Şekerbank sonunda muradına erdi

Güncelleme Tarihi:

Şekerbank sonunda muradına erdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2006 10:544dk okuma

Şekerbank`ın yüzde 33.98 payının toplam 424.73 milyon YTL bedelle Kazakistanlı Bank Turan Alem Group`a devri için anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla Şekerbank Personeli Munzam Vakfı`na ait yüzde 19.55, Şekerbank Personeli Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı`na ait ise yüzde 14.43 hissesi satılıyor.
Şekerbank, söz konusu hisse senetlerinin devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından, çağrı muafiyeti için Sermaye Piyasası Kurulu`na (SPK) başvuruda bulunmayı planlıyor. İMKB`ye dün sabah yapılan yazılı açıklamada söz konusu sözleşmenin 21 Haziran tarihinde imzalandığı ve 1 YTL nominal değerli beher hissenin 10 YTL üzerinden devredileceği ve bedelin nakden ve peşin olarak ödeneceği belirtildi.

Haberin Devamı

Yüzde 7 primli satıldı
Açıklamaya göre söz konusu işlemin 31 Ekim 2006`ya kadar tamamlanması öngörülüyor. Ödenmiş sermayesi 125 milyon YTL olan bankanın sermayesi hisse devrinin tamamlanmasını izleyen bir ay içinde kayıtlı sermaye tavanı olan 400 milyon YTL`ye ulaşacak biçimde 275 milyon YTL olarak bedelli artırılacak.
Şekerbank`ın önceki günkü kapanış fiyatı olan 9.35 YTL`ye göre piyasa değeri 1 milyar 168 milyon YTL düzeyinde bulunuyor. Buna karşın yüzde 33.98 hissesi Bank Turan Alem Group`a 424.73 milyon YTL`den satılan Şekerbank`ın hisselerinin tamamı 1 milyar 250 milyon YTL`ye geliyor. Başka deyişle diğer bankalara göre düşük primli fiyattan satılmasına karşın Şekerbank İMKB`deki piyasa değerinin yüzde 7 üstünde bir fiyattan satıldı.
Halen yüzde 37.68 hissesi halka açık olan Şekerbank`ın yüzde 33.98 hissesinin satışından sonra Şekerbank çalışanlarının payı ise yüzde 28.34 seviyesine geriliyor.

Hisseler taban yaptı
Bu arada Şekerbank hisseleri 25 Mayıs`taki 5.60 YTL olan fiyatından başlayan yükseliş trendinin ardından satış açıklamasından bir gün önce 9.35 YTL`den kapanmış ve söz konusu dönemde yüzde 66.9 kazanç sağlamıştı. Dün açıklamanın hemen ardından banka hisseleri iki seansta da taban fiyata indi. İkinci seans alıcısız kapanan Şekerbank hisseleri günü yüzde 20.32 değer kaybıyla 7.45 YTL`den tamamladı.
Uzmanlar Şekerbank mevcut piyasa fiyatının üzerinden satılmasına rağmen hisseye satış gelmesinde net bir neden olmadığını söyledi. Uzmanlar düşüşe ilişkin şu tahminlerde bulundu:
Bedelli sermaye artırımı cebinden para çıkacağı için yatırımcıların hoşuna gitmemiş olabilir. Ya da satın alan bankayla ilgili fazla bilgi olmadığı için böyle bir tepki gelmiş olabilir.

`Şeker hikâye sona erdi`
Şekerbank`ın yabancıya satış gibi çok cazip bir hikâyesi bulunduğunu bu yüzden son bir ayda yaklaşık yüzde 60 yükseldiğini belirten bir analist ise Şeker hikaye sona erdi. Ve bu beklentiyi satın alıp ciddi para kazananlar satışa geçti yorumu yaptı.

`Yüzümüz batıya dönük`
Bank Turan Alem`in açıklamasında, Grup hızlı büyüme stratejisiyle halihazırda yoğun faaliyet gösterdiği Rusya, Belarus, Kırgızistan, Ukrayna, Ermenistan, Gürcistan ve Çin`den sonra Şekerbank ile yönünü batıya çevirme kararlılığını gösterdi denildi.
Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Basri Göktan ise bu ortaklığın Şekerbank`ın yurtiçi pazar payını artıracağı gibi, Türkiye`nin hedef pazarlarında yeni iş potansiyeli de yaratacağını ifade etti.

Rabobank fiyata takıldı
Satış süreci yılan hikâyesine dönen Şekerbank`ın en ciddi talibi, dokuz ay süren görüşmelere rağmen `direkten dönen` Hollandalı Rabobank oldu. Tarafların `Anlaştık` açıklamalarına rağmen satışın gerçekleşmemesinde en önemli unsur fiyat oldu. Şekerbank Munzam Sandığı Vakfı`na ait hisselerin satılabilmesi için mahkeme izni gerekiyordu. Mahkeme ise fiyata itiraz etti. Buna göre taraflar arasında daha önce kararlaştırılan, hisse başına 2.72 YTL olan fiyat en az 4.93 YTL olmalıydı. Rabobank`ın faturasını 100 milyon YTL artışla 224 milyon 140 bin YTL`ye çıkaran karar, ipleri koparan süreci başlattı. Taraflar, fiyat konusunda geri adım atmayınca 15 Şubat 2006`da hisse devir sözleşmesi, anlaşma yapılamadan sona erdi.

Kazak Turan Alem`in patronları Avrupalı
Uluslararası ortaklara sahip Bank Turan Alem`de en büyük pay yüzde 42.5 ile Avusturyalı Raiffeisen Zentralbank Osterreich`e ait. Dünya Bankası yan kuruluşu International Finance Corporation (IFC) ve European Bank for Reconstruction and Development`ın ise bankadaki payları yüzde 8.9. Hollandalı Nederlandse Financierings`in yüzde 8.5 ortaklığı bulunan bankada diğer iştiraklerin payı ise yüzde 2 seviyesinde.
Kazakistan`daki Turan ve Alem bankalarının 1997 yılında birleştirilmesiyle kurulan Bank Turan Alem`in toplam aktifleri 11.5 milyar dolar. Bankanın birleştirilmesinin ardından hükümetin 152 milyon dolarlık `iyileştirme` programıyla bölgenin en güçlü bankalarından biri haline gelen bankanın 750 bine yakın müşterisi var. Kazakistan`da
22 şubesinin yanı sıra 193 adet de ofisi bulunuyor.
İnternet sitesinde stratejisi `ekonomik sınırları kaldırmak` olarak açıklanan banka, Birleşmiş Devletler Topluluğu`nun (BDT) en iyi performans gösteren bankası olarak tanıtılıyor. Saygın ekonomi dergisince 2005 yılında `BDT`nin En İyi Bankası` ve `Orta Asya`nın En İyi Bankası` ödüllerine layık görülen Bank Turan Alem, aynı yıl The Banker tarafından da `Kazakistan`ın En İyi Bankası` olarak gösterilmişti. Moody`s ve Standard&Poor`s bankaya BDT`nin en yüksek notlarını verirken, görünüm ise pozitif olarak belirtiliyor. Kazakistan Borsası`nda ise banka ABD Doları işlemlerinde piyasa yapıcı banka özelliğine sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!