Sıfırdan yarattı, Koç`u ortak etti

Güncelleme Tarihi:

Sıfırdan yarattı, Koç`u ortak etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2002 09:26

Koç Holding, OPET`in yüzde 50`sini 125 milyon dolara satın aldı. Holding, Türkiye`de ilk defa bir şirkete yüzde 50-50 ortak oldu. Nurten ve Fikret Öğretmen`in madeni yağ dükkanından 1.2 milyar dolar ciroya getirdiği OPET, dünya şirketi olma yolunda


Koç Holding`in enerji şirketleri Türkiye`nin 4`üncü büyük akaryakıt dağıtım şirketi OPET`in yüzde 50`sini 125 milyon dolara satın aldı. Yüzde 40`ını Aygaz`ın, yüzde 10`unu da Mogaz, Demir Export ve Beko Ticaret`in aldığı OPET, Koç Holding`in bu büyüklükte yüzde 50-50 ortaklık yaptığı ilk Türk şirketi olma özelliğini de taşıyor.

Aygaz`dan İMKB`ye yapılan açıklamada yüzde 40 hisseye karşılık gelen 100 milyon doların 8 taksitte ödeneceği bildirildi. İlk taksidi 18 Aralık 2002`de yapılan ödemenin sonuncusu 31 Mart 2004`te gerçekleşecek. Açıklamada, hisse devir işlemleri tamamlanma tarihinin ise Rekabet Kurumu Başkanlığı`nın izninden sonra olacağı belirtildi. 1.2 milyar dolar ciroya sahip OPET, Koç Holding`in uzun süredir kurduğu `akaryakıt dağıtım sektörüne girme` hayalini de gerçekleştirmiş oldu. Daha önce POAŞ`a da teklif veren Koç Holding, böylece petrol piyasası serbestleşmeden sektörde yerini almış oldu.


YÖNETİM ORTAK OLACAK
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Ömer Koç, 1.1 milyar dolarla holdingin toplam cirosu içinde yüzde 11`lik paya sahip olan Enerji Grubu`nun yeni yatırımla birlikte cirosunu iki katına çıkacağını söyledi. OPET`in pazar payını 8-10 yılda ikiye katlamayı hedeflediklerini belirten Koç, `holdingin neden büyük hissedar olmadığı` sorusuna ise şu cevabı verdi: Bu işi Öztürk Ailesi sıfırdan yarattı. O nedenle yüzde 50 ortaklık makul bir oran. Başka türlü olması da düşünülemezdi.


HEDEF BİRİNCİLİK
Hedeflerini, Türkiye merkezli ilk uluslararası akaryakıt ve petrol dağıtım şirketi olmak` şeklinde özetleyen OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk ise, Aile ve yapı olarak da kendimize uygun bulduğumuz Koç Holding`le ortaklık yaptık dedi. Amaçlarının hem yurtiçinde hem de yurtdışında akaryakıt satışı yapmak olduğunu belirten Öztürk, şöyle devam etti: Bu yıl Marmara Ereğlisi`nde 450 bin tonluk akaryakıt terminalini kurmaya başladığımızda Avrupalı şirketler bize ortaklık teklif etti. Kabul etmedik. 5 yıl içinde Türkiye`de akaryakıt sektörde 2`nci, 10 yılda da birinci sıraya oturmak istiyoruz. Hanımın maaşına güvenip bugünlere geldik. Koç Holding`le çok daha ilerilere gideceğimize eminim.


20 YILDA DEV YARATTI
Gelelim OPET`in 20 yıllık öyküsüne... Hikaye 1982`de Mersin`de başlar. Fikret Öztürk Mersin`de fizik öğretmenliği yaparken Öztürkler Petrol adında bir madeni yağ dükkanı açar. Öğretmen eşinin maaşına güvenerek mesleği bırakan Öztürk, kısa zamanda madeni yağ işinin yanına akaryakıt dağıtımını da ekler. Sermayesi yetersiz olduğu için önce köylerde ve küçük beldelerde istasyon açar. 1992`ye gelindiğinde 17 akaryakıt istasyonu çalıştıran, 15 bin ton madeni yağ, 250 bin ton benzin ve motorin, 100 bin ton da fuel oil satan Türkiye`nin en büyük distribütörü haline gelir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!