TL neden değer kazanıyor?

Güncelleme Tarihi:

TL neden değer kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 15:023dk okuma

Son günlerde yatırımcıların en çok sorduğu soruların başında, dolar ve euronun erimesi geliyor.

Haberin Devamı

Son günlerde yatırımcıların en çok sorduğu soruların başında, dolar ve euronun erimesi geliyor.

Gazeteport

Hemen herkes Dolar daha aşağı iner mi? sorusuna yanıt arıyor. Kriz döneminden bu yana döviz yatırımlarında genellikle karlı çıkan Türk yatırımcısı, doların neden gerilediğinin şifresini çözmeye çalışıyor.



Bu sorunun yanıtı, yukarıdaki tabloda gizli

Kur aşağı gidiyor, çünkü döviz bollaşıyor. Döviz neden bollaşıyor? Çünkü uluslararası piyasalarda düşen riskler nedeniyle yabancı yatırımcılar son üç aydır paralarını Türk lirası olarak değerlendirmeyi tercih ediyor.

Peki yabancılar o parayı Türk lirasına çevirdikten sonra nasıl değerlendiriyor? İşte yukarıdaki tablo bunu net olarak gözler önüne seriyor.

Tablo yılbaşından bu yana yurtdışında yerleşik yatırımcıların (yabancı olduklarını varsayıyoruz-çünkü bıyıklı olanları da var!) Türkiye`de satın aldıkları Devlet İç Borçlanma Senetleri`nin (yani hazine bonosu ve devlet tahvilleri) ve hisse senetlerinin toplam tutarlarını gösteriyor.

FAİZE 3.2 MİLYAR DOLAR

Yabancı yatırımcılar, yılbaşından bu yana Türkiye`de net olarak 3.2 milyar doları faize yatırmış durumda. Yani getirdikleri paranın çok önemli bir kısmı devlet iç borçlanma senetlerine gitmiş. Yabancılar sadece 9 ve 16 Nisan tarihleri arasında 1.4 milyar dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi almışlar.

Bunun yanısıra yılbaşından bu yana hisse senedi piyasasına (yani borsaya) soktukları kaynak 818 milyon dolar olmuş.

Yani yılbaşından bu yana yabancı yatırımcılar Türkiye`ye tam 4 milyar dolar para getirmiş.

İşte kurların erimesinin perde arkasında yatan neden bu.

Kurları eriten tablo

Ancak dikkat çekici bir başka nokta daha var. Bu kadar yüksek para girişine rağmen dolardaki değer kaybı son 9 aylık performansına bakıldığında çok yüksek değil. Dolarda sadece yüzde 2 civarında bir kayıp var gibi görünüyor.

Bunun perde arkasında yatan neden ise giren 4 milyar dolar tutarındaki paranın önemli bir bölümünün euro cinsinden girmiş olması. Zaten euronun TL karşısında 2 liranın altına kadar gerilemesi de bunun bir göstergesi. Euro, bugün bulunduğu seviyeleri en son 2008 yılının Kasım ayında görmüştü.

Doların yüzde 2 değer kaybettiği dönemde eurodaki değer kaybı yüzde 8`e ulaşmış oldu.

Dolayısıyla döviz aldığında doları tercih eden yatırımcılar zarar etmelerine karşılık yine de euro yatırımcısına göre karlı çıkmış oldu.

Yukarıdaki tablo, kurlardaki gerilemenin yanısıra, borsanın tarihi seviyelere yükselişini ve faizin neden bu kadar düşük seyrettiğini de açıklıyor.

Yabancı yatırımcıların hisse senedinde aldığı pozisyon borsayı tarihi zirve seviyesine taşırken, DİBS’lerde alınan pozisyon da faizin yüzde 9’ların altına inişini sağladı.

NEREYE KADAR SÜRECEK?

Peki bu tablo nereye kadar devam edecek? Yani bu kadar düştükten sonra bu seviyelerden döviz alıp beklemek makul mü?

Sorunun yanıtı şu an için hayır gibi görünüyor.

Yaz ayları fiziki dövizin de bollaştığı aylar olduğu için kurda aşağı eğilimin sürebileceği belirtiliyor. Ancak sonbahara doğru euro bölgesinde toparlanmanın başlaması halinde yukarı yönlü hareket görülmesi olasılığı konuşuluyor.

Bir başka nokta daha var ki, tüm yatırımcıların buna dikkat etmesi gerekiyor.

Bu kadar hızlı ve yabancı yatırımcı ilgisine bağlı olarak aşağı gelen kurlar, yarın risk iştahının biraz azaldığı görülecek olursa, aynı hızla yukarı gitme potansiyeline de sahip.

Dolayısıyla bu seviyede döviz alacak yatırımcının turizmle bollaşacak döviz nedeniyle zarar etme riski bulunuyor. Bu seviyede dolarını satacak yatırımcı ise yarın hızlı bir hareket ile yukarı gidiş başladığında zarar etme riski taşıyor.

Bu noktada kararı yatırımcının ekonomiye bakışı oluşturacak gibi görünüyor. Uzmanlar iyimser yatırımcıların dövizden uzak durduğunu, kötümser yatırımcıların ise olumsuz haberlere karşı bir miktar döviz satın alma eğiliminde olduğunu ifade ediyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!