Türkiye`nin en eski bankası tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye`nin en eski bankası tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2001 11:425dk okuma

Doğuş Grubu bünyesindeki Garanti ve Osmanlı Bankalarının birleşmesiyle Türkiye`nin 2`inci büyük bankası doğuyor. Yeni banka aynı zamanda, Türkiye`nin en büyük özel bankası olacak. Garanti Bankası çatısı altında gerçekleşen birleşmeyle, Türkiye`nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası da tarihe karışacak. Bir süre önce Körfezbank`la birleşen Osmanlı Bankası`nın tüm aktifleriyle Garanti Bankası`na devriyle Garanti, ilk altı aylık döneme ilişkin bilançolara göre 13.9 katrilyon liralık bir aktif büyüklüğüne ulaşacak. Böylece Garanti Bankası, aktif büyüklüğü 19.2 katrilyon lira olan Ziraat Bankası`nın ardından ikinci sıraya yükselecek. Garanti Bankası, halen 8.8 katrilyon liralık aktifiyle 6`ncı, Körfezbank`la birleşen Osmanlı Bankası da 5.5 katrilyon liralık aktifle 9`uncu sırada yer alıyor.

İtalyan ortağa saldırı engeli
Garanti Bankası ile Osmanlı Bankası`nın birleşmesinden sonra Osmanlı Bankası, faaliyetlerini Garanti Bankası çatısı altında sürdürecek. Osmanlı Bankası`ndan yapılan açıklamada, her iki bankanın yönetim kurullarının aldığı karar doğrultusunda yabancı kuruluşlar tarafından pekçok kez Türkiye`nin en iyi bankası seçilen Garanti Bankası ile 138 yıllık köklü geçmişiyle sektörde saygın bir yere sahip olan Osmanlı Bankası, faaliyetlerini Garanti Bankası çatısı altında sürdürecek. Osmanlı Bankası 31 Ağustos`ta tamamlanan birleşme operasyonu ile, yine Doğuş Grubu bankası olan Körfezbank`ı devralmıştı.

Garanti Bankası`nın İtalya`nın en büyük bankacılık kuruluşu Intesa ile yürüttüğü ortaklık görüşmeleri, ABD`ye 11 Eylül`de yapılan terör saldırısı yüzünden sekteye uğramıştı. Intesa grubunun ortaklıktan vaz geçmemekle birlikte konuyu şu an için soğumaya aldığı belirtiliyor. Birleşme sonrasında Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen`in bu görevine devam etmesi, Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin`in ise genel müdür yardımcısı olması bekleniyor.

Garanti 83`de Doğuş`a geçti
Garanti Bankası 1946 yılında Ankara`da kurulan tek şubesi ile finans sektöründeki özel bankalar arasında yerini aldı. 1983 yılında Doğuş Holding bünyesine katılan Garanti, aktif büyüklük sıralamasında 8.9 katrilyon aktif büyüklüğü ile 6`ıncı sırada yer alıyor. 2.9 katrilyon liralık kredi hacmine, 4.8 katrilyon liralık toplam mevduata, 878.5 trilyon lira toplam özkaynağa sahip olan Garanti, yılın ilk yarısını 55.4 trilyon lira net karla kapadı. Bankanın 285 şubesinde 5.561 personel istihdam ediliyor. Bankanın yurtdışında Lüksemburg ve Malta`daki şubeleri ve 19 ofisiyle; Kurumsal, Ticari, işletme Bankacılığı ve Bireysel müşterilerine çok yönlü finansal hizmet sunuyor. Finans, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren Doğuş Grubu`na bağlı olan Garanti Bankası, Hollanda`da UGBI, Rusya`da Garanti Bank Moscow ve Türkiye`de Osmanlı Bankası`nın tamamına sahip. Yabancı yatırımcılar tarafından, özelikle 1990`dan sonra gösterdiği performansı ilgiyle izlenen Garanti, 1993`te Türkiye`de ilk defa yurtdışına hisse ihracı gerçekleştiren kurum oldu. Bugün, Garanti`nin sermayesinin yüzde 31.51`i halka açık.

Osmanlı Türkiye`nin en eski bankası
Türkiye`nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası, 1856`da İngiliz ortaklar ile İngiltere`de kurulmuş, daha sonra, 1863 yılında Fransız, İngiliz ve Osmanlı Devleti`nin de bulunduğu Türk hissedarlarca Bank-ı Osmani-i Şahane adı altında özel bir ferman ile çok ortaklı hale geldi. Sultan Abdülaziz tarafından imzalanan bu özel ferman Osmanlı Bankası`na imparatorluk toprakları üzerinde banknot ihraç etme imtiyazını da sağlamaktaydı. Banka 1874 yılında Merkez Bankası görevini üstlendi.

Türkiye`de bankacılık mesleği norm ve standardlarının kurulmasında önemli görevler üstlenen Osmanlı Bankası, kuruluşundan itibaren Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti`nin yatırımlarında kaynak sağlama konusunda önemli katkılarda bulundu. Birinci Dünya Savaşı`nın sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğu`nun Merkez Bankası hüviyetini taşıyan Osmanlı Bankası, 1933`de bir numaralı resmi devlet bankası kimliğini Merkez Bankası`na devretti ve özel ticari banka olarak çalışmalarına devam etti. 1952 yılında ise yapılan bir sözleşme ile günümüze kadar gelen kesin statüsünü kazandı. 1969 yılında, ana sermayedar Grup Paribas`nın isteği doğrultusunda Avrupa, Ortadoğu ve Afrika`daki şubelerini Grindlay`e satan Osmanlı Bankası sadece Türkiye sınırları dahilinde hizmet vermeye başladı ve 1993 yılında anonim şirket oldu. Osmanlı Bankası, Haziran 1996 yılında hisseleri Garanti Bankası`na ait Clover Investment tarafından satın alındı ve böylelikle Doğuş Grubu`na dahil oldu. Osmanlı Bankası, ilk kuruluş yıllarından bu yana 107 yıl hizmet verdiği Karaköy binasından 4 şubat 1999`da, 136`ıncı kuruluş yıldönümünde Maslak`taki yeni genel müdürlük binasına taşındı.

Kurtuluş Savaşı`na finans desteği
Osmanlı Bankası, 1888`de Beyrut Limanı`nın kurulmasını finanse etti. 1896 yılında Zonguldak Ereğli Kömür Madenleri`nin kurulmasını finanse etti. Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara Hükümeti`ne 2 milyon TL finansman sağladı. 31 Ağustos tarihinde Körfezbank ile birleşen Osmanlı Bankası`nın aktif büyüklüğü, Haziran sonu itibarıyla 4.1 milyar dolara çıktı. Pazar payı yüzde 3.37`ye yükselen banka, aktif büyüklüğüne göre, özel bankalar arasında 6`ıncı sıraya yerleşti. 56 yurtiçi ve 2 yurtdışı şubeden oluşan etkin dağıtım alanını, PTT, internet ve telefon bankacılığı gibi alternatif dağıtım kanallarıyla güçlendiren Osmanlı Bankası`nın mevduattaki payı yüzde 2.99, kredilerdeki payı ise yüzde 1.74 olarak gerçekleşti. Osmanlı Bankası Murahhas Üyesi Aclan Acar, grup bankalarının `Sermaye yapısını güçlendirmek, daha verimli çalışabilmeleri ve ölçek ekonomisinden yararlanabilmelerini` sağlamak amacıyla alınan kararın, ülke ekonomisi açısından da olumlu olacağına inandıklarını söylemişti.

Bankacılıkta IMF`nin dediği oluyor

Doğuş Grubu`na ait Garanti ile Osmanlı Bankası`nın birleşeceğinin açıklanması, IMF`nin bankacılık reformu konusunda çok ciddi olduğunu gösterdi. IMF`ye 3 Mayıs 2001`de sunulan Niyet Mektubu`nda bankacılık reformu kapsamında aynı kişilere ait bankaların yılsonuna kadar tek çatı altında birleştirileceği sözü verilmişti. Mektubun 15`inci maddesindeki bir cümlede `Bankalar, özellikle ortak sahibi olanlar birleşmeye teşvik edilecektir` cümlesi bulunuyordu.

Konsolidasyon süreci hızlandı

IMF`nin Eylül başındaki son ziyareti ve ay sonunda ekonomi yönetiminin ABD ziyaretinde en önemli tartışma konularından birisinin bankacılık reformu olduğu öğrenildi. Sektördeki bu 2 büyük bankanın birleşmesinin, hazırlıkları devam eden ek niyet mektubuna da girmesi bekleniyor. Bankacılık sektöründe şu anda, aynı gruba ait 2 banka olarak Uzan Grubu`nun Adabank ile İmar Bankası`nın yanısıra, Karamehmet Grubu`na ait Yapı Kredi ile Pamukbank kaldı.

Garanti ile Osmanlı`nın birleşeceğinin açıklanması, bankacılık sektöründe bir süredir durgun giden konsolidasyon sürecini de hızlandırdı. Sektörde şu anda toplam 69 banka faaliyet gösteriyor. Ancak bu sayı kısa bir süre içinde 66`ya düşecek. Özel mevduat bankası statüsündeki Garanti, Türkiye`de kurulu yabancı banka statüsündeki Osmanlı Bankası ile birleşince sayı 68`e inecek. Ayrıca BDDK`nın satışlarından Sümerbank`ı alan Oyakbank ve Demirbank`ı alan HSBC Bank da dikkate alındığında sayı 66`ya düşecek. HSBC halen, Türkiye`de kurulu yabancı banka statüsünde faaliyet gösteriyor. Halen 8 özel mevduat bankası BDDK`nın gözetiminde Fon`a devredilmiş bulunuyor. Bu bankalar Etibank, EGS Bank, Bayındırbank, İktisat Bankası, Türk Ticaret Bankası, Kentbank, Tarişbank ve Sitebank.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!