Teknoloji merkazi Kaliforniya enerji krizini aşamıyor

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji merkazi Kaliforniya enerji krizini aşamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00

Enerji krizini bir türlü aşamayan teknoloji merkezi Kaliforniya, karanlığa teslim oldu. 1.5 saatlik elektrik kesintisi eyaleti kilitlerken, olağanüstü hal ilan edildi
Dünyanın teknoloji başkenti Silikon Vadisi`ne ev sahipliği yapan, ancak elektrik krizini bir türlü aşamayan ABD`nin Kaliforniya eyaleti, sonunda barutu tüketti. Yaşamın elektrik demek olduğu eyalette İkinci Dünya Savaşı`ndan beri uygulanan ilk kesinti, önceki gün San Fransisco Körfezi çevresindeki 1 milyon kişinin dünyasını kararttı. Kaliforniya Valisi Gray Davis eyalette olağanüstü hal ilan ederken, hükümetten acilen 8-10 günlük elektrik sağlanmasını istedi. Davis, komşu eyalet Oregon`dan sağlanan elektriğin de tükendiğini, şu anda eyalete gereken günlük elektriğin sadece yüzde 45`inin verilebildiğini belirtti. Kesintinin vuracağı sonraki kentin, Hollywood`a ev sahipliği yapan Los Angeles olacağı sanılıyor.

Elektrik kesintisi uygulanan bir buçuk saat içinde eyalette hayat durdu. Trafik ışıkları ve özel güvenlik sistemlerinin devreden çıkmasıyla, özellikle San Francisco`da kaos yaşandı. Kasaların kapanması nedeniyle işlemlerin durduğu alışveriş merkezlerinde sert tartışmaların yaşandığı uzun kuyruklar oluşurken, bazı dükkânlar yağma ve hırsızlık korkusuyla kapılarını kilitledi. Polisin alarma geçtiği San Fransisco ve eyalet başkenti Sacramento`da trafik de felç oldu, medya organları gün boyu insanları elektrik kesintisine karşı uyaran yayınlar yaptı. Yayınların başlıca konusu ise eyalet sakinlerine yapılan `elektrik tasarrufu` telkinleriydi. Kesintilerden etkilenen kentler arasında Intel ve Apple gibi bilgisayar parçası üreticisi firmaların merkezlerinin bulunduğu Oakland, San Jose, Cupertino ve Fremont da yer alıyor.


Fazla serbestleştirdiler:

Krizin ardında 1996`daki deregülasyon (serbestleştirme) politikası sonrası eyalete elektrik vermeyi üstlenen iki özel şirketin iflasın eşiğine gelmesi yatıyor. 25 milyon kişiye hizmet veren Güney Kaliforniya Edison ile Pasifik Gaz&Elektrik adlı şirketler, elektrik üretimi yapan santralların uyguladığı yüksek para politikasını yasal sınırlamalar nedeniyle abonelere yansıtamadı. Bu yüzden günde 40 milyon dolar zarar etmeye başlayan şirketlerin, son sekiz ayda 10 milyar dolar kaybettiği tahmin ediliyor. Eyalet yetkililerinin her iki şirketten gelen artış talebini nihayet geçtiğimiz günlerde onaylayıp yüzde 9-15 zam yapmaları da sorunu çözmedi. Kanada`dan elektrik ithali için yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmadığı kaydediliyor. 1996`daki deregülasyonla fiyatların düşürülmesi ve kullanıcıların, hizmet alacakları şirketi kendilerinin seçerek, uygun fiyat ve hizmetten yararlanmaları amaçlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!