Rusya'ya döviz krizi uyarısı

07.11.2014 - 16:43 | Son Güncelleme :

Rus Rublesi değer kaybediyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ruble_rusya_650.jpg">

Rus rublesi, merkez bankasının kur politikasında yaptığı değişikliğin ardından kayıplarını artırarak bugün hem dolar hem de euro karşısında yüzde 3'ün üzerinde değer kaydederken, analistler döviz kuru krizi uyarısında bulunuyorlar.

Ruble işlemlerin açılmasıyla ilk dakikalarda dolar karşısında ilk defa 48 ruble üzerini görürken, TSİ 1109 itibarıyla 48.22 seviyesinde işlem gördü.

Rus para biriminin euro karşısındaki kaybı ise yüzde 3.5'i buldu ve son olarak 59.81 seviyesinde yer aldı.

Reuters'in haberine göre; Rusya merkez bankası Çarşamba günü ruble kuruna müdahale politikasını değiştirmiş ve rubleyi koruma amaçlı günlük müdahale tutarını 350 milyon dolarla sınırlamıştı.

Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu kararın kurda esnekliği belirgin olarak artıracağı belirtildi. Banka ayrıca, yeni 12 aylık döviz repo imkanı kararı da açıklamıştı.

ING Bank Rusya ekonomisti Dmitry Polevoy, Tam anlamıyla bir panik ortamı söz konusu ve döviz kuru krizine yönelik işaretler var... Böyle zamanlarda, merkez bankası müdahale etmeli, eğer bu finansal istikrar için bir risk değilse o zaman risk nedir? şeklinde konuştu.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Batılı ülkelerin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya karşı uyguladıkları yaptırımlar, Rusya'nın ihracat ve yatırım girişlerini olumsuz etkilerken, rublede de son aylarda değer kaybına neden oldu.
Ancak ruble asıl darbeyi, merkez bankasının 30 milyar dolar kadar harcayarak beş yıldan uzun sürenin en büyük aylık müdahalesini gerçekleştirdiği Ekim başından bu yana aldı.

Tarafların birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçladığı Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların yeniden başladığı söylentisi de Rus varlıkları üzerindeki baskının artmasına neden oldu.

Güney Afrika randı yaklaşık beş haftanın en düşük seviyesinde

Güney Afrika randı Moody's tarafından yapılan not indiriminin ardından dolar karşısında kayıplarını artırırken, dolar/rand kuru bugün yaklaşık beş haftanın en yüksek seviyesini gördü.
Dolar/rand kuru Thomson Reuters verilerine göre 11.3570'e kadar çıktı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Güney Afrika'nın kredi notunu bir kademe indirerek Baa1'den Baa2'ye düşürdü, not görünümünü ise durağan olarak belirledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
983 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
993 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.