Seçimlere kadar yatırımcı ne yapmalı?

18.03.2014 - 13:20 | Son Güncelleme :

Yurt içinde, yerel seçim yaklaştıkça artan siyasi tansiyon piyasaları gölgesinde bırakırken...

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_3.jpg" align="right">Yurt içinde, yerel seçim yaklaştıkça artan siyasi tansiyon piyasaları gölgesinde bırakırken; yurt dışında da, Kırım’da yaşanan tartışmalı referandum, Ukrayna’daki gerginlikler, Rusya, ABD ve Çin’den gelen haberler piyasaları olumsuz etkiliyor. Bu kaosun içinde kalan yatırımcı ise yatırımlarını nasıl yönlendireceği konusunda çoğu zaman kararsızlığa düşüyor.

Şenay Erdem
bigpara.hurriyet.com.tr


Akıllarda ise aynı bilinmeyenler… Seçimlere kadar borsa, dolar, altın nasıl hareket eder? Yatırımlarımızı nasıl yönlendirmeliyiz? bigpara.hurriyet.com.tr bu soruları piyasanın uzmanlarına sordu… İşte işin uzmanlarının tavsiyeleri…

 ‘Küçük yatırımcı dolardan uzak dursun!’

Ekonominin renkli yüzü Atilla Yeşilada, yerel seçimlere kadar, politik karmaşanın doları 2,30 liraya kadar çıkartabileceğini belirtti. Yeşilada ‘AKP`nin seçimlerden zaferle çıkmasını, oy oranın da 41-44 aralığında olmasını bekliyorum. Ancak 30 Mart’ta siyasi karmaşa bitmeyecek. Siyasi kavga cumhurbaşkanı seçimlerine kadar devam edecektir’ değerlendirmesinde bulundu.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Ünlü ekonomist yatırımcılara ise şunları tavsiye etti:

‘Küçük yatırımcı yaşanılan bu siyasi karmaşada günlük hareketlerle para kazanmaktan kaçınsın. Bu tabloda küçük yatırımcının dolardan para kazanması imkansız. Borsa en kötü senaryoda bile ucuz. Faiz cephesine baktığımızda o da cazip…’

‘Gram altında 100 TL`yi takip ediyoruz’

Anadolu Yatırım Strateji Müdürü Tuncay Turşucu, endeksin 62 bin 700 - 66 bin arasında yatay hareket edeceğini, ortaya çıkacak olan tabloya göre piyasanın reaksiyon vereceğini söyledi. Tabloyu çok etkileyecek bir sonuç beklemediklerini ifade eden Turşucu, olması durumunda da endeksin 70 binlere doğru gideceğini belirtti.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Turşucu yatırımcılara ‘Bu süreçte sadece hisse senetlerinden oluşan bir portföy önermiyoruz. Endeks 61 bin seviyesindeyken hisselerini korusunlar, 66 bin seviyesinde ise yatırımlarını satış yönünde realize etsinler. Bu ortamda yeni hisse senedi alımını önermiyoruz, riskli görüyoruz’ tavsiyesinde bulundu.

Turşucu altın piyasası ile ilgili ise; ‘Gr altında 100 TL`yi takip ediyoruz. Bu seviyelerden satış, gr altın 100 TL`nin üzerine çıktığı zaman ise yeni alımlar yapılabilir. Böyle bir tabloda gr altında 110 lira seviyesi görülebilir. Ons fiyatına baktığımız zaman ise 1350 dolar seviyesini stop loss olarak kabul edebiliriz. 1350 dolar seviyesini aşarsa 1400 dolara gider. 1350 dolar seviyesinin altında ise satışlar etkili olacaktır’ görüşünde bulundu.

‘Hisse alımında seçici olunması mantıklı’

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

TEB Yatırım Satış Direktörü Atilla Esen ‘Seçimlere kadar piyasaları asıl etkileyecek faktör yurtdışı piyasaların sakin olması sebebiyle ‘’siyasi açıklamalar ve seçim anket sonuçları’’ olacaktır’ dedi. Yurtdışı piyasalara baktığımızda Avrupa’da sakin seyir, ABD  de ise varlık alımı azaltımına ilişkin ‘’düzenli indirim’’ beklentisinin devam ettiğini kaydeden Esen, Çin’deki yavaşlamanın dikkat çekici olduğunu ancak şu an korkutucu boyutta olmadığını ifade etti. Esen ayrıca Kırım, Rusya süreci politik boyutta kaldığı sürece göz ardı edilebilir’ olduğunu belirtti.

Esen sözlerini şöyle sürdürdü ‘Bu hafta gerçekleşecek Merkez Bankası kararında ise önemli bir aksiyon beklenmiyor, zaten gerekli adımlar öncesinde atıldı algılaması var. Borsa açısından 63.000 üzerinde kalındığı sürece pozisyonlar yükselişin devamı açısından taşınabilir, geri çekilmeler de 61.000 seviyesi yine önemli destek, ancak hisse alımında seçici olunması mantıklı olacaktır. Çünkü ekonomik yavaşlama sebebiyle her hisse olumlu dönemde aynı performansı göstermeyebilir’ diye konuştu.

Gram altında kritik seviye 103 TL Gram altında kritik seviye 103 TL

Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Okan Aybar, Dolar’ın Türk Lirası karışışında yükselmiş olması ve bu arada dünya piyasalarında altın fiyatlarının genel olarak yükselme eğiliminde kalması altının TL/gram cinsinden yükselmesine neden olduğunu belirtti. Aslında bu gelişmeyi parasal sıkılaşmanın gelişmekte olan ülkelerin neredeyse hepsinde daha belirgin şekilde görüldüğünü söylemek gerektiği şeklinde ekleyen Aybar, ‘Yani bütçe dengesini korumak adına faizlerini yeterince yükseltmek istemeyen gelişmekte olan ülkelerde, başta Türkiye olmak üzere, bu görünüm mevcut. Bir diğer deyişle altın gelişmekte olan ülkelerde artan güvensizliğe bağlı olarak yükseliyor’ dedi.

Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Aybar şöyle devam etti: ‘Gelişmiş olan ülkelerde yükselişin yaşanmasında iki neden var: Birincisi geçen seneden sonra oluşan düşüşün tepkisel ve teknik düzeltmesi olduğudur. İkincisiyse Çin’in yavaşlayan ekonomik faaliyetlerine karşılık Yuan’ın değer kaybetmesine göz yumuyor olmasıdır’ diye konuştu.

Bugüne kadar Çin’de ekonomik faaliyetler devamlı olacak ihracata dayalı olmuş ancak Yuan özellikle değer kazandırılmadığını kaydeden Aybar, buna tepki olarak da diğer ülkeler para birimlerinin değer kaybetmesine göz yumduğu için altının yükseldiğini ifade etti. Aybar; ‘Şimdi Yuan daha haklı bir nedene bağlı olarak değer kaybedince uluslar arası piyasalarda altının diğer para birimlerine karşı değer kazanması kaçınılmaz oluyor. Bu süreçte altının gidebileceği yön yukarı gözüküyor ve bugüne kadar da son iki ay içinde öyle de oldu’ diye belirtti.

Aybar şöyle devam etti: ‘Ancak bir noktadan sonra gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki düşüş süreci yavaşlayacak ve artan risk iştahıyla terse dönecek. Türkiye özelinde söylemek gerekirse altının yükselişi beraberinde düşüşünü yaratan etkenlerin oluşmasına neden olabilir. Türkiye’de faizlerin zaten artmış olması, yaklaşan seçimler sonrasında belirsizliğin azalabilecek olması ve artan risk iştahı altınınla Gram cinsinden düşmesine neden olabilir. Bunu dikkate alarak TL faizlerinin yüzde 10 civarında olması ilerleyen günlerde altının 103 TL’ye gelmesi durumunda sayılması gerektiğini ortaya koyuyor. Bana kalırsa bu seviyeden bir satış pozisyonu fırsatı yakalayan herkimse zarar edebilmesi altının 113’ün üzerine çıkması gerekir ki bu tür bir durum çok kolay olmaz. Bu nedenle 103 civarına ulaşması durumunda altında çok ağır bir satış baskısı oluşabilir’ şeklinde değerlendirmelerde bulundu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.