Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2005 11:052dk okuma
Tarihi Eminönü yarımadasında yıllardır sıkışık sokaklarda faaliyet gösteren esnafın ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanan Giyimkent ile tekstil ve hazırgiyim sektörünün canlanması ve 2 milyon istihdam sağlaması hedefleniyor. 500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilen Giyimkent`te 183 müstakil işyeri, 300 adet ofis,
akaryakıt istasyonu, biri tamamlanmış 7 adet iş merkezi bulunuyor. Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar, proje sayesinde 10 bin işyerine ev sahipliği yapacaklarını belirtip, `Tapuları vermeye hazırız. Sayın Başbakan`dan iştirak etmesini bekliyoruz. Nisan ayında büyük töreni tertip etmeyi düşünüyoruz` dedi.
Fiyatlar 4 yılda 10 kat arttı
Giyimkent`te artan taleple birlikte işyerlerinin de değerlendiğini söyleyen Çınar, `Şu an yatırımcı adedi gittikçe azalırken, işyerlerini artık sektör sahiplerinin almaya başladığını görüyoruz. Fiyatlar 4 yıl öncesine göre 10 kat arttı. 12 bin
dolar olan bir yer şu anda 120 bin dolar seviyesine çıktı. Kira bedelleri de yaklaşık 1 milyar lira civarında` diye konuştu. TEM bağlantı yolları için 2 ayrı projeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin 10.5 trilyon lira kaynak ayırdığını da bildiren Çınar, Giyimkent`teki yerleşimin 300 dükkanı aştığını belirtti.
UNESCO`nun tarihi yarımada Eminönü`yü korunması gereken global kültürel miraslar arasına aldığını ve Kültür Bakanlığı ile sözleşme imzaladığını belirten Çınar, `Esnafın yüzde 60`ı hala Eminönü`nde çalışıyor ancak bu işyerleri ile tarihi dokunun korunması çok zor.
UNESCO `nun çabaları ile bizim hedefimiz de örtüşüyor. Tarihi yarımadada 2005 sonuna kadar kesin olarak imalatçılar kalkmış olacak, hemen peşinden de toptan ticaret. Toplu bir hareketle esnafın Giyimkent`e gelmesi ancak zorlayıcı tedbirlerle sağlanabilir` dedi.