Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00
Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, dünyadan kopuk ve içe kapanık bir şeker sektörünün olamayacağını belirterek hazırlanan kanun tasarısının yasalaşmasıyla sektörde yeniden yapılandırma çalışmalarının başlayacağını söyledi.
Tanrıkulu, Pankobirlik, Şeker-İş ve Şeker Fabrikaları`nca hazırlanan Şeker Kanunu Hakkında Bilgilendirme toplantısına katıldı. Şeker Kanunu tasarısının ilgili kurumlarla birlikte hazırlanarak meclise sunulduğunu, tasarının marta yı içinde yasalaşacağını bildirdi.
Tanrıkulu, çalışanların temsilcisi Şeker-İş ve üreticelirin temsilcisi Pankobirlik ile işbirliği içinde olduklarını belirterek, ekonomik istikrar programı kapsamında sektörün özelleştirilmesine yönelik kararlar alındığını kaydetti. Bakanlığın Türk Şeker ile yürüteceği altı aylık hazırlık çalışmasında, sektörü ilgilendiren üretici, işleyici, işçi ve bütün çalışanların çıkarları doğrultusunda karar vereceklerini, özelleştirmeler konusunda geçmişteki başarısız uygulamaları da dikkate alacaklarını ifade etti.
Pankobirlik fabrikalara talip
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şeker sanayinin bu güne gelişinde büyük zorlukları göğüsleyen çiftçinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Çiftçinin özelleştirme sürecinde olan fabrikaların sahibi olması gerektiğini söyleyen Konuk, Hammaddesi üreticiye dayalı bir sektör herhangi bir şekilde özelleşirse, sektör zaafa uğrar üretici özelleştirmenin içinde yer almalıdır dedi.
Tasarıya göre oluşturulacak Şeker Kurulu`nu eleştiren Konuk, birilerinin ticari amaçları için kurulda yer aldığını, çiftçi olmayanların kurulda çiftçileri temsil ettiğini söyledi. Özelleştirmede sermayenin tabana yayılması gerektiğini kaydeden Konuk, şeker idaresinin şartlı devredilmesi, arsa spekülatörlerinin önüne geçmek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Sanayide kim elini taşın altına koyuyorsa kurulda o rol alsın diyen Konuk, özelleştirilecek fabrikalara talip olduklarını söyledi.
Şeker-İş Genel Başkanı Ömer çelik de Şeker sanayinin özelleştirilmesinin alt yapısını oluşturacak yasa tasarısı düzenlenirken, şeker çalışanları olarak sorumluluk duygusuyla hareket ettiklerini söyledi. Şeker Kurulu`nda çalışanlara yer verilmemesini eleştiren Çelik, Tasarıda kurul üyeleri olarak belirlenen 8 kişi olsa ne olur olmasa ne olur. Hatta Kurul`da temsil edilmesi düşünülen, Türkiye Odalar ve Borsalar birliği`nin Kurula katkısının ne olacağı da şahsen merakım konusudur dedi. Kurulda işçi temsilçisi bulunmasının şart olduğunu söyleyen Tanrıkulu tasarının yasalaşmasının ardından başlayacak olan özelleştirme sürecinde fabrikaların blok olarak şeker çalışanlarına ve pancar ekicilerine devredilmesini istediklerini söyledi.