Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2003 10:24
Türk Telekomünikasyon A.Ş´nin yarın telefon ve altyapı işletmeciliği konularındaki tekel hakları sona erecek
Telekomünikasyon sektörü, 2004 yılına yeni bir başlangıç yaparak girecek. Türk Telekomünikasyon A.Ş´nin yarın telefon ve altyapı işletmeciliği konularındaki tekel hakları sona erecek ve sektör serbestleştirilerek, rekabete açılacak.
Serbestleşme, telekomünikasyon ve internete erişim hizmetlerinin çeşitlenmesi, fiyatların düşmesi ve kalitenin yükselmesi gibi sonuçları beraberinde getirecek. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2000 yılında çıkarılan 4502 Sayılı Kanun ile Telekomünikasyon Kurumu kuruldu ve 1 Ocak 2004 tarihinde Türk Telekom´un telefon ve altyapı işletmeciliğindeki tekel hakkının sona ermesi hükme bağlandı. Türk Telekom´un rekabete hazırlanması için tanınan 4 yıllık süre, yarın sona eriyor. Telekomünikasyon alanındaki serbestleşme sayesinde kullanıcıların her türlü hizmetten hızlı ve ucuz bir şekilde faydalanması, alternatifler arasından seçim yapabilmesi mümkün olacak. Sektörde faaliyet gösteren şirketler de büyüyecek pazara yatırım yaparak, Türk Telekom ile rekabet edebilecek.
TELEKOMÜNİKASYON KURUMU, LİSANSLARINI VERECEK
Serbestleşmenin gerçekleştirilebilmesi için Ulaştırma Bakanlığı veTelekomünikasyon Kurumu, sektördeki işletmecilere lisanslarını verecekve işletmecilerle Türk Telekom´un uyacağı kuralları belirleyecek. Bu çerçevede, sektör aşama aşama rekabete açılacak. Telekomünikasyon Kurumu, 2004 yılı içinde ilk aşamada Ortak KullanımlıTelsiz Hizmetleri, Uzak Mesafeli Telefon Hizmetleri, Kablo Platform İşletmeciliği, Sabit Telsiz Erişim Hizmeti, Altyapı İşletmeciliği içinyeni işletmecilere lisans verecek. Serbestleşme süreciyle birlikte sektörden kaynaklanan vergi gelirlerinin artması, işletmeci sayısının çoğalmasıyla kullanıcıların önündeki seçeneklerin genişlemesi, rekabetin, hizmet kalite ve çeşitliliğinin artması, tarifelerin düşmesi, pazarın büyümesi ve hizmet çeşitliliğinin fazlalaşması bekleniyor.
KABLO TV, İŞLETMECİLERİN GÖZDESİ
Serbestleşmenin ardından sektörün alt dallarında beklenen gelişmeler ise şöyle özetleniyor: Kablo TV: En kısa sürede serbestleşmesi beklenen konuların başındageliyor. Telefon şebekesinden sonra ikinci en büyük kurulu kapasiteye sahip şebeke olan Kablo TV´de fiber/koaksiyel kablo teknolojisini kullandığından, telefon şebekesine göre çok daha büyük bilgi aktarma kapasitesi bulunuyor. Bu alanda lisansların verilmesinden sonra yeni işletmecilerin pazara girmesiyle şifreli ve şifresiz tv, radyo yayını, izlediğin kadar öde sistemi, seçmeli ve ödemeli sinema ve maç yayınları, alışveriş, bankacılık gibi interaktif hizmetler, geniş bantlı internete erişim, telefon ve data hizmetlerinin Kablo TV´den verilmesiimkanı ortaya çıkacak. Sabit Kablosuz Erişim: Bu hizmet henüz Türkiye´de verilmeye başlanmadı. Kablo üzerinden erişimin sağlanamadığı veya mevcut kabloların yeterli bant genişliği sağlayamadığı durumlarda, telsiz olarak geniş bantlı veri iletimi yapılabilecek. Daha çok kurumsal veriiletişimi amaçlı kullanılacak sistemin fiyatının, kapasitesinin ve kalitesinin diğer sistemlere göre daha yüksek olması bekleniyor. Karasal Hatlar Üzerinden Veri İletimi: Noktadan noktaya veya noktadan birçok noktaya veri iletimi hizmetini kapsayan bu sistem, daha çok kurumsal kullanıcılara hitap ediyor. Özellikle çok uluslu şirketlerin ihtiyaç duyduğu kurumsal data şebekelerinin oluşturulması için mutlaka gerekli görülen bu sistem, Türkiye´de yatırım yapmak isteyen yabancı sermayenin ilk aradığı hizmet olarak gösteriliyor.
TELEFON ÜCRETLERİNDE UCUZLAMA BEKLENİYOR
Sabit Hatlar Üzerinden Telefon İşletmeciliği: Telekomünikasyon hizmetlerinin en büyük gelir getiren işletmecilik konusunu oluşturan bu alanda, VoIP olarak adlandırılan İnternet telefonu teknolojisi sayesinde özellikle uluslararası telefon görüşmesi fiyatlarında büyük düşüşler meydana geldi. Serbestleşme ile uluslararası telefon görüşmesi fiyatlarında çok büyük oranda ucuzlama sağlanacak. İnternet Servis Sağlayıcılığı: Bu alanda lisans alan firmalar tekel hakkının sona ermesiyle altyapı yatırımları yapabilecek. İnternet servis sağlayıcı firmaların Kablo TV şebekelerinden faydalanması ve ADSL olarak adlandırılan Asimetrik Sayısal Abone Hattıteknolojisini kullanmasıyla internet erişim ücretlerinin ucuzlaması bekleniyor. Öte yandan, serbestleşmeyle hizmet kalitesinin de artması bekleniyor. Türk Telekom tarafından ´´abone´´ olarak görülen vatandaşlar, rekabetle birlikte sektörde artık alternatif işletmecilerin ortaya çıkmasıyla ´´müşteri´´ olacaklar.