Rusya`nın yıdızı parlayacak

Güncelleme Tarihi:

Rusya`nın yıdızı parlayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2001 09:18

Rusya ve gelişmekte olan Avrupa, ABD`ye yapılan saldırıların ardından gelişmekte olan piyasalardaki volatilite ve riskten kaçınmadan uzaklaşmak isteyen yatırımcılara en iyi korumayı sunuyor. Analist ve yatırımcılar ABD tüketici ve işdünyası güveninin düşmesi riskinin arttığını, bunun da talebin düşmesine yol açarak en büyük zararı Meksika gibi Latin ülkeleri, Asya`nın teknoloji sektörüne bağımlı ekonomilerine vereceğini kaydediyorlar. Asya, aynı zamanda petrol ithalatına büyük ölçüde bağımlı ve ABD`nin saldırıların sorumlularını cezalandırma sözü vermesiyle global gerginlikte artış ihtimali nedeniyle ham petrol fiyatlarının fırlaması da gözönünde bulundurulduğunda Güney Kore ve Tayvan gibi ülkelerinin kırılganlıkları ortaya çıkıyor.

Rus tahvilleri 3 kat arttı
Commerzbank gelişmekte olan piyasalar başqkanı Juergen Odenius, `Ne olursa olsun Rusya güvenli ada olacaktır` dedi. Odenius, `Rusya`nın 40 milyar dolar rezervi var, finansman ihtiyacı yok ve petrol ihracatçısı olmaktan yararlanıyor. Genel olarak gelişmekte olan piyasalarda bir toparlanma olursa Rusya bundan yararlanacaktır` dedi. Rusya hisseleri önceki gün diğer gelişmekte olan piyasalarla birlikte yaklaşık yüzde 3 değer kaybetti. Rusya tahvilleri 2000 ve 20001 yıları boyunca güçlü petrol fiyatlarının ardından yükselerek 1998 başına göre yaklaşık üç kat yüksek duruma geldi.

Global risk primleri artarken Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi orta Avrupa piyasaları da euro bölgesiyle bağlantıları ve ihracatlarının yaklaşık yüzde 60`nın bu ülkelere yapılması nedeniyle güvenli ada statüsü kazanabilir. Ing Barings gelişmekte olan Avrupa Piyasaları Bölümü Başkanı Philip Poole, `Hiçbir gelişmekte olan Avrupa ülkesi, ABD nedeniyle büyümesi en fazla riske giren 10 gelişmekte olan piyasa arasında görünmüyor` dedi.

Asya şimdiden kötü durumda
Singapur`un teknoloji sektörüne bağımlı ekonomisi bu yılın ilk yarısında resesyona düşerken, Tayvan 26 yıldır ilk defa bu yıl ekonomik daralma kaydetti. Güney Kore`nin Kospi endeksi önceki gün yüzde 12 ile tarihindeki en büyük günlük kayba uğrarken, Asya`da en fazla gerileyen endeks oldu. Düşüş, Devlet Başkanı Kim Dae - Jung`un ABD`deki saldırıların neden olduğu mali karışıklığın ihracata bağımlı ülkeye veridiği zarara karşı acil önlemler alacağını açıklamasının ardından geldi. Bazı ekonomistler, saldırıların olumsuz ekonomik etkileri sürdüğü takdirde, bu büyük Asya ekonomilerinin Latin Amerika ile birlikte daha fazla hasar görebileceğine inanıyorlar.

Bazı stratejistler yaygın bir küresel çatışma ve askeri harcamalarda büyük bir tırmanış olmadığı takdirde gelişmekte olan ülkelerin görünümünün görece yumuşak olabileceğini söylüyorlar. Pictet fon yönetimi şirketinden gelişmekte olan piyasalar stratejisti John - Paul Smith, `Bu, ABD hükümetinin elini güçlendirebilir ve vergi ve faiz indirimleri konusunda istediğini almasını sağlayabilir` dedi. Smith, `Faiz indirimlerinde daha büyük bir koordinasyon olursa deflasyon enflasyona dönüşür` dedi. Commerzbank`dan Odenius, `ABD`nin hedeflerini ararken daha dikkatli davranacağına inanırsanız hisse senedi piyasaları ve gelişmekte olan piyasalar düzelecektir` dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!