Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2004 09:053dk okuma
YDK`ya göre, THY`nin bazı uçaklar için aldığı malzemeler 1985 yılından bu yana hiç kullanılmadığı gibi, depolardaki malzemenin 25 milyon dolarlık bölümüne 10 yıldır hiç dokunulmadı.
YDK`nın THY raporunda, yıllardır yapılan ihtiyacın üzerinde alım nedeniyle depolarda 316.2 milyon dolarlık yedek parça biriktiği, fazla parçaların satışında suiistimal yapıldığı öne sürüldü
Türk Hava Yolları`nın (THY), uçaklarda kullanılan yedek parçaların saklandığı teknik depoları yedek parçaya boğuldu. Yıllardan beri ihtiyacın üzerinde alım yapılması nedeniyle depolarda 316.2 milyon dolarlık yedek parça biriktiği belirlenirken, ihtiyaç fazlası malzemelerin satımı sırasında da suiistimal yapıldığı iddia edildi.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu`nun (YDK) Türk Hava Yolları`nın 2002 hesap ve faaliyetlerine ilişkin denetim raporu, kamu kaynaklarının nasıl heba edildiğini ortaya koydu. YDK`nın 26 Aralık 2003 tarihli raporuna göre, Türk Hava Yolları`nın teknik depoları, yıllardır ihtiyacın üzerinde alınan yedek parçalar nedeniyle dolup taşıyor. Türk Hava Yolları`nın muhasebe kayıtlarına göre, bilançosunda 112.2 trilyonluk stok görünüyor. Ancak, ihtiyacın üzerinde alınan yedek parçaların teslim alındıkları tarihteki
döviz kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre 2002 sonu itibarıyla depolardaki envanter mevcudu 316.2 milyon doları buluyor.
19 yıldır kullanılmadı
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu`nun raporunda, gereğinden fazla stok bulundurulmasının, geçmiş yıllarda filoya yeni giren uçaklar için satıcı-üretici firmaların güvenli ve kesintisiz bir uçuş için tavsiye ettiği yedek malzemenin, hiç sorgulanmaksızın alınmış olmasından kaynaklandığı gibi, kullanıma oranla fazla malzeme alınmış olmasından da kaynaklandığı belirtildi. Raporda, bazı uçaklar için alınan malzemelerin 1985 yılından bu yana hiç kullanılmadığı, bazı tip uçakların satılması dolayısıyla da bu uçaklardan kaynaklı olarak elde çok miktarda malzeme kaldığı ifade edildi. Rapora göre, depolardaki malzemenin 25 milyon dolarlık bölümü son on yıldır hiç hareket görmedi.
Türk Hava Yolları`nın, malzeme alımı yoluyla İstanbul Hava Yolları`nı adeta finanse ettiği de raporda ortaya konuldu. 1999 yılında Türk Hava Yolları elinde bulunmayan uçaklar için dahi bu şirketten yedek malzeme satın aldı. 2002 yılında ise Şirketin THY`ye olan borcuna karşılık 659 bin dolarlık malzeme satın alındı. Ancak bu malzeme de ihtiyaç olmadığı için satılacak malzeme listesine geçirildi.
Fiyatlar yarıya düştü
YDK`nın raporunda, yedek parçaların çoğunluğunun yurtdışındaki belirli bir firmadan yapılması nedeniyle yüksek fiyattan alım yoluna gidildiğine de dikkat çekildi. Aynı malzemenin 2003 ve 2002 yılındaki satın alma fiyatlarının karşılaştırıldığı rapora göre, 2002 yılında tanesi 785 dolara alınan bir malzeme 2003`te 523 dolardan, 2002 yılında 667-785 dolara satın alınan bir başka malzeme de 2003 yılında 420 dolardan alındı.
Yüksek Denetleme Kurulu, Türk Hava Yolları`ndaki yedek malzemelerin hem alımı, hem de satımı konusunda kurum yararına davranılıp davranılmadığının belirlenmesi amacıyla Türk Hava Yolları Teftiş Kurulu tarafından denetim yapılmasını istedi. Teknik malzeme deposunun en son 1992 yılında teftiş gördüğü belirtilen raporda, teftiş sırasında malzemelerin sayımının yapılmadığı, Ne kadar sürerse sürsün fiili sayım yapılması gerektiği yönünde daha önce uyarılarda bulunulduysa da bugüne kadar sayım yapılmadığı bildirildi. Raporda, Türk Hava Yolları`nda YDK`nın inceleme yaptığı Ekim 2003 tarihinde nihayet depolarda teftişe geçildiği ve malzemelerin sayımına başlandığı bilgisine yer verildi.