Thd Başkanı Çakar: “Enerji içecekleri aslında uyarıcı içeceklerdir”

Güncelleme Tarihi:

Thd Başkanı Çakar: “Enerji içecekleri aslında uyarıcı içeceklerdir”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2005 14:022dk okuma

Dava sonucunda Danıştay`ın ikinci kez Enerji İçecekleri Tebliğini iptal ettiğini söyledi.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, enerji içeceği olarak tanıtılan içeceklerin aslında uyarıcı içecekler olduğunu savunarak, “Toplumu uyuşturucuya alıştırmak nasıl bir sorunsa, uyarıcı kullanmaya teşvik etmek de ayrı bir sorundur” görüşünü savundu. Çakar, düzenlediği basın toplantısında, dernekleri tarafından açılan dava sonucunda Danıştay`ın ikinci kez Enerji İçecekleri Tebliğini iptal ettiğini söyledi.

Daha önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nca 9 Mart 2004 tarihinde yayımlanan ve yüksek oranda kafein, inositol, glukoronolakton, taurin içeren Enerji İçecekleri Tebliği`nin derneklerince açılan dava sonucu Danıştay tarafından iptal edildiğini, bunun üzerine bakanlığın 4 Şubat 2005 tarihinde iptal edilen tebliğ ile özü itibariyle aynı olan bir tebliğ çıkardığını kaydeden Çakar, “Derneğimizce açılan dava sonucunda Danıştay tarafından 22 Haziran 2005 tarihinde yürütülmesinin durdurulmasına karar verilerek ikinci kez bakanlığın bu yanlış tutumuna dur denildi” dedi. Danıştay`ın yürütmeyi durdurma kararında, İhtisas Alt Komisyonu tarafından hazırlanan Değerlendirme Raporunun Bakanlıkça kabul edilmesinin Gıda yasasına aykırı olacağı ve komisyonun oluşturulmasının bir anlamı kalmayacağı gerekçelerinin yer aldığını vurgulayan Çakar, ayrıca kararda, bu tebliğ hazırlanırken kamu sağlığı ve düzeni anlamında hiçbir bilimsel veri ve gereklilik gösterilmediğinin de belirtildiğini belirtti.
 
Çakar, enerji içecekleri ile ilgili Fransa`daki uygulamanın ne olduğu yönünde dernekleri tarafından Fransa`daki Türk Büyükelçiliğine yazılan yazıya gelen cevapta, yüksek oranda kafein ve diğer maddelerin bulunduğu enerji içeceklerinin satışının Fransa`da yasaklandığının belirtildiğini ifade etti. Çakar, şöyle dedi: “Bu durumda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın AB mevzuatına uyum çerçevesinde Enerji İçecekleri Tebliği`ni düzenlediği ve değiştirdiği iddiası dayanaksız kalmaktadır. Uluslararası antlaşmalarda halk sağlığının korunması yönünde alınacak önlemler antlaşmaların istisnai hükümleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle de bir toplumda kullanıma bağlı olarak sağlık risklerinin yüksekliği söz konusu ise yasaklamalara gidilebilmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da böyle bir riskin olduğunu kabul etmektedir ki Tebliğin 2/d maddesinde, enerji içeceklerinin etiketlerinde, (Alkol ile birlikte tüketilmemelidir.

Gebe ve emzikli kadınlar ile yaşlı kişiler için tavsiye edilmez. Diabetikle, yüksek tansiyonu olanlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez. Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite sırasında ve sonrasında tüketilmemelidir. 18 yaş altı kişilere satılamaz) ifadeleri yer almaktadır.” Şu anda bu ürünlerin Türkiye pazarında satıldığını, denetimlerin yapılmadığını, dolayısıyla bu uyarıların uygulanmadığını savunan Çakar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerine, Danıştay`ın kararına uygun olarak bu ürünleri piyasadan toplatmaları ve üretilmesine izin vermemeleri çağrısında bulundu. Çakar ayrıca, tüketicilere de sağlıkları açısında bu ürünleri almamalarını tavsiye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!