Güncelleme Tarihi:
Denizlerde 15 Nisan'da başlayan dip trol ve gırgır ağlarıyla avcılık için genel av yasağı, 1 Eylül'de sona erdi. Karadeniz'de yeni sezon için hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. Sezonun ilk haftalarından itibaren ağlara en çok takılan istavrit yerini hamsiye bırakırken mezgit, somon, levrek, çupra, barbun ve az avlanan palamut da tezgahları süsleyen diğer balıkların arasına girdi. Trabzon Balıkçılar Hali’nde hamsinin ve istavritin kilosu 100 mezgidin 350, çupra ve levrek 500, barbon 300, tirsi 250 liradan satışa sunulurken az avlanan palamudun fiyatı ise 250-300 lira arasında değişiyor. Vatandaşlar ise tercihlerini en çok hamsiden yana kullanıyor.
‘VATANDAŞ HAMSİYE DOYDU’
Balıkçı Kadir Pınar, hamsi sezonunun bereketli geçtiğini ifade ederek, “Hamsi açısından sezon çok bereketli geçiyor ama diğer balıklardaki bolluk düşük. Bu sene palamut olmadı, hamsinin olduğu sene zaten palamut olmaz. Çingene palamutları zaman zaman geliyor. Fiyatlara çok makul bir seviyede seyrediyor. Hamsi az çıkarsa 100 lira, bolsa 50 liraya kadar düşüyor. Günde 60-70 kasa hamsi satıyorduk. Şu anda 20 kasa satamıyoruz. Belli ki vatandaş hamsiye doydu” dedi.
Balıkçı Ahmet Çoğalmış, vatandaşların ilk tercihinin hamsi olduğunu belirterek, “Hamsi tüm bolluğuyla devam ediyor. Ara ara palamut geliyor. İyi bir sezon yaşıyoruz. Hamsi 15-20 gün daha devam eder. Havalar bozuk olursa kaybolabilir. Ne olacağı belli olmaz ama vatandaş hamsiye biz de satmaya doyduk. Sezon başında vatandaşın ilk talebi hamsi olur, bu yüzden de yoğunluk olur” diye konuştu.
‘BALIK ÇEŞİTLERİ BOL’
Balıkçı Mehmet Örseloğlu, tezgahtaki balık çeşitlerinin bolluğuna değinerek, “Sezon hamsiyle başladı, palamudun olmadığı bir sezondu. Geçen sene de palamut çok boldu, hamsiye başlayan sezon hamsiyle devam ediyor. Vatandaş yaklaşık 3 aydır hamsi yiyor. Bu sene hamsi çok erken çıktı. Mezgit, istavrit, somon ve çupra var. Diğer balık çeşitleri de bol. Havalar bozunca balık azalır, fiyatlarda biraz yukarı çıkar” ifadelerini kullandı.
‘BU SENE ÇOK HAMSİ YEDİK’
Müşteri Necla Biricik sıkça hamsi yediğini ifade ederek, “Hamsi aldık, çok güzeldi, akşam yemeğinde yiyeceğiz inşallah. Bu sene çok hamsi yedik. Tavası da buğulaması da güzel oluyor” diye konuştu.
BALIKÇILARIN YÜZÜNÜ EN ÇOK "HAMSİ" GÜLDÜRDÜ
Beylikdüzü'nde bulunan Gürpınar Balık Hali'nde kasım ayında satışa sunulan 8 bin 417 ton balığın 4 bin 793 tonunu hamsi oluşturdu.
Kentte, denizlerdeki av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle başlayan balıkçıların mesaisi devam ediyor.
"Vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçıların yüzü bu kasımda da hamsiyle güldü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Yönetim Yenileme AŞ'nin (İSYÖN) Gürpınar Su Ürünleri Hali'ndeki verilere göre, bu kasımda halde 100 farklı ürün satıldı.
Halde bu ayda 8 bin 417 ton balık satışa sunulurken balıkçıların ağlarına en çok hamsi takıldı.
Kasım ayında 4 bin 793 ton hamsi alıcı buldu, halde satılan balıkların yüzde 57’sini hamsi oluşturdu.
Hamsiyi 753 tonla istavrit, 429 tonla sardalya, 397 tonla mezgit, 271 tonla çipura, 254 tonla levrek, 164 tonla somon, 146 tonla lüfer, 145 tonla kolorit, 119 tonla da tekir izledi.
Balık olarak en çok tüketilen hamsi, kilogramı ortalama 43,72 lira, istavrit 84,07 lira, sardalya 43,47 lira, mezgit 104,55 lira, çipura 315,45 lira, levrek 370,91 lira, somon 200 lira, lüfer 535,77 lira, korolit 63,56 lira ve tekir 202,09 liradan alıcı buldu.
EN PAHALI BALIK KOFANA
Gürpınar Su Ürünleri Hali'nde en yüksek fiyatlı balık ise kofana oldu.
Kasım ayında kilogramı ortalama 1588,07 liradan satılan kofonayı 1394,38 lirayla sinarit, 1307,79 lirayla dülger, 1120,16 lirayla pisi, 1119,49 lirayla lipsoz, 1024,50 lirayla lahoz, 812,04 lirayla deniz levreği, 788,55 lirayla jumbo karides, 739,71 lirayla kalkan ve 597,08 lirayla palamut izledi.