Güncelleme Tarihi:
Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği madende bulunan 16 güvenlik kamerası görüntüleri faciadan bir ve iki gün önce de yangın çıktığını ortaya koydu.
Soma faciasının yaşandığı madendeki 16 güvenlik kamerası kaydının laboratuvardaki kriminal incelemesi faciadan bir ve iki gün önce de yangın çıktığını ortaya koydu. 27 Nisan-18 Mayıs arasındaki döneme ait görüntüler facianın göz göre göre geldiğini ve yeraltındaki can pazarını belgelerken, iki ayrı yangın çıktığı halde şirket yetkililerinin işçilerin bayılmasına rağmen buna önlem almadığını da gözler önüne serdi. DHA'nın haberine göre; görüntülerde, facianın yaşandığı gün olan 13 Mayıs’ta yeraltındaki işçilerin canlarını kurtarma çabaları, dışarıdaki arkadaşlarının kurtarma çalışmalarındaki çırpınışları, madenin içinin duman altında kalması, baygın işçilerin bantlar üzerinde çıkartılmaları da yer aldı.
BİR GÜN ÖNCE YANGIN
Faciadan kurtulan işçiler, ocak içinde günler öncesinde ısının yükseldiği, çıkardıkları kömürün elle tutulamayacak kadar sıcak olduğu, kendilerini çok halsiz hissetlerine dair ifadeler verirken bunun nedeni de bu görüntüler sayesinde ortaya konuldu. Kriminal uzmanlar kameraları incelerken faciadan 2 gün önce de kameralara yansıyan ancak, defterlere işlenmeyen bir yangın tespit etti. Kamera kayıtlarına göre faciadan iki gün önce, yani 11 Mayıs’ta, saat 07.25 sıralarında kameralarda yoğun duman görülüyor ve duman yaklaşık 16 saat devam ediyor. Yine bu sıralarda, bazı işçilerin baygınlık geçirdiği bazılarının da bitkin halde bantlardan destek alıp ayakta durdukları görülüyor. Ama madende üretim aynen devam ediyor. Faciadan 1 gün önce de 12 Mayıs’ta saat 06.00 sıralarında kameralara duman tekrar yansıyor. Yine baygınlık geçiren ve halsiz durumdaki işçilerin görüntüleri de yine kameralarda görülüyor. Ancak, üretime yine ara verilmiyor.
Facianın meydana geldiği 13 Mayıs’ta önceki iki yangından çok daha yoğun duman hızla yayılıyor. Bu yangından haberi olmayan bölümlerde üretim sürüyor.
Rödovans FARKI devletten
Gündemden düşmeyen madencilik sektöründe, yeraltında çalışan işçiler için kanunla yapılacak maaş iyileştirmesi ve çalışma süresinin maliyetini kamu üstlenecek. Bunun için koşul, maden ocağıyla kamu arasında rödovans sözleşmesi yapılmış olması olacak. Torba yasaya eklenen maddeyle, maden ocaklarında çalışan işçilere ödenecek ücret brüt 2 bin 142 TL’den düşük olamayacak. 9 madende çalışma saatlerinden kaynaklı 177 milyon TL, maaş nedeniyle de 178 milyon TL’lik bir maliyet artışı olması öngörülüyor.
Acı fotoroman gibi bir rapor
Kameralardan elde edilen görüntülerden alınan fotoğraflar yaşanan can pazarının acı bir fotoromanı gibi kriminal raporda yerini aldı. Facia günü yangının başlayıp dumanın hızla yayılmasıyla birlikte, görüntülere göre, birçok işçi çıkışa yöneliyor. Dakikalar ilerledikçe bu kez, işçilerin daha bitkinleştikleri, bazılarının baygınlık geçirdiği yine görüntülerde yer alıyor.