralları karşısında zorlanan firmalar çözüm yolu olarak sıfır emisyonlu elektrikli araç geliştirmeye ağırlık verdiklerinin sinyallerini vermişti.

BİR DARBE DE ÇİN’DEN GELDİ

Volkswagen’in aslında son yıllarda ABD’de satışları önemli ölçüde düşüş kaydetmişti. Yani Amerikan pazarında zor bir dönemden geçen Alman marka, bunu aşmanın yollarını arıyordu. Ağustos ayı sonuçlarına bakıldığında ise VW’nin tüm dünya satışlarında bir azalma görülüyor. Özellikle Çin’deki satışların azalması grubu çok etkilerken, ABD’dan gelen bu şok haber ise ikinci büyük darbe olarak kabul edildi. VW’den yapılan açıklamaya göre grubun ağustos ayında tüm dünyada satışları yüzde 5.4 oranında azalırken, satılan araç sayısı 714 bin 400’e geriledi. Grubun 8 aylık cirosu ise yüzde 1.5 oranında azaldı.

Winterkorn: ÖZÜR DİLERİM

VOLKSWAGEN Grubu CEO’su Martin Winterkorn, ABD’de yapılan araştırmanın inceleme sonuçlarını çok ciddiye aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Kişisel olarak müşterilerimizin ve kamuoyunun güvenini sarstığımız için içtenlikle özür dilerim. Bu dava ile ilgili ajanslarla en hızlı ve en şeffaf şekilde, açık ve net olarak gerçeklerin ortaya konulması için işbirliği yapacağız. Bu konuyla ilgili bağımsız bir şirket tarafından da soruşturma yapılması için talimat verdik. Bu sorun kişisel olarak benim ve tüm yönetim kurulunun en öncelikli konusudur.”

Haberin Devamı

İLK KEZ LİDER OLDU

Küresel otomotiv sektöründe 1 numara olmak için büyük rekabet yaşanıyor. 2008 yılında ABD’li General Motors’u (GM) 77 yıllık tahtından indirerek dünyanın en büyük otomotiv şirketi unvanını alan Toyota ile Avrupa’nın en büyüğü Alman Volkswagen Grubu, liderlik için son 2 yıldır büyük mücadele içindeler. İşte bu kıyasıya yarışta Volkswagen, bu yılın ilk 6 ayında ilk kez ezeli rakibi Toyota’yı geçti.  5.04 milyon adetlik satışa ulaşan VW Grubu, dünyanın bir numaralı otomotiv markası oldu. Japon üretici Toyota; Lexus, Daihatsu ve ağır ticari araç markası Hino’yla 5.02 milyon adetlik satışta kaldı. Volkswagen ve Toyota’yı satışları yüzde 1.2 oranında gerileyerek 4.86 milyon adede inen GM takip etti. 2018 yılında dünya lideri olmayı isteyen VW Grubu böylece hedefine çok daha önceden ulaştı. Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat, Scania, MAN ve Bugatti gibi markaları bünyesinde toplayan VW Grubu’nun Toyota’yı geçmesinde, Avrupa Bölgesi’nde satışların son 5.5 yılın en yüksek performansını göstermesi etkili oldu. Şirket 22 milyon adetlik dünyanın en büyük pazarı Çin’de vites küçültmesine karşın liderlik koltuğuna oturdu.

2016’DA TÜRKİYE’DE

VOLKSWAGEN’in kompakt crossover’ı Tiguan yeni görüntüsüyle 2016 yılının ikinci yarısında ülkemiz yollarına çıkacak. Daha kaslı bir görüntüye sahip olan yeni Tiguan’da ilk etapta mevcut 1.4 litre benzinli ve 2.0 litre TDI seçenekleri devam edecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.015 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.