Ülker 4.5 milyon çiftçiyi yanına alıp Coca-Cola ve Pepsi`ye meydan okudu

Güncelleme Tarihi:

Ülker 4.5 milyon çiftçiyi yanına alıp Coca-Cola ve Pepsi`ye meydan okudu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2005 10:434dk okuma

Cola Turka`yı tatlandırırken, kendi tesislerinde ürettiği glikozu kullanan ve Coca-Cola ile Pepsi`ye karşı fiyat avantajı sağlayan Ülker Grubu, Pankobirlik, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği ile birlikte Şeker Kanunu`nun değiştirilmemesi yönünde hükümete çağrıda bulundu


Koladaki tatlandırıcı savaşında Ülker Grubu yeni bir manevra yaparak 4.5 milyon pancar üreticisini yanına aldı. Ülker Grubu, Pankobirlik, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği ile birlikte gazete ilanı verdi ve hükümete bir çağrıda bulunarak, Şeker Kanunu kurum ve kurullarıyla aynen korunsun dedi. Söz konusu ilana susam ve tahin helva üreticileri ile şekerli mamul üreticileri de destek verdi.

Ülker bu ilanla Biz kanunun değişmesini istemiyoruz mesajı verirken, diğer taraftan Coca-Cola ve Pepsi Cola`nın mısırdan glikoz üretecek tesisleri için verilmesi muhtemel izninin de önüne geçme çabasını ortaya koydu.

İlan ile Ülker için kanun değiştirilecek eleştirilerine cevap verdiklerini belirten Ülker yetkilileri, Bakın biz kanunun değiştirilmesini istemiyoruz. Kanun zaten bize üretim izni veriyor açıklaması yaptı.

Nişasta üreticileri ve şeker pancarı üreticileri adına Pankobirlik`in Ülker Grubu ile aynı açıklamanın altına imza atmalarının nedeninin hükümete `Uzlaştık7 mesajı göndermek olduğunu belirten Pankobirlik Başkanı Recep Konuk ise şu açıklamayı yaptı:

Ortaya çıkan bu kaos ortasında taraflar arasında büyük tartışmaların yaşandığı toplantıların ardından böyle bir karara varıldı. Herkes eteğindeki taşları döktü, bu işten kimlerin zarar göreceği ve bütün dezavantajları konuşuldu. Sonunda Türkiye`nin diğer ülkeler karşısında rekabet gücünün korunması için eski yasanın devam etmesi yönünde bir karar alındı.

Kanunun aynen korunması Coca-cola ve Pepsi`ye izin verilmemesi anlamına gelir
Türkiye`de şeker pancarı çiftçisini ve 30`un üzerindeki şeker fabrikasını korumak adına mısırdan üretilen tatlandırıcı glikoza karşı kota uygulanıyor. Mevcut kanunda Türkiye`de sadece 352 bin tonluk nişasta bazlı şeker üretim kotası bulunuyor. Pepsi ve Coca-Cola`nın en az 100 bin tonluk nişasta bazlı şeker üretme tesisi kurma talebine olumlu yanıt verilmesi halinde 352 bin tonluk kota da otomatikman artırılmış olacak. Pepsi ve Coca-Cola da üretimlerinde ihtiyaç duydukları tatlandırıcıyı şeker pancarından değil mısırdan karşılayacaklar. Mevcut yasanın aynen devam etmesi halinde bu izinlerin çıkması mümkün görünmüyor.

Pepsi ve Coca-Cola`nın yatırım talepleri halen Sanayi Bakanlığı`nda bekliyor. Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan önceki gün yaptığı açıklamada İzinler için başvurduk şimdi hükümetin tavrını bekliyoruz. Haksız rekabet söz konusu demişti.

Mısırın kiloda % 40 fiyat avantajı var
Şeker Yasası ile nişasta bazlı şekere yüzde 10 kota sınırı getirilmiş durumda. Bakanlar Kurulu`na da bunu yüzde 50 artırma yani yüzde 15`e çıkarma yetkisi tanınmıştı. Halen Türkiye`de 352 bin tonluk nişasta bazlı şeker üretimi kotası bulunuyor.

Türkiye`de Cargill, Pendik Nişasta, Amillium, Tat ve Sunar olmak üzere nişasta bazlı şeker üreten 5 firma var. Mevcut kanun bir altıncısının kurulmasına izin vermiyor.

Bu kota uygulanıyor, zira mısırdan şeker üretmek şeker pancarından şeker üretmekten çok daha ucuz. Şayet kota konmasa tüm sanayici şekerini mısırdan temin etmek isteyecek ve dolayısıyla pancar üreticisi de zora düşecek.

Nişasta şekeri 900 bin liraya geliyor
Kola üreticileri iki farklı hammaddeden elde edilen şekeri kullanıyor. Ancak fiyatı daha ucuz olan nişasta bazlı şekerde 352 bin tonluk kota uygulandığı için kola üreticileri üretimlerinin büyük bir kısmında şeker pancarından elde edilen şeker kullanıyor. Şeker pancarından elde edilen şekerin toptan kilosu 1.5 milyon liranın üzerinde. Nişasta bazlı şekerde ise fiyat 900 bin lira.

Bu farkın nedeni de pancarın yüzde 15`inin, mısırın ise yüzde 60`ının şekere dönüşmesi. Genleri ile oynanan ithal mısırda verim bazen daha da artıyor ve fiyatı 900 bin lira yerine 600 bin liraya kadar da düşebiliyor.

Nişasta bazlı şeker kullanmak ortalamada ton başına 300-350 dolarlık bir maliyet avantajı sağlıyor. Coca-Cola`nın yıllık şeker tüketimi yaklaşık 60 bin ton. Bir litre kolayı şekerpancarı ile tatlandırırsa 165 bin lira, mısır ile tatlandırırsa 70 bin lira ödüyor. Kurmak istediği nişasta bazlı üretim tesisinin maliyeti ise 20 milyon dolar. Yani Coca-Cola bu tesisin maliyetini l yılda çıkarabilir.

Cola Turka`yı üreten Ülker`in ise izni daha önceden alınmış ve glikoz üreten Pendik Nişasta adında bir fabrikası bulunuyor. İddialara göre Ülker Grubu bu tesiste Cola Turka`nın ihtiyacı olan şekeri, kotaların dışına çıkarak üretiyor. Dolayısıyla Cola Turka tüm üretimini mısırdan üretilen glikoz ile yaparak rakiplerine karşı fiyat avantajı sağlamış oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!