Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2001 00:00
Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan, mali sektörde yaşanan kriz nedeniyle 2001 yılı hedeflerini revize ettiklerini belirterek, Yeni yılda yatırımları kontrollü yapacağız. Almayı planladığımız bin kişiyi de almaktan vazgeçtik. Yeni yılda da kaliteli hizmet ve servisten ödün vermeden hızlı değil, kontrollü büyümeyi öngörüyoruz dedi. DÜNYA Gazetesi okurları tarafından `2000`in başarılı profesyonel yöneticisi` seçilen Cüneyt Türktan, Turkcell`in başarı öyküsünü ve yeni yıldaki hedeflerini DÜNYA`ya anlattı. Türktan, Turkcell`in kuruluşundan bu yana geçen 6 yıllık sürede 40 bin aboneli GSM operatörlüğünden bugün 10 milyon aboneli bir uluslararası firma haline geldiğine dikkat çekti. `Dürüstlük, verilen sözü yerine getirme` gibi kişisel kavramları `kalite ve müşteri memnuniyeti` gibi kurumsal değerlerle yoğurduklarını ifade eden Türktan, İşe başlarken belirlediğimiz vizyon bugün meyvelerini veriyor diye konuştu.
Başarısını takım çalışmasına bağlayan Türktan, Eskiden golf, tenis gibi hobilerim vardı. 7 senedir bunlardan mahrum kaldım. Şimdi 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Evime hızlı seyehat temposunda az zaman ayırabiliyorum. Ancak başarılı şirketlerde yöneticiler adeta şirketle özdeşleşiyorlar diye konuştu. Türktan, 2001 yılında Makedonya, Arnavutluk, Belarus, Ukrayna, İran ve Irak pazarlarında Turkcell`ler kurmak için ilgilendiklerini sözlerine ekledi.
Vizyon belirledik
- Turkcell`le tanışmanız nasıl oldu? İşe başlarken stratejileriniz nelerdi?
- Turkcell`e Pepsi Cola`dan geldim. Turkcell`i yeniden yapılandırmak için Genel Müdürlüğe getirildim. GSM sektörü henüz Türkiye için çok yeniydi. Yeni teknolojinin uygulandığı yeni bir sektöre adım atmak riskliydi. Ben teknik bir adam değildim. Pratiğe yöneldim. Turkcell`e Pepsi Cola`daki tüketim malı anlayışını yansıttık. Turkcell`e bir vizyon belirledik. Bunu kalite, müşteriye önem verme, konuştuğumuz konularda tutarlı olmak ve verdiğimiz sözleri yerine getirmek oarak tanımladık. Bu vizyon kredibilitemizi artırdı ve bugün Turkcell ortaya çıktı. Ekip çalışması, aile ortamının içini kişisel kavramlarla doldurduk. Bunlara önem verirken çalışanlarımızın eğitimi, karakteri de göz önünde bulundurulmalıydı. Yıldız oyuncularla-isimsizleri aynı takımda oynattık. Turkcell`e akademi kavramını oturttuk. Dünyada ve Türkiye`de bu sektörün okulu yok. Biz de üniversite mezunlarını alıp yetiştirmeye başladık. Bu insanlar Turkcell`i yarattılar. Yetiştirdiğimiz kişiler Turkcell`in yurtdışındaki şirketlerinde Genel Müdür oldular. Biz yöneticilerin Turkcell`i değil kurumsal bir Turkcell yarattık. Turkcell`in bir sistematiği var. Hangi yönetici gelirse bu sistem aynı şekilde işler.
800 abone merkezimiz var
- Tüketim malı mantığını nasıl yerleştirdiniz?
- Bu mantığı sonradan Avrupa`da bizden örnek aldı. Bayi teşkilatımızı kurarken hızlı tüketim malı anlayışıyla önlemlerimizi aldık. Piyasaya hızlı girdik. Müşterimizi memnun ettik. Bayi örgütümüzü kurduk. 800 tane abone merkezimiz var hepsi standart inşa edilmiş. Tüketici, bize kolay ulaşabilsin diye tüm servis ve satış merkezlerimizi teşkilatlandırdık. Stratejilerimizin ilki kaliteli hizmet vermekti. Bugün ise yeni teknolojilerle yeni hizmetleri vermek.
- Turkcell`deki göreviniz özel yaşamınıza nasıl yansıdı?
- İşlerimiz 7 gün 24 saat oldu. Seyehatlerimin sık olması sebebiyle evime az zaman ayırabildim. 7 senedir golf, tenis gibi hobilerimden mahrum kaldım. Ancak dünyadaki örneklerinde de olduğu gibi profesyonel yöneticiler şirketlerle özdeşleşiyorlar adeta.
Sosyal sorumluluğumuz var
- Turkcell`in kendi faaliyetleri dışında bir takım sosyal faaliyetlerde yer aldığını biliyoruz? Böyle bir sorumluluk mu duyuyorsunuz?
- Turkcell tüketicinin gözünde bir güven yarattı. Sorumluluğumuz var artık. Örneğin biz Maslak`taki binamızdan Beyoğlu`na taşındık. Bu tüm çalışanlarımızın ortak isteğiydi. Bugün Beyoğlu`na 700 kişi ile bir canlılık getirdik. Lokantalarından dükkanlarına kadar bu etki hissediliyor. Beyoğlu`na taşınmamız bilinçli bir tercihti. Beyoğlu`nun bin senelik bir tarihi var. Bu tarih korunmasını misyon edindik. Albümler yayınladık İngilizce ve Türkçe olarak. Mindos kapısını onardık. Ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile Anadolu`daki 5 bin öğrenciyi okutma projemiz devam ediyor. Turkcell sadece karı, ticareti, başarıyı düşünen bir firma değil, sosyal sorumluluklarının da bilincinde.
- New York Borsası`na girişiniz nasıl oldu? Açılan davalarda şu anki durum nedir?
- Turkcell`in uluslararası piyasalara adımıydı bu. Buradaki tanıtım projesinde 1 milyon
dolar harcadık. Zor bir yol oldu. Tanıtımlarımızın geri dönüşlerini kat kat gördük. Tabi Türkiye`deki sermaye piyasaları mevzuatı ile Amerika`daki çok farklı. 2 ayrı kültür var. Bu nedenle yatırımcının kafası karışabiliyor. Türkiye`deki mevzuata göre karlı görünmüyoruz. Uluslararası piyasalarda ise karlı görünüyoruz. Öte yandan Amerika`da açılan dava hala bize tebliğ edilmedi. Amerika`da bu tür davalar yatırımcının hakkını korumak için çok sık açılıyor. Bizde çok yadırganıyor bu tip davalar ama orada doğal.
Orta vadede umutluyum
- Türkiye ekonomisinin 2001 yılındaki durumuna ve Türk Telekom`un özelleştirilmesine ilişkin görüşleriniz nelerdir?
- Türk Telekom`un özelleştirilmesi 10 senelik bir hikaye. Daha önce 5 misli edebilirdi ama şimdi 5`te 1`i eder mi bilemiyorum. Uluslararası Telekom firmaları Avrupa`daki tüm Telekom firmalarını satın aldılar. Fonlar azaldı. Öte yandan özelleştirme Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıyor. Bir an önce yapılmaları lazım. Bu sektörün liberilazasyonu için de çok önemli. Ekonomik programa gelince gerek IMF gerekse Dünya Bankası desteği arkamızda. Zarar ettik ama atlatıldı. İstikrarın devamı şart. Enflasyonun düşmesi de çok önemli. 2001`in ilk altı ayında zorlanmalar olacak. Ancak orta vadede umutluyum.
2001 hedefleri:
Son ekonomik gelişmelerin firma hedeflerini revirze etmeye zorladığını belirten Türktan, şöyle devam etti: 6 senedir yüklü miktarlarda yatırım yapıyoruz. Bugüne kadar 3 milyar dolarlık yatırım yapmışız. Ancak yeni yılda yatırımlaımızı kontrollü yapacağız. Almayı planladığımız bin kişi vardı. Bunları almaktan vazgeçtik. İşten adam çıkarma gibi bir prensibimiz de yok. Mevcut kadrolarımızla daha yoğun çalışacağız. Masraflarımızı kısacağız ve tasarrufa gideceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada kalitemizden ödün vermeden yolumuza devam edeceğiz. Her yıl yüzde 100 oranında büyüyorduk. 2001`de kontrollü büyüyeceğiz. Halen 10 milyon abonemiz var. Kapasitelerimiz de 15 milyon adet. Baz istasyonlarımız ise kurulmaya devam edecek. GPRS ilk 3 ay içerisinde devreye sokulacak ve 2.3. çeyrektede kullanıcılar bu sistemdeki telefonları kullanabilecekler. Mobil interneti de teste açtık. UMTS Lisansları ise hala çok pahalı. Bu yüzden bu alana ne kadar yatırım yapacağımız henüz belli değil. Ancak tüm yeni GSM teknolojilerini takip etmeye devam edeceğiz. Makedonya, Arnavutluk, Belarus, Ukrayna, İran ve Irak pazarlarında Turkcell`ler kurmak için ilgileniyoruz.
Cüneyt Türktan kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdikten sonra İşletme Yüksek Lisansı yaptı. 1980`de mezun olduktan sonra PriceWaterhouse`un New York`taki genel merkezinde denetim elemanı olarak çalışmaya başladı. Kariyerine Türkiye`de, İnterbank`ta Yatırım Bankacılığı yöneticisi olarak devam etti. 1992`de Pepsi Cola`nın Türkiye ve İsrail`den sorumlu Bölge Finans Direktörlüğü`ne getirildi. 1994 yılında Turkcell`in Genel Müdürlük görevini aldı. Turkcell`in yüzde 25 ortağı olduğu Fintur Holdings B.V`de iştiraki olan Digitürk, Superonline, Azercell (Azerbaycan), Geocell (Gürcistan), Kcell (Kazakistan) ve Turkcell`in doğrudan iştiraki olan KKTCell (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Corbuss ve Global`in yönetim kurulunda yer alan Türktan, aynı zamanda TÜSİAD, TABA, Bilişim Vakfı ile TED İstanbul Kolej Mezunlar Derneği ve BÜMED üyesi. (DÜNYA)