VİOP ile VOB birleşti

Güncelleme Tarihi:

VİOP ile VOB birleşti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2013 13:25

VOB`daki kontratlar, bundan böyle Borsa İstanbul`a bağlı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası`nda (VİOP) işlem görecek

Haberin Devamı

VOB`daki kontratlar, bundan böyle Borsa İstanbul`a bağlı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası`nda (VİOP) işlem görecek.

Borsa İstanbul (BİST) ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) bugün itibariyle birleşti.

Cuma günü son kez VOB`da işlem gören vadeli kontratlar bugünden itibaren BİST bünyesindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası`nda (VİOP) işlem görecek.

Yeni dönemde endeks kontratları için bir buçuk saatlik öğlen tatili geliyor.

Ayrıca sözleşme bazında teminatlandırma yerine portföy bazında teminatlandırmaya geçilecek.

BİST-VOB birleşmesi öncesi CNBC-e`nin sorularını yanıtlayan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, 3 Temmuz`dan bu yana testlerin yapıldığını, aracı kurumların yarısından fazlasının hazır durumda olduğunu söyledi.

Küresel piyasalardaki gelişmeleri de değerlendiren Turhan, Türkiye küresel sermaye için cazip bir destinasyon olmaya devam edecek dedi.

İzmir’de faaliyet gösteren Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. (VOB) ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) platformlarının birleşme süreci 5 Ağustos 2013 tarihi itibarıyla tamamlandı.

HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Resmi Gazete’de 30 Aralık 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu`nun 138`inci maddesiyle kurulan ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan esas sözleşmesinin 3 Nisan 2013 tarihinde tescil edilmesi ile faaliyetlerine başlayan Borsa İstanbul A.Ş. yüksek işlem hacmi ve piyasa değeri ile Türkiye ve bölge ekonomisinin gücünü yansıtan, ileri teknolojisi, ürün çeşitliliği ve etkin piyasa yapısıyla küresel ölçekte etkili bir borsa olma vizyonu doğrultusunda yoluna devam ediyor.

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve İstanbul Altın Borsası’nın (İAB) Borsa İstanbul  çatısı altında bir araya geldiğini kaydeden M. İbrahim Turhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Ticaret Borsası, önde gelen aracı kurum ve bankalar ortaklığında kurulmuş bir anonim şirket olan VOB’un da hisse devrinin gerçekleşmesi ve bütünleşme süreci çalışmalarının ardından Borsa İstanbul bünyesine katıldığını söyledi.

İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkılar sağlayacak Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, VOB-VİOP platform birleşmesine ilişkin, “Borsa İstanbul, İstanbul’un küresel ölçekte finans merkezi yapılması projesinin gerçekleştirilmesi için özel bir konuma sahiptir. Pay ve Borçlanma Piyasası Araçları gibi spot ürünlerin yanında, altın ve gümüş başta olmak üzere kıymetli madenlerin ve vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin İstanbul’da faaliyet gösteren, bölgesel ve uluslararası tanınırlığı üst seviyede olan tek bir çatı altında işlem görmesi İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkılar sağlayacaktır”  dedi.

Tüm Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Tek Platformda VİOP’ta İşlem Görmeye Başlıyor

VİOP ile VOB platformlarının VİOP çatısı altında birleşmesi 5 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleşti. Bu tarih itibariyle, Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, Borsa İstanbul VİOP bünyesinde tek bir platformda işlem görmeye başladı.

Mevcut durumda VİOP’ta kullanılan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Alım-Satım Sistemi, VOB İşlem Sistemi’nin opsiyon sözleşmelerini de içerecek şekilde geliştirilmiş halini oluşturuyor. Birleşme sonrasında VİOP’a aktarılacak olan VOB Sözleşmeleri de bu sisteme dâhil edilerek işlem görmeye  devam edecek.

Geçiş işlemleri çerçevesinde VOB’da işlem gören sözleşmelerin önemli bir kısmı VİOP sisteminde işleme açılırken, işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı çok düşük olan ya da hiç olmayan bazı sözleşmeler işleme açılmayacak.

5 Ağustos 2013 tarihi itibariyle Borsa İstanbul VİOP’a aktarılacak VOB Sözleşmeleri:

 BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 TL/Dolar Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 TL/Euro Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 EUR/USD Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 TL/Gram Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 EgePamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi, Baz Yük
 Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi

Kapatılacak VOB Sözleşmeleri :

 BIST100 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 BIST30-100 Fark Sözleşmesi,
 Faiz Vadeli İşlem Sözleşmesi,
 Fiziki Teslimatlı TL/Dolar Sözleşmesi,
 Fiziki Teslimatlı TL/Euro Sözleşmesi

 VOB’daki ve VİOP’taki uygulamaya paralel olarak birleşme sonrasında da işlemlerin takasını İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) gerçekleştirmeye devam edecek olup, VİOP’ta risk yönetimi portföy bazında yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!