Güncelleme Tarihi:
AP Genel Kurulu’nda kabul edilen en ağır ilerleme raporu olarak anılan metinde polis şiddetine ve internet yasasına vurgu yapıldı.
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleştirilen oylamada, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu kabul edildi.
Oylamada “bugüne kadar ki en sert İlerleme Raporu” olarak anılan metine; 475 ‘evet’, 153 ‘hayır’ oyu çıktı, 43 parlamenter ise çekimser kaldı. Rapor için, “AB’de rüzgârın artık tamamıyla Ankara’nın aleyhine döndüğü” yorumu yapılıyor. İngiliz vekil Andrew Duff da Genel Kurul’daki havayı “Türkiye hakkında bugüne kadar hatırladığım en karamsar oturum” şeklinde anlattı. Raporda, üst düzey isimlerin karıştığı yolsuzluk soruşturmalarında görevli savcıların ve emniyet yetkililerinin görevden alınmasının “üzüntüyle karşılandığı” ve bunun “bağımsız yargının temel prensiplerine aykırı olduğu” ve “soruşturmaların saygınlığına gölge düşürdüğü” ifade edildi.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Polis şiddetine vurgu
Parlamenterler, tarafsız ve bağımsız yargının gerçek bir demokratik devlet için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.
Türk hükümetine Avrupa Konseyi’nin yolsuzlukla mücadele birimi olan GRECO tarafından Türkiye hakkında alınmış kararları uygulama yükümlülüğü hatırlatıldı. HSYK içindeki son değişiklik için “derin kaygı” ifadesinin kullanılırken, Adalet Bakanı’nın kurul içindeki yeni konumunun, “kuvvetler ayrılığı temelinde demokratik sistemin tam işleyebilmesi için gerekli önkoşul olan bağımsız yargı ilkesine aykırı” olduğu belirtildi. Gezi olaylarında polisin kullandığı aşırı gücün yanı sıra, olayları “çok kısıtlı yansıtmış oldukları” gerekçesiyle medya da eleştirildi. Yeni internet yasası için ise “ifade özgürlüğü ve araştırmacı gazetecilik önünde olumsuz etkileri olabileceği” belirtildi.