Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2001 09:212dk okuma
TİSK`in yaptığı araştırmaya göre son on yılda vergi yükü ikiye katlandı. 1990`lı yıllarda kayıtdışı ekonominin boyutlarıyla birlikte yüzde 25`ler düzeyinde olan bu oran şimdi yüzde 48`e dayandı
Türkiye`de yıllardır tüm sektörlerin vergi yükünün ağırlığından yakınmasına ve oranların düşürülmesini talep etmesine karşılık, bu yük katlanarak büyüyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye`de vergi yükü son 10 yılda 2 kat arttı. Araştırmaya göre Türkiye`de vergi yükü (sosyal güvenlik primleri dahil) 1990`lı yıllarda kayıtdışı ekonominin boyutları ile birlikte yüzde 25`ler düzeyinde iken, bu oran 2001 yılında 2 kat artarak, yüzde 48 düzeyine çıktı.
Dünyada ilk sıralarda
Araştırmaya göre, Türkiye vergi yükü bakımından da dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Vergi yükü, Yunanistan`da yüzde 34, İspanya`da yüzde 33, Portekiz`de yüzde 33, İrlanda`da yüzde 33, ABD`de yüzde 30, Japonya`da yüzde 29 düzeyinde iken Türkiye`de ise kayıtdışı ekonominin boyutları ile birlikte yüzde 48 düzeyinde bulunuyor.
Oranlarda indirim şart
TİSK araştırmasında, Türkiye`de üretim üzerindeki vergi yükünün dizginsiz şekilde artırıldığı savunularak, buna karşın Avrupa Ülkeleri ile ABD ve Japonya`da tüm vergilerin azaltıldığı belirtildi.
Araştırmada, özellikle kriz ortamında vergi gelirini artırmanın tek yolunun vergi oranlarında indirime gitmek olduğu vurgulanarak, böyle bir yöntemin ekonominin canlanmasına katkı yapacağı ve bu konuda ısrarcı olunması gerektiği bildirildi.
Devlet de kaybediyor
Vergi yükünün ağırlığı devletin de kaybına yol açıyor. Çünkü kriz ve ekonomik durgunluğun etkisiyle vergiyi doğuran işlemler azaldı, matrahlar küçüldü. Çok yüksek oranlardaki vergiler ödenemez oldu. Bunun sonucunda TÜRMOB`un verilerine göre vergi tahakkuku ve tahsilat artışı da düştü.
Afganistan`a döneriz
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, krizden çıkmak için, Hükümetin şok tedbirler uygulaması gerektiği görüşünü savundu. Aygün, IMF`nin 2002 yılına ilişkin `vergi alın` yönündeki telkinlerinin ise `abesle iştigal` anlamına geldiğini kaydederek, `Türkiye yeni bir vergi bombardımanını kaldıramaz. Bu telkinlerin hayata geçirilmesi halinde, zaten vergi cehennemi haline gelmiş ülkeden gücü olan kaçacak ve Türkiye, Afganistan`dan farksız bir ülke haline gelecek` dedi.