`Türk halkı ikinci el ürün kullanmaz`

27.10.2005 - 10:29 | Son Güncelleme :

Gümrük Birliği`nin gereklerinden biri olan ancak ertelenen, AB`ye tam üyelik müzakereleri sürecinde tekrar gündeme gelmesi beklenen ikinci el mal ithalatı konusu beyaz eşya ve otomotiv sektöründe tartışma yarattı. AB müzakerelerinin tamamlanması için önümüzdeki dönemde, Gümrük Birliği`nin gereklerinin de yerine getirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda AB Türkiye`den ikinci el ürünler için piyasasını açmasını isteyecek. Beyaz eşya, telefon ve otomotiv sektör temsilcileri Dış Ticaret Müsteşarlığı`na başvurarak bu zorunluluğun tam üyelik sürecine kadar ertelenmesini isterken elektronik sektörünün en büyüklerinden Vestel`in patronu Ahmet Nazif Zorlu, İkinci el buzdolabına, televizyona Türk tüketicisi talep göstermez diyor. `Servisi yok, garantisi yok` AB`nin ikinci el ürünler için gündeme getireceği yerel pazarın açılması talebinin kendi sektöründe pratik bir sonuç yaratmayacağını belirten Zorlu, şunları söylüyor: Ucuz etin suyu kara olur. İkinci el alındı diyelim, servisi olmayacak, garantisi olmayacak. Astarı yüzünden pahalıya gelecek. İkinci elin talep görmesini beklemiyorum. Bir endişemiz yok bu konuda. Tüketicilerin, otomotiv sektöründe de ikinci ele talep göstermesini beklemediğini kaydeden Zorlu, Ama belki 1-2 yaşa kadar olan otomotivler talep görebilir. Tabi bu da yerli üreticinin aleyhine olur diyor. Ada, Monaco gibi olacak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun geçtiğimiz aylarda satışa çıkardığı Zeytin Adası`nı 15.25 trilyona satın alan Ahmet Nazif Zorlu`nun bir hayali var; Ege`nin güneyindeki bu minik adayı Avrupa`nın jet setinin buluşma merkezi olan Monaco`ya dönüştürmek. Monaco bilindiği gibi dünyadaki zenginlerin yatlarıyla ve özel jetleriyle gelerek tatil yaptığı, hafta sonlarını geçirdiği bir turizm ülkesi. Zorlu da Zeytin Adası`nda lüks turizm yapmak istiyor. Zorlu`nun hedefi, Avrupa sosyetesini Ege`ye çekmek. Zeytin Adası`nda yeme - içme, lüks alışveriş, marina ve butik konaklama gibi özel hizmetlerle jet sosyeteye alternatif sunmayı hedefleyen Zorlu, önümüzdeki yıl projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. `Bankama ortak alırım` Çin`de fabrika kurmayı da düşünebileceklerini kaydeden Zorlu, yabancı ilgisinin olduğu bilinen Denizbank`la ilgili olarak ise, Koşullara bakarım, beklentimi karşılıyorsa bankama yabancı ortak alırım diyor. Türkiye`ye müthiş bir yabancı ilgisi olduğunu söyleyen Zorlu, Her şey değer kazandı. Bütün Türk aktifleri değer kazandı diyor. Bankanızda değer kazandı, satar mısınız sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor: Evet bankamda değer kazandı. Gelene, git demeyiz. Ben bir iş adamıyım almalarım, satmalarım olabilir. İstediğim değeri veren olursa veya iyi bir ortak çıkarsa karşıma hayır demem.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.