TSE, tehlikeli oyuncağa izin vermiş

Güncelleme Tarihi:

TSE, tehlikeli oyuncağa izin vermiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2005 09:312dk okuma

Türk Standartları Enstitüsü kimyasal açıdan uygunluk testi yapmadan ithal oyuncak girişine izin vermiş. Analizlerde numuneler değiştirilmiş

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu`nun, yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan Türk Standartları Enstitüsü`ne (TSE) ilişkin raporu, güvenlik deneyleri yapılmayan oyuncaklara ithalat izni verildiğini ortaya çıkardı.
Teftiş Kurulu`nun 20 Aralık 2004`te hazırladığı raporda, TSE`nin son üç yılda yaptığı toplam 229 bin 764 adet ithalat belgelendirme faaliyeti mercek altına alındı. Dört ayrı firma tarafından ithal edilen çeşitli oyuncaklara, gerekli güvenlik deneyleri ve analizler yapılmadan ithalat izin verildiği saptandı. Bu ürünlerin yapıldıkları maddelerin niteliği ve oyuncakları kullanan çocukların yaş sınırına uygunluğunun denetlenmediği ortaya çıktı.
Rapora göre, Mustafa Mehmet Ekincioğlu firması, çocuklar için güzellik seti, bebek ve arabanın da bulunduğu ürünlere ithalat izni almak üzere TSE Anadolu Yakası İthalat Müdürlüğü`ne başvurdu. Ancak her oyuncak için farklı standarta göre inceleme yapılması gerekirken, üç tür oyuncak da aynı stardartın aynı maddesine göre incelendi ve olumlu rapor verildi. Üç yaş üzeri çocuklar için üretilmiş olan ancak üç yaş altı çocukların da dikkatini çekecek nitelikteki oyuncaklara yapılması gereken `alevlenebilirlik` testi yapılmadı.

Analizleri eksik
Raporda, söz konusu oyuncaklar için gerekli güvenlik deneylerinin eksik yapılarak usulsüz ithalat belgesi verildiği kaydedildi. Korvella Tarım ürün AŞ, Uluslararası Çocuk Çarşılara AŞ ve Elit İthalat`a da gerekli incelemeler yapılmadan ithalat izni verildiği belirtilen raporda; incelemelerde çocuğun yaş sınırına, oyuncağın fonksiyonu ve yapıldığı maddeye dikkat edilmediği vurgulandı.


Kanserojen mutfak eşyası da gelmiş
Teftiş Kurulu raporunda, Şubat 2004`te Musa Dursun firmasınca ithal edilmek istenen porselen fincan, tabak ve kaselerin ithalatına, kanserojen kadmiyum ve kurşun maddeleri taşıdığı gerekçesiyle izin verilmediği, firmanın daha sonraki deneylere farklı numuneler sokarak onay belgesini aldığı belirtiliyor
Raporda, Mart 2004`te Dutech Elektronik`e de Tayvan`dan ithal ettiği ameliyat masasına da uygun olmadığı halde Anadolu Yakası İthalat Müdürü Mustafa Aksu imzasıyla uygunluk belgesi verildiği ifade edildi. DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, Başbakan Erdoğan`a, TSE`deki yolsuzluk iddialarını sordu. Kandoğan, verdiği soru önergesinde, TSE Başkanı Kenan Malatyalı`nın, bir gazetye verdiği beyanı dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!