TÜPRAŞ soruşturmasında sona gelindi

Güncelleme Tarihi:

TÜPRAŞ soruşturmasında sona gelindi
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 08:45

Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, TÜPRAŞ ile ilgili 2012 Mayıs ayında ön araştırma yaptıklarını belirtti

Haberin Devamı

Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, TÜPRAŞ ile ilgili 2012 Mayıs ayında ön araştırma yaptıklarını belirterek, `2012 Temmuz`unda elde edilen bilgiler çerçevesinde bir soruşturma açılmasına karar verildi. 2012 Temmuz’uyla başlayan süreç 2013 yılı başlarında tamamlandı. Fakat uzatmalar, sözlü savunmalar derken 2014’ün başına gelen bir süreci teşkil etti. Dolayısıyla son 3-4 ayda yaşanan tartışmalarla ilgisi olmayan bir süreç yaşandı` dedi.

Kaldırımcı, gerekçeli kararın da imzada olduğunu, bugün yarın açıklanacağını bildirdi. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 2014 Rekabet Raporu`nun açıklandığı 17. kuruluş yıl dönümü programı kapsamında basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu, gündeme ilişkin soruları cevapladı. “Siyasi tartışmaların alevlendiği bir noktada sizin de TÜPRAŞ’a verdiğiniz bir ceza var. Bu sizin bağımsızlık konusunda bir sıkıntıya neden oldu mu?” sorusu üzerine Kaldırımcı, şunları söyledi:

Bu konuda aslında çok yaygın olmasa da bazı olumsuz yorumlar yapıldı, daha çok Meclis kaynaklı. TÜPRAŞ’la ilgili biz 2012 Mayıs ayında ön araştırma yaptık. Daha önce sektör raporlarını kamuoyuyla paylaştık, ama 2012 Temmuz`unda elde edilen bilgiler çerçevesinde bir soruşturma açılmasına karar verildi. 2012 Temmuz’uyla başlayan süreç 2013 yılı başlarında tamamlandı. Fakat uzatmalar, sözlü savunmalar derken 2014’ün başına gelen bir süreci teşkil etti. Dolayısıyla son 3-4 ayda yaşanan tartışmalarla ilgisi olmayan bir süreç yaşandı. Kurulumuz tüm dosyalarda olduğu gibi aynı şekilde çalıştı. Ek savunmalar istendi bu yüzden uzadı. Hatta kamuoyu başka tartışmalar yaparken öyle bir dönemde karar almanın, başka spekülatif tartışmalara neden olacağını biz kendi aramızda konuştuk, fakat yapacak başka bir şey yok, takvim sona erdi. Kanunen biz erteleyemiyoruz karar alma vaktini. Savunma tarafının uzanma taleplerini daha önceki aylarda kabul ettik ama biz daha fazla uzatamadık. Kanuni zorunluluğumuzdu bu bizim.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bankalar olayında da, TÜPRAŞ soruşturmasında da ceza oranlarının yüksek olduğu, bu oranların belirlenmesinde dış etki olup olmadığının sorulması üzerine Kaldırımcı, Hayır, hiçbir şekilde dış etken söz konusu değil. Kurulumuz içinde daha yüksek ceza kesilsin diyen de oldu, daha az kesilsin diyen de. Uzun bir tartışma sonucunda oy çokluğuyla bu oran çıktı, dış etki derseniz onu hiç dikkate almıyoruz, olmadı olamaz da... Dış etkiyle nasıl karar veririz, birileri bir şey söyleyecek bizde ona göre hareket edeceğiz, spekülatif yorumlar bunlar. ifadelerini kullandı.

Kaldırımcı, Rekabet Kurumu`nun ceza oranlarında alt-üst konusunda sınırı olduğuna işaret ederek, Tabi ki ihlalin durumuna göre oranları artırırsınız. Bir sürü şartı var, tekerrür varsa, o sektördeki ekonomik zararı varsa, kartellerde yüzde 2’den başlıyoruz. Ama yüzde yarım ile yüzde 3 arasında bir eşikten başlıyoruz. Bunun üzerinde artırıyoruz ya da azaltıyoruz. Bu konularda adım adım niçin böyle davrandığımıza dair yönetmeliğimizde var. diye konuştu. Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili bir inceleme başlatılıp başlatılmayacağının sorulması üzerine Başkan Kaldırımcı, “İncelemeler zamanında oldu. Bu tür olaylara karşı duyarsız değiliz. Ama şimdilik bir şikayet söz konusu değil. Akaryakıt fiyatlarına ilişkin bizim elimizde herhangi bir dosya yok. dedi.

Başkan Kaldırımcı`ya, sigortacılık alanındaki ani fiyat artışlarıda soruldu. Bu konuda bir şikayet geldi mi?” diye sorulması üzerine Kaldırımcı, şöyle karşılık verdi: Birden fazla şikayet geldi. Konuyla ilgili olarak kayda değer şikayet geldi. Biz konuyu fazlasıyla önemsedik. Doğrusu her türlü şikayetin üstüne gittik, ilk incelemeler ve ön araştırma yaptık ve soruşturma açmak için kurulumuz yeterli gerekçe oluşturamadı. Ortada rekabet ihlali olmadığı kanaatine vardık. Tarafların açıklamaları dikkate alındı özellikle hazinenin, sigortalar üzerindeki regülasyonların etkisi üzerine duruldu. Geçmiş zamandaki tablolar dikkate alınarak bir soruşturma açılmaya gerek duyulmadığı kanaatiyle soruşturma yapılmamış oldu. Bu konularla ilgili ön araştırmalarımız var, gerekçeli kararlarımızı okuyabilirsiniz.

Kaldırımcı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken`in mağazaların ‘Kapatıyoruz’ yazısı asıp haksız rekabete yol açtıkları yönündeki iddiasının hatırlatılması üzerine, Biz bu işlere pek bakmıyoruz. Daha doğrusu yasal zeminimiz bu tür durumlara müdahale olmamıza imkan vermiyor. Bizim görev alanımız içinde bu tür konulara ilişkin karar almak yok. Bu belki haksız rekabet, tüketici koruma kanuna girebilir ama rekabet ihlalini tanımlaya girmiyor. Gelse de pek incelemeye almayız kapsam dışı kabul ederiz. diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!