Topbaş`tan ağır fatura

Güncelleme Tarihi:

Topbaş`tan ağır fatura
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 08:373dk okuma

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, trafik sıkışıklığının sorumlusu olarak gösterdiği müteahhit firmalara toplam 2 milyon YTL ceza kesti. Topbaş, denetimde kendilerinin de hatalı olabileceğini kabul etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başkan Kadir Topbaş`ın kentte son yaşanan trafik sıkışıklığının sorumluları olduğunu söylediği müteahhitlere toplam 2 milyon YTL ceza kesti. Bu arada Topbaş,
kendilerinin de takip ve denetim konusunda hatalarının olabileceğini kabul etti.

2005`te yaşanan trafik sıkıntılarının ardından Topbaş`ın müteahitleri uyarmasına rağmen alışıldık sahneler yaşanmaya devam ediyor. Topbaş, son olarak Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte müteahhitleri yeniden uyarmış, trafiğin akışına engel olacak çalışma yöntemlerinden sakınmalarını, gerekirse gece çalışmalarını istemişti. Ancak belediyenin sıkı denetlemesine rağmen son 3 gündür özellikle Esentepe ve Tekstilkent`teki çalışmalar İstanbul trafiğini felç etti.

`Tedbir almadılar`

Büyükşehir Belediyesi Encümeni dün Genel Sekreter Mesut Pektaş başkanlığında olağanüstü toplanarak, kent şantiyecilik kurallarına uymadığı, 24 saat esasına göre çalışmadığı, trafik akışını aksattığı ve çevreye zarar verdiği iddia edilen 9 firmaya Altyapı Çalışmaları Yönergesi`nin 12 ve 17 maddelerine dayanılarak toplam 2 milyon 91 bin 851 YTL ceza kesti. Encümen kararında, firmaların defalarca uyarılmalarına rağmen tedbir almadıkları belirtildi. 122 bin-600 bin YTL arasında değişen cezalardan en yükseği, Seyrantepe-TEM Otoyolu Kavşağı inşaatını yürüten Ankara Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş.`ye verildi.

`Uyarı için önemli`

Cezaların, miktarının çokluğundan öte uyarı olarak önemli olduğunu, kendileri açısından ceza alan firmaların prestij kaybettiğini ifade eden Topbaş da, Cezalar tekrar ettiği zaman, şirketled ileride girdiği ihaleleri kazansa dahi, bu cezaları öne sürerek ihaleyi onaylamama hakkımız var. Bu bir uyarı. Umarım, bundan sonra daha dikkatli ve hassas çalışırlar. Umarım, bundan sonra İstanbulluları üzmezler ki, biz de kendilerini üzmeyelim diye konuştu.

Topbaş, her iş için çıkılan ihalede belli bir süre tanındığını, müteahhit firmanın da kendisine tanınan bu süreyi sonuna kadar kullanmak isteyebileceğini, ama bu sürenin aşılamayacağını kaydetti. Takip ve denetim konusunda kendilerinin de hataları olduğunu kaydeden Topbaş, kontrolörlere de uyarı cezası verileceğini söyledi.

`Kısa vadede çok zor`

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Bilimleri ve Ulaşımı Bölümü`nden Prof. Dr. Reşat Baykal`a göre trafiğin deniz taşımacılığıyla çözülmesi kısa vadede imkansız. Deniz ulaşımının uzun yıllar ihmal edildiğini belirten Baykal, Hızlı deniz taşımacılığı için altyapı şart. Hızlı gemiler alarak bu sorun çözülmez. Boğazı geçen gemi hızlı nasıl gidecek? Çünkü yolu kısa. Kalkması, hızlanması, yanaşması ve yolcu indirmesi de hızlı yapılmalı ki sonuç versin. Ulaşımda entegrasyon olmaz ise yine çözüm getirmez.

Belediye denize ağırlık verecek

Topbaş, mevcut taşımacılığı denize ve raylı sistemlere kaydırmak için yeni projeler hazırlıyor. Topbaş`ın ilk hedefi trafik yükünü deniz yolculuğu ile hafifletmek. Ulaşımda yüzde 4`lük payla en altta yer alan deniz taşımacılığı ile raylı sistem uzmanların da ortak çözüm önerisi. Günde 1 milyon 200 bin kişinin kıtalar arası yolculuk yapması ve bunların sadece 250 bininin deniz yolunu tercih etmesi üzerine İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), mevcut güzergâhlara yeni ilaveler yapmak için bir dizi çalışma başlattı.

Vapur sayısı 52`ye çıkıyor

Şehir Hatları İşletmeleri`nden devralınan 130 bin günlük yolcu taşıma kapasitesini 250 bine çıkaran İDO, Aralık ayında ihalesi yapılacak 20 vapur ile vapur sayısını da 32`den 52`ye yükseltecek. Haliç ve Boğaz seferleri sıklaştırılacak. 2007 yılı içinde en son model feribotlardan 2 tane daha filoya katılacak. Arabalı vapur seferleriyle 20 dakikada katedilen Harem-Sirkeci hattı, hizmete alınacak 4 yeni vapurla 80 araç ve 600 yolcu kapasitesi ile 8 dakikaya inecek. Arabalı vapurların sayısı 8`e yükselecek.

Bursa`ya gidiş 75 dakika olacak

İstanbul-Bursa hattı da 2007 ortalarında açılacak. Bursa`ya ulaşmak 75 dakikaya inecek. Ağır tonajlı araçlar şehir içine sokulmayacak. Başlatılacak RO-RO seferleriyle birlikte Ambarlı-Bandırma-Mudanya`ya deniz yolu ile ulaşılacak. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, son iki yıl içinde İDO`nun 200 milyon dolarlık yatırıma gittiğini belirterek, gelecek 2 yıl içinde 300 milyon dolarlık harcama yaparak deniz ulaşımına en üst kaliteye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.



MEHMET DEMİRKAYA, ŞENOL DEMİRCİ İstanbul
Milliyet gökyüzünde - MURAT ÖZTÜRK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!