Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2001 00:00
Sektörün 4. büyük firması olan Tamsa Seramik, üretime üç ay ara verdi. Üç ay sonra bugünkü şartlar devam ederse, fabrika tamamen kapanacak.
15 milyon metrekarelik üretim kapasitesiyle sektörünün 4`üncü büyük işletmesi olan Tamsa Fayans Seramik, üretime ara verdi. Fabrikanın kapanma kararı 600 çalışana önceki gün bildirilirken, Genel Müdür Hüseyin Aksoy, Şu an için 3 ay kapanma, üretime ara verme kararı aldık. 3 ayın sonundaki koşullara bakıp, devam edip etmeme konusunu tekrar ele alacağız dedi.
Kasım ayında finans piyasalarında yaşanan gelişmelerin ardından ortaya çıkan likidite krizi ve hükümetin aldığı kararların reel sektörü zorladığını söyleyen Tamsa Seramik Genel Müdürü Hüseyin Aksoy, Bu süreç bizleri istemeyerek de olsa acil bazı kararlar almaya itti diye konuştu. İnşaat ve bağlı sektörlerin yaşadığı sorunlar nedeniyle iç talepte azalma olduğunu, ihracatta ise haksız rekabet ve olumsuzluklarla karşılaştıklarını aktaran Aksoy, Seramik sektöründe enerji giderleri ile sabit sermaye giderlerinin maliyet içindeki payı yüzde 20, en fazla yüzde 30`dur. Son günlerde elektrik ve LPG`ye tek taraflı olarak yapılan zamlar, üretimimizi şartlar düzelene kadar durdurma kararı almaya mecbur etti dedi.
Enflasyon % 40, LPG zammı % 105.7
2000 yılı için yüzde 40 enflasyon açıklandığını, aynı yıl LPG fiyat artışının yüzde 105.7 olarak gerçekleştiğini ifade eden Aksoy, Enerji maliyetlerimiz fazla. Tüm şartları gözden geçirdik. Belli bir dönem faaliyete son vermezsek, hiçbir zaman faaliyete geçemeyeceğimiz düşüncesi ağır bastı. Dolayısıyla 10 Ocak itibariyle tüm üretim faaliyetlerimizi şartların oluşmasına kadar askıya almaya karar verdik dedi. Yaşanan gelişmeler ışığında reel sektörün yapabileceği bir şey olmadığını iddia eden Aksoy, 2000 yılında 5 milyon
dolar ihracat gerçekleştiren Tamsa Seramik`in son iki aydır Eximbank kredisi kullanamadığı bilgisini verdi.
İhracattan sorumlu bakan ve bürokratların aksi görüşü savunduğunu öne süren Aksoy, 3.5 dolar ihracat fiyatıyla direnebilmemiz mümkün değil. Biz bu fiyatı 4 - 4.5 dolara çekemiyoruz. Çekemediğimiz gibi devletin kurumu Etibank, bize pahalı sattığı hammaddeyi İtalya ve İspanya`ya ucuza ihraç ederek o pazarlarımızı da öldürdü. Devlet kendi eliyle sanayicisini yok ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu olmaz dedi.
Aksoy, firmanın toplam yatırım bedelinin 100 milyon dolar olduğunu, yıl içinde gerçekleştirmeyi planladıkları 10 milyon dolarlık yatırımla kapasite artırımına giderek personel sayısını 750`e çıkarmayı planlarken, bu kararı almak zorunda kaldıklarını da sözlerine ekledi Hüseyin Aksoy, `` Tamsa Seramik üretime ara veriyor, kimseden çıt çıkmadı. Bizi bugün getiren gelişmeleri Sanayi Bakanı ve Başbakan Bülent Ecevit` e anlattık, ancak olumlu bir yaklaşım göremedik. 19 Ocak`ta Ankara`da bir kez daha meseleyi gündeme getireceğiz dedi.
4. büyük tesis
Tamsa Fayans ve Seramik Üretim Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. 1994 yılında kuruldu. Yüzde 99`u Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Sağır`a ait olan şirketin başlıca faaliyet alanı ise seramik, fayans, vitra, sıhhi tesisat, çelik hasır, düz ve galvanizli saç, fittings malzemeleri, çimento, fayans çimentosu, kum, çakıl, demir, ahşap boya, sıva katkı ve tecrit maddesi ile her türlü yapı elemanları ve inşaat malzemeleri üretimi. Torbalı Subaşı beldesinde yaklaşık 200 bin metrekare arazi üzerinde, 70 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan firma, 1999 yılında gerçekleştirdiği yatırımların ardından 15 milyon metrekare fayans ve seramik üretme kapasitesine ulaştı. Fayans ve seramik fabrikalarının ekipmanları İtalyan Welco firmasından sağlanırken, 1996 yılında fayans yapıştırıcı ve derz dolgu malzemesi yatırımları hayata geçirildi. Yine aynı yıl Ar - Ge laboratuarını hayata geçiren firma, 2000 yılında Barbieri Tarozzi firmasından yapılan yatırımlarla üretim kapasitesini 5 milyon metrekare daha artırdı. Ulaştığı bu kapasite ile Türkiye seramik ve fayans ihtiyacının yüzde 10`unu karşılayan Tamsa Seramik`in Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde pazarlama departmanı bulunuyor. Şirketin ihracat yaptığı ülkeler ise şunlar: Amerika, Almanya, Finlandiya, İngiltere, Yunanistan, Azerbaycan, Rusya, Kanada, Avustralya, Hollanda, İsrail, Kıbrıs ve İtalya. Şirket, üretime ara verme kararı almadan önce kapasitesini yüzde 20 artıracak 5 milyon dolarlık bir yatırımın hazırlığı içindeydi.