`Tabloid değil kompakt` dedi, satışını yükseltti

Güncelleme Tarihi:

`Tabloid değil kompakt` dedi, satışını yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2004 07:55

The Independent, tabloid boya geçerken, bu imajdan rahatsız olan ama şeklini benimseyen okurlarına `kompakt` tanımıyla ulaştı ve satışını yüzde 25 artırdı

İngiltere`nin en saygın gazetelerinden biri olan The Independent, bir süre önce formatını değiştirdi. Gazete geleneğini bozarak, normal bir gazetenin yarısı kadar büyüklüğe sahip sayfalardan oluşan tabloid boya geçti.
Ancak okuması daha rahat olduğu için okuyucuların da benimseyeceği düşünülen tabloid boyut `bulvar gazetelerini` çağrıştırdığı için, bu değişime, `küçük, yoğun` gibi anlamlar içeren `kompakt` adı verildi. Bu isim `compact disc` yani CD`lerle büyüyen genç kuşağa hiç de yabancı değil. Sonuç, tirajda yüzde 25 artış. Bu değişime imza atan gazetenin genel yayın yönetmeni Simon Kelner, Milliyet`in sorularını yanıtladı:

Neden tabloid formatına geçtiniz?
Başlangıçta iki formatı da denedik. Okuyucularımıza seçenek sunduk. Onlar da tabloid formatını seçti.

Bu formata `kompakt` diye yeni bir isim verdiniz. Tabloid veya bulvar gazetesi demeye çekindiniz mi?
İngiltere`de bulvar gazetesi kelimesinin çok olumsuz bir anlamı var. Yaptırdığımız araştırmalar, okuyucularımızın tabloid kelimesinden hoşlanmadığını ortaya koydu. Biz de adına `kompakt` dedik. Okuyucularımız formattan hoşlandı. Çünkü okuması rahattı ama imajı istemediler. Biz de onlara bir kalite gazetesini bulvar formatında okuma şansını verdik.

Bir okuyucu ortalama olarak bir gazeteyi kaç dakikada okuyor?
27 dakika.

Bir haberi kaç dakikada okuduklarına dair araştırmalarınız var mı?
Hayır. Bu araştırmalar çok güvenilir sonuçlar vermiyor. İnsanlara en çok hangi sayfaları okuduklarını sorduğunuzda, size siyasi haberleri okuduklarını söyleyeceklerdir ama aslında spor sayfalarını okuyorlardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!