`Ticari sır` dedi, yanıtlamadı!

Güncelleme Tarihi:

`Ticari sır` dedi, yanıtlamadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 10:31

Halkbankası yönetimi KİT Alt Komisyonu`nda 17 Aralık ile ilgili soruların çoğunu `ticari sır` diyerek yanıtlamadı

Haberin Devamı

Halkbankası yönetimi KİT Alt Komisyonu`nda 17 Aralık ile ilgili soruların çoğunu `ticari sır` diyerek yanıtlamadı. Banka yönetimi altın ticareti yaptıklarını ise açıkladı.

Halkbankası yönetimi 2012 yılı Sayıştay raporları için toplantı yapan KİT Alt Komisyonu üyelerinin sorularının çoğunluğuna ticari sır olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi. Radikal`den Neşe Karanfil`in haberine göre; Alt Komisyon üyesi milletvekillerinin, “17 Aralık operasyonunda adı geçen firmaların ve grup firmalarının bankanızda kredisi var mıdır? Rıza Zarrab’a ait firmaların bankanızda kredisi var mıdır?” sorularına Halkbank, “5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 73’ncü ve 159’ncu maddesi uyarınca Banka ve müşteri sırı kapsamına girdiğinden cevaplandırılamamıştır” yanıtını verdi.

Halkbank’la ilgili KİT Komisyonu’nda oluşturulan Alt Komisyon üyesi milletvekilleri 29 Ocak 2014 tarihinde Halkbank yönetimi ile bir toplantı yaptı. Bu toplantıda sorulan sorulara Halkbank yazılı yanıt gönderdi. İran’la yapılan işlemlere ilişkin sorulara yanıt veren Halkbank, kurumun Türkiye ve İran arasında doğalgaz, petrol, gıda ve ilaç başta olmak üzere uluslararası mevzuatta yasaklanmamış olan tüm ürünlerin ticaretinde finansal hizmet verdiğini belirtti. Ulusal ve uluslararası mevzuata uymak kaydıyla tüm firmaların söz konusu ticaret kapsamında işlem yapma imkanı bulunduğu kaydedilen yanıtta, şöyle denildi:

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

“Yurtiçi ve yurtdışı yerleşik onlarca firma, mevzuat sınırları içersinde İran’a yönelik ticaret yapmıştır. İran’a yönelik ticaretin finansal işlemlerinde izlenen yöntem ve iş akışı ise şu şekildedir: - İran’dan ithal edilen petrol ve doğalgaz bedelleri, ithalatçı firmalar tarafından Bankamız nezdinde hesaplara yatırılır, Bu hesaplarda biriken paralarla, Türk ve yabancı yerleşik ihracatçıların İran’a satışı yasal olan ürünlerin ihracatından doğan alacakları ödenir. İşlemler yapılırken ülkemiz mevzuatına ek olarak BM, AB ve ABD başta olmak üzere uluslararası mevzuat da takip edilmektedir. Alıcı ve satıcı arasındaki ticari ilişkinin gereği olarak külçe ve işlenmiş altın ticareti yapılmıştır. 1 Temmuz 2013 tarihine kadar altın ticareti, külçe ya da işlenmiş farkı olmaksızın serbesttir. Bankamız, kıymetli ticaretinin yasağının yürürlüğe girdiği Temmuz ayını da beklemeden Haziran 2013 itibariyle işlemlere aracılık etmeyi durdurmuştur.”
İran işlemlerine yönelik milletvekilleri, “İran’a yapılan ihracatlardaki Bahreyn işlemlerinin listesi”ni de sordu. Halkbank, “Bu kapsamda Bahreyn şubemiz aracığıyla işlem yapılmamıştır” yanıtını verdi. BOTAŞ’tan alınan doğalgaza aracılık edilip edilmediği sorusuna da Halkbank, “Doğalgaz ithalatının bedellerinin ödenmesinde Bankamız da hizmet vermiştir. Bu işlemlerde Bahreyn bağlantısı bulunmamaktadır” karşılığını verdi.

Borç 12 milyon tahsilat 294 bin lira

Halkbank yazılı yanıtında takibe dönüşmüş kredilere ilişkin de yanıtlar verdi. Yeni Bayrambaşa Ticari Şubesi’ndeki 2825 numaralı grup firmaları hakkında verilen bilgiye göre bu firmaya 12.5 milyon lira kredi verildi. 2825 nolu grup firmalarının kredi riskleri 29 Aralık 2011 tarihinde takipteki krediler hesabına aktarıldı. Bu tarih itibariyle 20 bankaya 137 milyon liralık kredi riski olan firmadan bugüne kadar 294 bin 700 lira tahsilat yapılabildi. Borçlular adına kayıtlı iken 3. şahıslara satılan Beşiktaş ’taki 3 milyon lira değerindeki mesken ve Esenler’deki 4 adet büro için tasarrufun iptali davası açıldı. Borçlu firma hakkında 1 Nisan 2013’te iflas kararı verildi. Halkbank alacak iflas masasına alacak kaydı yaptırdı. Bir başka takipteki krediyle ilgili verilen bilgiye göre, Kozyatağı Ticari Şubesi’nin 12210718 nolu firmasına 4 milyon dolar kredi verildi. Taahhütlerini yerine getirememesi üzerine 26 Ekim 2011’de 7.4 milyon lira takipteki krediler hesabına aktarıldı. Takip sürecinde 299 bin 929 lira tahsilat yapıldı. Ocak 2014 itibariyle takipteki kredi bakiyesi 6.4 milyon lira. Diloavası ve Sincan’daki fabrika binaları ile bazı taşınmazlarına haciz konuldu. Anadolu Kurumsal Şubesi’nin 7123995 numaralı bir başka müşterisi ile ilgili bilgi veren Halkbank, firmaya 3.5 milyon lira genel limit tahsisi yapıldığını, 2.4 milyon liranın takipteki krediler hesabına aktarıldığını belirtti. Takip sürecinde 574 bin lira tahsilat yapan Halkbank’ın Ocak 2014 tarihi itibariyle alacağı 2.2 milyon lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!