Uzel ailesinde hisse kavgası büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Uzel ailesinde hisse kavgası büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 11:215dk okuma

`Uzel Grubu` imzasıyla 5 Nisan`da `kamuoyuna duyurulur` başlığıyla yayımlanan gazete ilanı, Uzel ailesinde 1998 yılının ekim
ayında baba Ahmet Uzel`in ölümünden sonra başlayan ancak yakın zamana kadar su yüzüne çıkmayan kavganın daha da büyüdüğünü gösterdi. Önder Uzel`in önce kardeşi Serdar Uzel`le birlikte hareket edip annesi Türkan Uzel ve kız kardeşi Şafak Kibar`ı (Assan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Kibar`ın eşi) devre dışı bırakması, ardından bütün grubu tek başına yönetir hale gelmesi, aile fertlerini mahkemelerde karşı karşıya getirdi. Önder Uzel`in Jersey ve Lüksemburg`da kurduğu şirketler aracılığıyla Uzel Grubu`nu tek başına yönetir hale gelmesi üzerine anne Türkan Uzel ile kız kardeş Şafak Kibar, Yargıtay`a kadar taşınan mahkeme sürecinde `dur` kararı çıkarıp, holdinge kayyum atanmasını sağladı. Ancak kayyum atanması da Uzel`deki kavgayı dindirmeye yetmedi.


Haberin Devamı

Kavga nasıl başladı?
Uzel Grubu`nun kurucusu Ahmet Uzel, Ekim 1998`deki ölümünden önce iş dünyasının Mercedes Benz Türk`teki Direktörler Kurulu üyeliğinden tanıdığı Bedirhan Çelik`i holdingde çocuklarına ağabeylik yapması ve işe alıştırması` için transfer etti.
Baba Ahmet Uzel`in vefatı öncesinde Uzel Holding A.Ş.`nin yüzde
1 hissesi eşi Türkan Uzel`e aitti. Vefattan sonra holdingin yüzde 99`luk hissesinin yasalar gereği eşi Türkan Uzel ile çocukları Önder Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar`a eşit şekilde paylaştırılması söz konusu oldu. Uzel Holding`in anonim şirket statüsünün sürdürülebilmesi için Uzel Sınai Yatırım A.Ş. kuruldu. Bu şirketin yapısı da yüzde 90`ı Uzel Holding`e, kalan yüzde 10`luk bölümü de Türkan Uzel, Önder Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar arasında eşit hisseler şeklinde düzenlendi.


Anne mahkemeye gitti
1937 yılında kurulan ve 2006 cirosu 640 milyon dolar olan Uzel Holding`de baba Ahmet Uzel`in vefatıyla başlayan süreçte Önder Uzel önce kardeşi Serdar Uzel ile birlikte hareket edip, yönetim kurulunda Uzel Sınai Yatırım`ı temsil eden Bedirhan Çelik`in de oyunu yanlarına alarak, anne Türkan Uzel ile kız kardeş Şafak Kibar`a kapıyı gösterdi. Yani bu operasyonla Türkan Uzel ile Şafak Kibar, Uzel Holding yönetiminin dışında kalmış oldu. Bunun üzerine anne Türkan Uzel kızı Şafak Kibar`la birlikte, oğullarının kendisine yönelik operasyonunu durdurmak üzere mahkemeye başvurdu. Böylece, Uzel ailesinde içten içe süren kavga, mahkemelere de yansımış oldu.



Şirketler `örümcek ağı` gibi
Uzel Holding`deki yönetim kavgası mahkemeye yansırken, diğer taraftan da Önder Uzel kardeşi Serdar Uzel ile birlikte Jersey Adası`nda ayrı ayrı, Lüksemburg`da da birlikte off-shore şirketi kurdu. Önder Uzel`in para trafiğini dışarıya taşımak, Uzel Holding`i tek başına yönetmek amacıyla yurtdışında kurduğu şirketlerin sayısı giderek artarak neredeyse `örümcek
ağı`na dönüştü. Uzel Grubu`na bağlı şirketlerin hisselerinin dışardaki şirketlere dönük trafiği hızla arttı.
O güne kadar erkek kardeşi Serdar Uzel`i hep yanında tutan Önder Uzel, bir süre sonra, Uzel Holding`i tümüyle tek başına yönetir hale geldi. Serdar Uzel, bunun üzerine holding yönetiminden yavaş yavaş dışlanmaya başladığını görünce cephe değiştirip, annesiyle kız kardeşinin yasafına geçmeye karar verdi.


Haberin Devamı
Davalar Yargıtay`a uzandı
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Önder Uzel`in Uzel Holding`i tek başına yönetme operasyonunu durdurmak için anne Türkan Uzel öncülüğünde açılan davalar Yargıtay`a kadar uzandı. Sonunda Tuzla Asliye Hukuk Hâkimliği`den Uzel Holding A.Ş.`ye kayyum atanması kararı çıktı. Ancak, holdinge kayyum atanması da Uzel ailesindeki kavgayı dindirmeye, Türkan Uzel cephesini rahatlatmaya yetmedi. Ayrıca Önder Uzel de, Tuzla Asliye Hukuk Hâkimliği`nin kayyum atama kararına itiraz edip, karşı dava açtı.


60 milyon doları kullandı
Uzel Holding ortaklarından Önder Uzel`in başta anne Türkan Uzel olmak üzere ailesinin diğer bireylerini en çok rahatsız eden adımı, toplamı 60 milyon doları bulan bir kaynağı tek başına yurtdışındaki şirketlerine doğru yönlendirmesi oldu. Türkan Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar, açtıkları davalarda Önder Uzel`in söz konusu 60 milyon dolarlık kaynağı Uzel Holding`in Türkiye`deki şirketlerine yeniden aktarmasını istedi.
Uzel Holding`in bugünkü hissedarları arasında görünen Ahmet Uzel Vakfı, Önder Uzel ve Serdar Uzel tarafından kuruldu. Önder Uzel, burada da `tek başına hareket` yetkisini kendi üzerine aldı. Bazı şirketlerin bir bölüm hisseleri de Ahmet Uzel Vakfı`na devredilmiş gösterildi.



İlanı görünce şaşırdılar
Türkan Uzel`in önderlik ettiği cephe, 5 Nisan 2007`de gazetelerdeki ilanı görünce şaşırdı. Önder Uzel tarafından verilen ilanda şöyle deniyordu:


  • Uzel Holding A.Ş.`nin yönetimine 29 Mart 2007`da kayyum atanmıştır. Maalesef kayyum, Türk hukuk tarihinde örneği görülmemiş bir şekilde, yetkisi olmayan Tuzla Asliye Hukuk Hâkimliği tarafından atanmıştır. İlgililer hakkında yasal işlem ve başvurular yapılmıştır.


  • Uzel Holding iştiraki Uzel Makine hisseleri, alınan reforganizasyon kararı uyarınca, Uzel AGRI NV`ye devredilmiştir. Karar grubumuzun tarım makineleri ünitesi faaliyetlerini tek çatıda toplayacak. İlanın Türkan Uzel cephesini şaşırtan yanı, Holdingde kayyum bulunmasına rağmen, ilanda `Uzel Grubu` imzasının kullanılması oldu.


    Sıra Yargıtay kararında
    Uzel Holding A.Ş.`deki yönetim boşluğunu doldurmak amacıyla Uzel Sınai Yatırım kurulurken oğlu Önder tarafından kendi hisselerinin `miras payı` gibi gösterildiği kanısına varan Türkan Uzel, İstanbul 9`uncu Asliye Mahkemesi`ne, `hissemi iade edin` davası açtı. Bu dava daha sonra Yargıtay`a da yansıdı. Türkan Uzel ve kızı Şafak Kibar, Yargıtay`dan çıkan kararı, `Bu karar ilgili mahkemede kesinleşirse, ikimizin Uzel Holding`teki toplam hissesi yüzde 50`yi aşacak` diye yorumladı.
    Uzel Holding tarafından 2 Nisan`da İMKB`ye gönderilen açıklamada, yapılan devir işlemi şöyle anlatıldı: Uzel Holding, Uzel Makine`ye ait 8.2 milyar hisseyi, 226 milyar YTL bedelle Uzel Agri NV`ye devretti. Devredilen hisselerin şirket sermayesine oranı ise yüzde 83.19.


    Kayyum itiraz etti
    Uzel Holding`e 26 Mart`ta kayyum olarak atanan Hızır Tarakçı`nın 2 Nisan`da İMKB`ye gönderdiği açıklamada ise, hisse devrinin yetkileri kaldırılmış Uzel Holding Yönetim Kurulu üyeleri Önder Uzel ve Bedirhan Çelik tarafından yapıldığı belirtildi. Bu iki üyenin aynı zamanda yöneticisi oldukları Uzel Makina Sanayi`den İMKB`ye gönderilen yazıda, yapılan işlemin kayyum bilgisi, onayı ve kararı dışında gerçekleştirildiğinin açıklandığı belirtildi. Kayyum açıklamasında, `Bu işlem Uzel Holding`in içinin boşaltılmasına yönelik bir faaliyet olup, Uzel Holding`in ve diğer hissedarlarının çıkarlarına açıkça aykırılık teşkil etmektedir` denildi. Uzel Makina tarafından yapılan açıklamada ise, kayyumun sadece Uzel Holding`de yetkili olduğu, Uzel Makina`nın yönetiminde yetkisi bulunmadığı belirtildi.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!