Güncelleme Tarihi:
Financial Times, İran’ın altın ticaretine getirilen yasağın Türkiye için yarattığı sıkıntılara vurgu yaptığı haberinde “Türkiye’nin durumu, ABD ve müttefikleri için geçici bir kaygıdan çok ötede” diye yazdı.
Gazete, “Ankara, Suriye’de İran desteğindeki kuvvetlere karşı savaşan muhaliflerin birçoğuna evsahipliği yapıyor. Türkiye aynı zamanda, NATO radar tesisini de bulunduruyor. Başbakanı Erdoğan’ın, Ahmedinejad’ın elini muzafferce kaldırdığı günler çoktan geçmişte kaldı. Ankara ile Tahran arasındaki gerilim, yüksektir” yorumunu da yaptı.
GEÇİCİ BİR KAYGIDAN ÇOK ÖTE
İran ile “5+1” grubu arasında gelecek hafta Kazakistan’da yapılacak nükleer görüşmeler öncesi İran’a altın yasağının kaldırılması önerisinin masaya getirilebileceği duyumları ve buna Tahran’dan gelen sert tepkinin yanısıra altın ticaretinin Türkiye açısından taşıdığı önem de irdeleniyor. Financial Times gazetesi, önerinin Türkiye’ye yardım etmek için tasarlanmış olabileceğini belirtirken “Türkiye’nin durumu, ABD ve müttefikleri için geçici bir kaygıdan çok ötede” yorumunu da yaptı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye’nin geçen yıl dünyada İran’a en çok altın satan ülke haline geldiğini, İran’ın talebinin sayesinde Türkiye’nin toplam altın ihracatının bazı aylarda 1.5-2 milyar doları bulduğunu kaydetti.
Ancak altın ticaretinin ABD’nin yeni yaptırımlara konu olduğunu anımsatan gazete, önlemlerin Ankara için zorluk yarattığına dikkat çekti.
İngiliz gazetesi, Türkiye’nin İran’dan petrol alımlarının sadece Aralık ayında üçte birine yakın bir oranda düştüğüne, Türkiye’nin Rus gazına olan bağımlılığını artırmak istemediğine işaret ettiği haberinde, “Ancak Tahran, Ankara’ya gaz satışlarının bedelini alma konusunda alternatifsiz bırakılırsa eğer, İslam Cumhuriyetinin kış boyunca Türk konutlarını ısıtması için nasıl teşvik bulacak?” sorusunu da sordu.
TÜRKİYE İLE İLGİLİ KAYGILAR
İngiliz gazetesi, “Türkiye’nin durumu, ABD ve müttefikleri için geçici bir kaygıdan çok ötede” dediği haber analizinde şöyle devam etti:
“Ankara, Suriye’de İran desteğindeki kuvvetlere karşı savaşan muhaliflerin birçoğuna evsahipliği yapıyor. Türkiye aynı zamanda, ABD’nin, nükleer füzeler dahil, gelecekte fırlatılabilecek İran füzelerinden korunmak için kilit önemi olduğunu söylediği NATO radar tesisini de bulunduruyor. Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010’da İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın elini muzafferce kaldırdığı günler çoktan geçmişte kaldı. Ankara ile Tahran arasındaki gerilim, yüksektir.”