Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2001 09:09
Demirbank`ın devri anlaşması için ülkemize gelen HSBC Başkanı Keith R. Whitson, `Bu ülke uzun dönemde çok başarılı olacak. Bunun için 350 milyon
dolar verip Demirbank`ı alıyoruz` dedi
Fon bünyesinde bulunan Demirbank, İstanbul`da imzalanan anlaşmayla HSBC Grubu`na geçti. Demirbank`ın hisse satış ve devir sözleşmesini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca ile HSBC Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Keith R. Whitson imzaladı. Whitson yaptığı konuşmada şunları söyledi: `Türkiye 65 milyonluk altyapısını hızla geliştiren bir ülke, havaalanınız muhteşem. Bütün bunlar çok önemli göstergeler. Orta ve uzun vadede Türkiye ile birlikte büyüyeceğimize inanıyoruz. Türkiye`nin uzun dönemde çok başarılı bir ülke olacağını biliyoruz. 10 yıldır Türkiye`de olan HSBC`nin genel hizmetleri, Demirbank`ın ise bireysel bankacılık hizmetleri çok daha kuvvetli. Şimdi bu iki unsur bir araya geliyor. Biz orta ve uzun vadede Türkiye`nin ekonomik sağlığı, yapısı açısından hiçbir endişe taşımıyoruz onun için bu yatırıma giriyoruz. Türk meslektaşlarla çalışmaktan büyük onur duyacağız. Beni, Demirbank müşterileri ve personelinin yüksek kalitesi çok memnun etti` dedi.
Hissezedelerin muhatabı BDDK
HSBC Başkanı Keith Whitson, elinde Demirbank hissesi bulunan mağdur yatırımcılara yönelik yapabilecekleri bir şey olmadığını bildirdi. Whitson, `BDDK, Demirbank`ın tüm mülkiyetini Fon`a devretmişti. Dolayısıyla bu hissedarlar öncelikle bu endişelerini BDDK`ya iletmeliler diye düşünüyorum. Çünkü biz Demirbank`ın yüzde 100 hissesini satın aldık. Elinde hisse senedi olan herhangi bir ortağımız yok` dedi.
Öte yandan, Demirbank`ı küçültmek için değil, büyütebileceklerine inandıkları için aldıklarını belirten, Whitson, `Yeni ürünlerimiz de olacak. Mümkün olduğu kadar Türkiye`deki müşterilerimize avantajlar sağlamaya çalışacağız. Prensipte büyümeyi amaçlıyoruz. Ancak şu an için hiçbir konuda teminat verme imkanımız yok. Personel sayısı ile ilgili de böyle` dedi.
Enflasyon hedefinde IMF ile anlaşma yok
Devlet Bakanı Kemal Derviş, gelecek yılın enflasyon hedefi konusunda IMF ile henüz anlaşma sağlanamadığını doğruladı. Derviş, Londra`dan ayrılmadan önce Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, 2002 yılı için gerçekçi bir enflasyon hedefi belirleyip bundan daha iyisini başarmanın, geçtiğimiz yıllarda birçok kez yapıldığı gibi, çok iddialı bir hedef belirleyip bunu gerçekleştirememekten iyi olduğunu söyledi. Financial Times da bu konuda Derviş`in, yaşanan ekonomik durgunluğun da göz önünde tutulmasıyla söz konusu hedefin daha ılımlı belirlenmesi gereğinin görüleceğini söylediğini bildirdi. Haberde, Derviş`in Türkiye ekonomisinde bu yıl yüzde 7`lik bir düşüş görüleceği tahmininde bulunan Derviş, 2002 yılında ise yüzde 5`lik büyüme beklendiğini ifade etti.
Merkez Bankası`nın bilançosu alarm veriyor
DYP`nin Ekonomiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Söylemez, Merkez Bankası (MB) bilançosunun alarm verdiğini savundu. Söylemez, hükümeti bilanço kalemleri üzerinde önlemler almaya ve net iç varlıklar hedefi ile net uluslararası rezervler hedeflerinde gevşeme yapmaya çağırdı.
Söylemez, Reuters`e verdiği demeçte, Devlet Bakanı Kemal Derviş`in ülkeye patinaj yaptırdığını ileri sürerek şunları söyledi:
`Açıklanan bilanço rakamlarına göre MB`nin 900 trilyon liralık daha kamu borçlanma senedi aldığı anlaşılıyor. Moneterizasyonun bir göstergesi olan kamuya kullandırılan nakit kredilerdeki artışın 26 katrilyon liraya yaklaşması da bunu kanıtlıyor. Ekonomi yönetiminden şeffaflığın gereği bu kağıtları kimden ve neyin karşılığı aldığını bilmek istiyoruz.` Hazine`nin maaş ödemelerinde MB`na başvurmasını gerektirme tehlikesine işaret eden Söylemez, `Geçen hafta borçlanamaması, yanlış iç borçlanma politikaları yüzünden. Hazine bugün borçlanmaya çıksa faizler yüzde 100`ün üzerine çıkabilir. MB`nın net
döviz pozisyonu açığı 9.4 milyar dolarda. MB artık bu noktadan sonra kolay kolay piyasaya çıkacak olan TL`yi döviz satarak sterilize edemeyecek diye düşünüyorum` dedi. Söylemez, IMF heyetinin görüşmeleri yarım bırakarak dönmesinin programa ilişkin tedirginliği artırdığını ileri sürdü.
`Bu herkese mesaj olsun`
BDDK Başkanı Engin Akçakoca, `Dünyanın bir numaralı devi bu ortamda imzayı atıyor. Dikkatinizi çekerim, biz bile (ne olacak dünyada, savaş çıkacak mı) derken, fevkalade olumlu bir olay. Eğer bunun üzerine de hala enkaz edebiyatı kurulursa, Türkiye`ye çok haksızlık edilmiş olur. Bu gelişme herkese bir mesaj olmalı. İlk önce kendi insanımız Türkiye`nin iyi olacağına inanmalı. Türkiye`nin, bizim düşündüğümüzden daha iyi bir geleceğe sahip olduğunu düşünen devler var. İlk önce, yastık altından paramızı çıkartalım. Yurtdışındaki bankalara havale yapmaktan vazgeçelim.
Öte yandan 3 banka için teklif verme sürelerini uzattıklarını hatırlatan Akçakoca, onlardan da olumlu sonuç alınacağından emin olduğunu bildirdi. İktisat Bankası için Uni Credito Italiano, Etibank için Koç Holding ve Sitebank için Novabank`a (Yunanistan) tanınan teklif verme sürelerinin, İktisat`ta 15 Ekim 2001, Etibank`ta 1 Ekim 2001 ve Sitebank`ta ise 17 Ekim 2001 tarihine kadar uzatılmasına karar verildi.