Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanlığı seçimi atmosferine giren Türkiye, ekonomik ve politik açıdan mayıs ayında da uluslararası kuruluşların gündeminde.
Son 10 günde Türkiye ile ilgili değerlendirme yapan kuruluşlar arasında Fitch, Moody`s ve OECD de bulunuyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch mayısın ilk haftası yaptığı açıklamada Türkiye`nin zorlu bir dış ortamla karşı karşıya kaldığını belirterek, bu ortamın politik riskler ve dış finansman ihtiyacı nedeniyle daha da zorlu hale geldiğine işaret etmişti.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Fitch, “Türkiye’nin faiz artışı gibi zor politika kararları alma eğilimi ve ekonominin düzenlemeler için sahip olduğu kapasite, değerlendirmelerimizde dikkate aldığımız önemli unsurlar arasında yer alıyor” açıklamasını yapmıştı.
Fitch’in açıklamasında, yüksek politik risklerin Türkiye`nin derecelendirilmesinde önemli rol oynadığı belirtilirken, mayıs 2013`teki hükümet karşıtı gösterilerin ve Aralık - Ocak aylarındaki politik krizlerin, istikrarsızlıkların kredibilite algısını ne kadar çabuk değiştirdiğinin göstergesi olduğu da kaydedildi.
Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s`in ülke analisti Sarah Carlson ise Türkiye`deki siyasi ve politik gelişmelerin yapısal reformların hızını keseceğini öngördü. Carlson, yapısal reformların yavaşlamasıyla büyüme hızı ve ihracatın ivme kaybedeceğini belirtti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD ise mayısın ilk haftası Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yüzde 3.8`den 2.8`e indirdi. OECD, 2015 için büyüme tahminini ise yüzde 4.1`den yüzde 4`e düşürdü.
Kuruluş 2014 yılı için enflasyon tahminini yüzde 6.1`den 8`e yükseltirken, 2015 tüfe tahminini yüzde 5.8`den 6.5`e çıkarttı. OECD, cari açığın milli hasılaya oranını ise yüzde 7.2`den 6.6`ya indirdi.