Söğüt Seramik battı SPK iki yılda uyandı

Güncelleme Tarihi:

Söğüt Seramik battı SPK iki yılda uyandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2002 10:253dk okuma

İçine düştüğü zor durumdan kurtulmak için fabrikasını Söğütsen Seramik`e kiralayarak faaliyetlerine son veren Sögüt Seramik`in durumunu SPK iki yıl sonra farketti. Söğüt Seramik`i 1999 ve 2000 mali tablolalarını açıklamadığı için uyaran SPK, şirketin batış öyküsünü öğrendi.

BANKALARA olan borçları nedeniyle iflas noktasına gelen ve fabrikasını kiraya vererek borçlarını tasfiye etmeye çalışan Söğüt Seramik`te olup biteni SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) iki yıl sonra öğrendi. SPK, mevzuat gereği özel durumları hakkında gerekli açıklamaları yapmadığı için uyarma kararı aldığı Sögüt Seramik`ten, ‘‘Artık üretim yapmıyoruz, fabrikamızı kiraya verdik’’ cevabını aldı.

Okul arkadaşlıklarını iş arkadaşlığına dönüştüren Alaettin Yener ve Erdem Hamami`nin 1973 yılında kurduğu Söğüt Seramik, 90`lı yıllara kadar Türkiye`nin sayılı seramik şirketlerinden biri olarak faaliyet gösterdi. Yüzde 70`i Yener ve Hamami`nin elinde olan, yüzde 10`u 4 bin ortaklı refrektar üreticisi Sörmaş`ın, kalanı da 1600 civarında Söğütlü`nün olan Söğüt Seramik, Ortadoğu ve Avrupa`ya önemli ihracatlar yaptı. Bir dönem Türkiye`nin seramik ihracatının yüzde 30`unu gerçekleştiren şirket, 90`lı yılların ikinci yarısından itibaren zora girdi.

Kurucu ortakların Alaettin Yener`in 1998`de vefat etmesinden sonra işlerin iyice bozulmaya başladığı Söğüt Seramik, 1999 ortalarından itibaren mali kriz yaşamaya başladı. Şirketin diğer ortağı Erdem Hamami de, şirketi kiraya verdi. Daha önce Söğüt Seramik`in Karadeniz Bölgesi, Ankara ve İzmir bayiliklerini yapan Sebahattin Yıldız, Söğütsen Seramik olarak Bilecik`in Söğüt ilçesindeki fabrikayı beş yıllığına kiraladı.

SPK UYARDI

Ekim 2000`de gerçekleşen olayla birlikte Söğüt Seramik`in faaliyetleri de fiilen sona ermiş oldu. Ancak bütün bu olup bitenden haberdar edilmeyen SPK, önceki günkü toplantısında Söğüt Seramik`i uyarma kararı aldı. Çünkü şirket iki yıldan uzun süredir özel durumu kamuoyuna açıklamamış, 1999 ve 2000 yıllarına ilişkin mali tablolarını kamuya ilan etmemiş ve bu yıllarda bağımsız denetim yatırmamıştı. 2001 yılına ait mali tabloların da bağımsız denetimden geçirilmesini isteyen SPK, Söğüt Seramik`i mevzuat gereği yerine getirmesi gerekli diğer işlemler için de uyardı.

Söğüt Seramik`ten SPK`ya gönderilen açıklamada, şirketin 1999 ortalarından itibaren içine düştüğü mali kriz ve batış serüveni anlatıldı. Açıklamaya göre şirket, 1996`dan itibaren faaliyetlerini bankalardan aldığı uzun ve kısa vadeli kredilerle sürdürdü. 21 bankadan kullandığı kredi tutarı 1998 yılında 60 milyon dolara yükselen şirket, bankalardan nakit kredi alamayınca piyasadaki kredi itibarını yitirdi ve hammadde, elektrik, su ve gaz alamadı, işçilerinin ücretlerini de ödeyemedi.

Şirket 1999 ortalarından itibaren üretim yapamaz hale geldi. 1999`da işçilere borcu 3.5 milyon dolara, Botaş, TEDAŞ`a borçları 5 milyon dolara, SSK`ya borçları 3 milyon dolara ulaşan şirket, 2000 yılı başında 500 işçisinin iş akdini feshetti ve fabrika üretimi durdurdu. Senetli ve senetsiz alacaklılar şirket aleyhine 200`den fazla icra takibi başlattı. Şirketten alacaklı bir yabancı firma, Beyoğlu 1`inci Asliye Mahkemesi`nin 1999 tarihli ilamı ile şirketin iflasına hükmettirdi. Ancak daha sonra alacaklı ile yapılan görüşmeler sonucunda iflas davasından feragat ettirildi. Fabrika, yıllık üretimin yüzde 20`si karşılığında kiraya verildi. Halen şirket borçları kira bedelinden mahsup ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!