Ültimatoma tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Ültimatoma tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2003 22:4810dk okuma

George Bush´un Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ve oğullarına ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre vermesine yönelik değişik tepkiler artıyor.

ABD Başkanı George Bush´un Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ve oğullarına ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre vermesine yönelik değişik tepkiler giderek artıyor.

Fransa`nın savaşa katılması söz konusu değil
Fransa Başbakanı Jean Pierre Raffarin, ülkesinin, Irak krizine barışçı çözüm bulunması için sonuna kadar mücadele edeceğini bildirdi. Mecliste milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlayan Raffarin, ABD´nin ültimatomuna rağmen Fransa´nın ilkelerini ve inançlarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğini söyledi. Raffarin, Fransa´nın, Irak´a yönelik savaşa katılmasa bile ABD ile ittifakının süreceğini de belirtti. Fransa Hükümet Sözcüsü Jean-François Cope da, Irak´a karşı olası askeri operasyona Fransız ordusunun katılmayacağını söyledi. Sözcü, France2 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Fransa´nın operasyona katılımının söz konusu olmadığını bildirdi. Cope, Paris´in Irak konusundaki tavrının kesin olduğunu vurguladı ve askeri operasyona sadece BM´nin karar verebileceğini söyledi. Cope, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac´ın, ABD Başkanı George Bush´un Irak´a verdiği ültimatom konusunda gün içinde açıklama yapması beklendiğini de kaydetti.

İtalyan sendikalar genel greve gidecek
İtalya´nın en büyük işçi sendikaları CGİL, CİSL ve UİL, ABD´nin Irak´a yönelik askeri saldırı başlatması halinde hemen genel greve gidip, İtalya´da hayatı durduracaklarını açıkladı. Hükümetin, ABD´nin Irak´a yönelik askeri müdahalesinde sadece lojistik destek vereceğini açıkladığı İtalya´da uzun süredir savaş karşıtı gösteriler yapan işçi sendikaları, ABD´nin Irak´a karşı saldırıyı başlattığı andan itibaren 24 saatlik genel greve gitmek için ortak karar aldı. Ülkenin en büyük işçi sendikası CGİL´in genel sekreteri Guglielmo Epifani, Eğer savaş çıkarsa İtalya´yı bloke edeceğiz. dedi. 20 Mart Perşembe günü Avrupa Sendikalar Konfederasyonu´nun toplantı yapacağını belirten sendika liderleri, Irak´a yönelik ilk atakta tüm Avrupa´nın genel greve çağrılması kararının burada alınmasını bekliyoruz. Eğer bu karar çıkmazsa biz tek başımıza genel greve gideceğiz açıklamasında bulundular.

Uluslararası hukukçular: Savaş meşru değil
Uluslararası Hukukçular Komisyonu, Irak´a karşı bir savaşın BM Güvenlik Konseyi´nin desteği olmaksızın meşru olmayacağını bildirdi. Komisyon tarafından yapılan açıklamada, hiçbir ülke, kendini savunma dışında, Güvenlik Konseyi´nin yetkisi olmaksızın başka bir ülkeye karşı güç kullanamaz denildi. Bu kuralın, BM sözleşmesinde devletlerin güç kullanmasını önlemek gibi iyi bir nedenle yer aldığı belirtilen açıklamada, geçen yıl kasımda kabul edilen 1441 sayılı BM kararının, Irak´a savaş açılması için yeterli olmadığı kaydedildi. Açıklamada, Güvenlik Konseyi´nin aralarında beş daimi üyesinin bulunduğu dokuz üyesinin güç kullanılmasını onaylaması gerektiği hatırlatılan açıklamada, bu desteğin olmadığı belirtildi.

NATO: Herşey Saddam Hüseyin`in elinde
NATO Genel Sekreteri George Robertson, barış ile savaş arasında bir seçim yapmanın artık Saddam Hüseyin´in elinde olduğunu söyledi. Robertson, BM Güvenlik Konseyi´nin 1441 sayılı kararının oybirliği ile alındığını, bu karara uymaması halinde Irak´ın çok ağır sonuçlara katlanmak durumunda kalacağının da aynı kararda belirtildiğini hatırlattı. NATO üyesi 19 ülkenin daimi temsilcilerinden olan NATO Konseyi´nin haftalık olağan toplantısı yarın yapılacak. Haftada bir defa toplanan karar organı konseyin, savaş halinde, olağanüstü toplantılar da yapabileceği belirtiliyor.

Bulgaristan harekata doğrudan katılmayacak
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Solomon Pasi, Biz Bulgaristan olarak fırtınadan sonraki rolümüzü düşünmeliyiz dedi. Bulgaristan´ın, Irak krizinde parlamentoda alınan kararlar doğrultusunda hareket edeceğini kaydeden Pasi, bu kararlar çerçevesinde kimyasal silah ve teknik uzmanlardan oluşan 150 kişilik askeri birliğin Irak´a komşu ülkelerden birine konuşlandırılacağını ve ABD´nin Burgaz´daki Sarafovo hava üssünü kullanmaya devam edeceğini açıkladı. ABD´den Bulgaristan´ın askeri harekata katılması konusunda bir teklif gelmediğini kaydeden Pasi, Bulgaristan askeri harekata doğrudan katılmayacak dedi. Pasi, şöyle konuştu: Savaşın önlenmesi konusundaki şans giderek azalıyor. Artık her şey Saddam´ın elinde. Ancak o halkını faciadan kurtarabilir. Ama bunun için de acele etmesi gerekiyor, çünkü fazla zamanı yok.

İsvçre: ABD, BM`nin güvenilirliğini zayıflattı
İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, ABD´nin Irak konusundaki tavrının BM´nin güvenilirliğini zayıflattığını söyledi. Tarafsız ülke olan İsviçre´nin Dışişleri Bakanı, düzenlediği basın toplantısında, ABD´nin BM onayı almadan askeri harekata yönelmesinin BM´yi zayıflattığını, teşkilatın güvenirliğini yeniden sağlamanın BM üyelerine düştüğünü kaydetti. Irak krizinin BM´nin otoritesini yok etmesini engellemek gerektiğini ifade eden Calmy-Rey, Hiçbir zaman böyle bir krizin, uluslararası toplum içindeki bir kişinin, tek bir iktidarın ya da gücün tek taraflı kararıyla çözülmesini desteklemedik dedi. İsviçre, onlarca yıl tarafsızlığını bozabileceği gerekçesiyle katılmadığı BM´ye geçen yıl üye olmuştu.

Suriye: Ültimatom BM kararlarına aykırı
Suriye, ABD Başkanı George Bush´un, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin´in 48 saat içinde ülkeyi terk etmesine ilişkin ültimatomunun BM kararlarına aykırı olduğunu belirtti. Suriye hükümeti sözcüsü, Bush´un, Saddam Hüseyin´e yönelik ültimatomu, BM kararlarına, yasalarına ve amaçlarına aykırıdır. Her türlü askeri operasyon, uluslararası düzenin bağlı olduğu ilkeleri ortadan kaldıracaktır dedi.

Belçika transit geçişlere hava sahasını kapatıyor
Belçika Savunma Bakanı Andre Flahaut, geçen hafta sonu, ABD´nin BM kararı olmadan Irak´a savaş açması halinde Belçika´nın transit geçişlere kapılarını kapatacağını, bunun bir hükümet kararı olduğunu söyledi. Sosyalist Parti üyesi Flahaut, Belçika hava sahasının da Amerikalılara kapatılacağını açıkladı. Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Liberal Parti üyesi Louis Michel de BM kararı olmadan Irak´a saldırılması halinde Belçika´nın transit geçişlere izin vermesinin çelişkili bir tavır olacağını, bunun mümkün gözükmediğini, yasadışı bir tavır ile suç ortaklığı yapamayacaklarını söyledi. ABD, başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa´da bulunan bazı silah, araç ve askerlerini, Belçika üzerinden geçirerek Irak çevresine gönderiyor.

Vatikan: Savaş kararı veren Tanrı önünde sorumludur
Irak´a savaş ihtimali artarken Vatikan yaptığı sert açıklamada, Savaşa karar veren, Tanrının önünde sorumludur mesajını verdi. ABD Başkanı George Bush´un ulusa sesleniş konuşmasında Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ve oğullarına 48 saatte ülkeyi terk etmeleri ültimatomunu vermesinin ardından, Vatikan´ın yaptığı yazılı açıklamanın, Bush´a yönelik olduğu kaydediliyor. Vatikan Sözcüsü Navarro Valls tarafından okunan yazılı açıklamada, Uluslararası kuralları uygulatan barışçıl yolların tükendiğine kararveren, Tanrının, tarihin ve vicdanının karşısında ciddi bir sorumluluğu üzerine alır ifadesi kullanıldı.

Pakistan: Diplomatik çabalar devam etsin
Güvenlik Konseyi üyesi Pakistan, Irak konusunun savaş yoluyla sonuç bulmaması için tüm imkanların gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kasuri tarafından yapılan yazılı açıklamada, diplomatik çabalara devam edilmesi ve soruna barış yolu ile çözüm getirilmesi istendi.

Almanya insani yardımlara katılacak
Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Angelika Beer, ABD Başkanı George W. Bush´un, konuşmasında, Irak´ta bir savaşın neden gerekli olduğu konusuna yeterli açıklık getirmediğini söyledi. Beer, Irak´ın, BM taleplerini bugüne kadar büyük ölçüde yerine getirdiğini savunarak, En çok üzüldüğüm konu, başarılı denetimlerin bugünden itibaren yapılmaması. Irak, iyi bir şekilde izleniyor ve kontrol ediliyordu dedi. Mevcut durumda, olası terör saldırılarına karşı da hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Beer, Savaşın önlenmesi için artık son çare, New York´ta yapılması planlanan dışişleri bakanları toplantısının gerçekleşmesi diye konuştu. Savaş kaçınılmaz göründüğü için insani konuların da ağırlık kazanması gerektiğini kaydeden Beer, BM´nin hızlı bir şekilde yardım programları hazırlamasını istedi. Federal hükümetin bu konuda yardımcı olacağını ifade eden Beer, İnsani alanda yapılacak çok iş var. Almanya bu yardımlara doğal olarak katılacaktır. Bundan şüphe duyulmasın dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Gernot Erler de, Bush´un BM Güvenlik Konseyi´ne yönelik sözlerini doğru olmadığı gerekçesiyle eleştirdi. Erler, BM Güvenlik Konseyi, Bush´un ileri sürdüğü gibi, Irak´tan kaynaklanan tehdidi durdurmada başarısız olmadı. Sadece Amerika´dan farklı bir yol izlemek istedi dedi. Tüm gelişmelere rağmen, Irak sorununun barışçı bir şekilde çözülebileceği konusunda tüm ümidini yitirmediğini ifade eden Erler, son ana kadar tüm diplomatik kartlarını oynayacaklarını söyledi.

İtalya lojistik destek verecek, asker göndermeyecek
İtalya, olası Irak operasyonunda asker göndermeyeceğini, ancak ABD´ye lojistik destek sağlayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İtalya´nın Irak´a asker göndermeyeceğini, ancak ABD´nin İtalya´daki askeri üsleri ve hava sahasını kullanmasına izin vereceğini söyledi. Irak krizindeki tutumlarından dolayı Almanya ve Fransa´ya saygı duyduğunu belirten Frattini, ABD Başkanı George Bush´a karşı en sert tavrı takınanlar bile üslerini ve hava sahalarını açıp, NATO çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirdiler dedi. Bu arada, muhalefet, İtalya´nın ABD´ye üs ve hava sahasını açması konusunda parlamentoda oylama yapılmasını istedi.

Yunanistan: Uluslararası krize yol açar
AB Dönem Başkanı Yunanistan´ın Başbakanı Kostas Simitis, Irak´a askeri müdahalenin uluslararası krize yol açacağını söyledi. Simitis, Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos ile görüşmesi öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak krizi karşısında soğukkanlılığımızı korumalıyız. AB ülkeleri olarak ortak bir dış politikamız olması gerekir. Bu sayade birçok olumsuzluktan da kaçınabiliriz dedi.

Arap Birliği: Uyarı kabul edilemez
Arap Birliği sözcüsü Hişem Yusuf, Arap Birliği böyle bir nihai uyarıyı kabul edemez. BM Güvenlik Konseyi`nin 1441 sayılı kararı zaman sınırlamasını içermemektedir ve dünya Irak`ın bu karara uygun olarak silah denetçileriyle işbirliği yaptığına tanıktır dedi. Sözcü Yusuf, ABD`nin BM Güvenlik Konseyi dışında ve uluslararası meşruiyete aykırı şekilde hareket etme kararından üzüntü duyuyoruz. Öyle görünüyor ki, ABD, bütün dünyanın barış isteğine rağmen, diplomatik girişime bir son verdi diye konuştu. Sözcü, BM Genel Sekreteri Kofi Annan`ın Irak`tan denetçilerin çekilmesine ilişkin kararından da üzüntü duyduklarını kaydetti.

İran: Tahran kimseyi desteklemeyecek
İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, İran yönetiminin ABD´nin Irak´a askeri harekat düzenlemesine karşı olduğunu söyledi. Harrazi, Tahran yönetimi bir askeri harekatın bölgede istikrarsızlığın artmasına yol açacağına inanıyor. Savaş çıkması halinde Tahran yönetimi hiç kimseyi desteklemeyecek diye konuştu. Irak´ta savaşın çıkmasını önlemek için ülkelerin siyasi çabalarını sürdürmesi gerektiğini söyleyen Harrazi, ABD Başkanı George Bush yönetiminin, Irak´a karşı askeri saldırı düzenlenmesine karşı çıkanların dünya çapındaki gösterilerine kulak asmadığını, ancak Irak yönetiminin de savaşı önlemek için BM ile tam işbirliği yapması gerektiğini belirtti. Yemen Dışişleri Bakanı El Kubri de ülkesinin bölgede savaş çıkmasını istemediğini, Irak krizinin BM çatısı altında çözülebileceğini söyledi.

Danimarka savaşa girmek istiyor
Danimarka hükümetinin Irak´a yönelik olası savaşa katılmak istediği ve parlamentoda çoğunluk aramaya çalışacağı bildirildi. Liberal Başbakan Anders Fogh Rasmussen, ABD Başkanı George Bush´un dün akşam yaptığı konuşmanın ardından, parlamentoda bir tavır belirleme zamanının geldiğini belirtti. Uluslararası toplum, Irak lideri Saddam Hüseyin´in 12 yıldır kitle imha silahlarından vazgeçmesini istedi, ancak o bu anlamda işbirliği yapmadı. Uluslararası toplumun otoritesiyle alay etmek kabuledilemezdir diyen Rasmussen, ABD´ye tam destek verdi.

Küba: Küstahlık
Küba yönetimi ABD´yi küstahlıkla suçladı.

Hollanda ABD`den yana, ama askeri destek vermeyecek
Hollanda hükümeti, ABD´nin Irak´a karşı, BM Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın başlatacağı savaşa siyasi destek vereceğini açıkladı. Başbakan Jan Peter Balkenende, ABD´nin Irak politikasına, Irak lideri Saddam Hüseyin´in BM kararlarına uymadığı için destek verileceğini, ancak savaşa askeri yardımın şu aşamada söz konusu olmadığını bildirdi. Ülkesinin, sorunun çözümü için, bugüne kadar diplomatik yolların sonuna kadar denenmesini savunduğunu belirten Balkenende, bütün çabalara rağmen diplomatik yolların tıkanmasının ve BM Güvenlik Konseyi´nin bir uzlaşmaya varamamasının üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Venezüella: Savaş, BM ve barışa darbdir
Venezuella Devlet Başkanı Yardımcısı Jose Nicente Rangel, Irak´a savaş BM´ye ve barışa vurulmuş bir darbedir dedi. Rangel, devlet televizyonundan yayınlanan açıklamasında barış güçlerinin endişesini paylaştıklarını belirterek, Savaş BM ve barışa bir darbe olacağı gibi, dünyanın geleceğini de tehlikeye atacaktır diye konuştu.

Hindistan: Çok taraflılık önemli
Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise ABD´nin tek taraflı kararını üstü örtülü biçimde eleştirerek, Bizim tutumumuz çok taraflılığın üstünlüğü idi dedi.

Tayland sürenin bitimini bekliyor
Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra ise herhangi bir tutum almak için 48 saatlik ültimatom süresinin bitmesini bekleyeceklerini belirtti, Ancak savaş kaçınılmaz görünüyor dedi. Bu arada, Tayland Havayolları Şirketi TAI´nin ABD´nin Irak´a karşı savaş başlatması durumunda, Ortadoğu seferlerini askıya alacağı bildirildi. Şirket, Avrupa seferlerinde de Irak ve komşu ülkelerinin hava sahalarını kullanmamak için güzergah değişikliği yapacak.

İsrail olağanüstü toplanıyor
Pakistan´ın ise yarın Irak krizini görüşmek üzere meclisi olağanüstü toplantıya çağırdığı bildirildi. Bu arada, İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Bush´un konuşmasının ardından, Irak´a olası Amerikan saldırısı bağlamında ortaya çıkan durumun ele alınması için İsrail güvenlik kabinesini yarın olağanüstü toplantıya çağırdı. İsrail Güvenlik Kabinesi´nin ülkenin güvenliği ile ilgili her türlü kararın alındığı organ olduğu belirtildi.

Tayvan`dan ABD`ye destek
Tayvan, Bush´un ültimatomuna destek verdi ve Irak´a yönelik olası bir savaş durumunda Amerikan savaş uçaklarına hava sahasını açtığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Tayvan´ın Irak´ın kitle imha silahlarını imha edeceğini umduğunu belirterek, Saddam savaşı engellemek istiyorsa 48 saat içinde ülkesinden ayrılır dedi.

Fransız basını: Ya bavul toplanacak, ya savaş çıkacak
Le Figaro gazetesi, Bush Saddam´a 48 saat verdi başlığıyla yayınladığı haberinde, savaş kararının İngiltere´de iktidar partisindeyarattığı depreme geniş yer verdi. Gazetenin başka bir haberinde ise Irak krizinin görüş ayrılıkları yüzünden AB´nin geleceğine de büyük darbe vurduğu yorumu yapıldı. Liberation gazetesi, 48 saat başlığıyla verdiği haberde, diplomasinin fiyasko ile sonuçlandığı yorumunu yaptı ve BM´nin itibarının ciddi biçimde sarsıldığını bildirdi. France Soir gazetesi de, Bavul ya da savaş başlığıyla verdiği haberde, BM´nin son çabalarının da başarısızlıkla sonuçlandığını yazdı.

Canlı kalkanlar: BUlunduğumuz yerler hedef olmasın
Savaş karşıtları, İngiltere Başbakanı Tony Blair´e bir mektup göndererek, Irak´ta canlı kalkanların bulunduğu yerlerin bombaların hedefi olmamasını istedi. Canlı kalkan eylem grubu The Human Shields Actionın mesajında, halktan masum Irak halkını koruyan ve kendilerini tehlikeli bir konuma yerleştiren İngiltere´nin cesur erkek ve kadınlarını desteklemeleri çağrısında bulunuldu. Dünyanın birçok ülkesinden Irak´a giden canlı kalkanlardan halen 120 kadarı petrol rafinerisi, silolar, elektrik santralları, su depoları gibi, Bağdat yakınlarındaki dokuz tesise yerleşmiş durumdalar. Aralarında Amerikalı Ken O´Keefe´nin de bulunduğu bazı canlı kalkanlar ise Bağdat´tan ayrılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!