Resmi yoksulluk sınırı 310 milyon lira, 136 bin kişi 1 doların altında

14.04.2004 - 08:06 | Son Güncelleme :

Asgari ücretin 303 milyon lira olduğu Türkiye`de devlet resmi yoksulluk sınırını 310 milyon lira olarak ilan etti. DİE`nin araştırmasına göre 136 bin kişinin günlük geliri 1 doların altında

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) ilk defa açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Dört kişilik bir ailenin gıda ve gıda dışı (barınma, ulaşım, eğitim vb) harcamaları 2002 verilerine göre 310 milyon liranın altında kalıyorsa yoksul, 103 milyon liranın altında kalıyorsa aç olarak tanımlanıyor.
Buna göre Türkiye`de 18.4 milyon kişi (toplam nüfusun yüzde 27`si) yoksulluk, 926 bin (yüzde 1.4) kişi açlık sınırında yaşıyor.

`Hükümete mesaj`
Türk vatandaşlarının yüzde 27`si yoksulluk sınırının altında yaşarken yüzde 47.6`sı ise hayatından memnun olduğunu bildirdi. 2004 yılı daha iyi olacak diyen vatandaşların oranı yüzde 44.6 seviyesinde olurken, ekonomik duruma ilişkin olumlu beklenti bildirenlerin oranı yüzde 43.2 olarak belirlendi. Kendi geleceğinizden ne kadar umutlusunuz? sorusuna yanıt verenlerin yüzde 61.8`i umutluyum, yüzde 7.2`si hiç umutlu değilim cevabını verdi.
DİE`nin ilk defa gerçekleştirdiği yoksulluk profili ve yaşam memnuniyeti çalışmalarını Devlet Bakanı Beşir Atalay açıkladı. Atalay, Bu işin bizzat kendisi hükümet için bir mesajdır dedi.


Yoksulluğun resmi

Türkiye`de 136 bin kişi günlük 1 doların altında gelirle yaşıyor. (Bu hesaplama 2002 satın alma gücü paritesine yani 1 doların 618.3 bin liraya eşit kabul edilerek yapıldı)
İki milyon kişi günlük 1.15 dolar, 20.7 milyon kişi günlük 4.3 dolar gelir elde edebiliyor.
Türkiye genelinde yoksulluk oranı yüzde 27 seviyesinde bulunurken, bu oran kentlerde yüzde 22, kırda yüzde 25 oldu.
En büyük yoksulluk ekonomik olarak aktif olmayanlar arasında yaşanıyor. Bu gruba girenlerin toplam nüfus içindeki payı yüzde 34.6 olarak belirlendi. Ücretli ve maaşlı olduğu halde yoksul sınıfta yaşayan insanların toplam nüfusa oranı ise yüzde 13.4 olarak hesaplandı.
Yoksulluk araştırması hanehalkı gelir ve tüketim harcamalarına dayalı olarak 1 Ocak - 31 Aralık 2002 tarihleri arasında yapıldı. Yıl boyunca 9.600 kişi üzerinde uygulanan araştırmada her kişi bir ay boyunca en az 8 kez ziyaret edilerek veriler derlendi.


Akrabalarla para dayanışması

Son bir yılda ayni ya da nakdi yardım alan hanelerin oranı yüzde 14 olarak tespit edildi.
Yardım alan hanelerin yüzde 66.5`i akraba ve komşular tarafından destekleniyor. Vali ve kaymakamlıklardan yardım alanların oranı ise yüzde 16.2. Belediyelerden yardım alanların oranı da yüzde 8.8 oranında kaldı.
Gelir grubuna göre yardım alan hanelerin yüzde 39.3`ünü 250 milyon - 500 milyon grubundakiler oluşturuyor. Bu grubun ardından yüzde 38.2 ile 250 milyon liranın altındakiler geliyor. Araştırmada en yüksek gelir grubu olarak gösterilen 1.5 milyar liranın üstündekilerin yüzde 3.4`ü de yardım alıyor.
Hanelerin son bir yılda aldığı yardımın türü bakımından yüzde 38.7 ile nakit para başta geliyor. Nakit parayı yüzde 30.4 oranıyla yiyecek, yüzde 10 ile de giyecek izliyor.


En yardımsever ortadakiler

Düzenli para yardımı yapan hanelerin toplam hanelere oranı ise yüzde 7.8 seviyesinde bulunuyor.
En çok yardım yapan gelir grubu olarak en yüksek grup olan 1.5 milyar liranın üstü değil, yüzde 33.9`la 500 milyon lira ile 1 milyar lira arasında olanlar tespit edildi. Bu grubu aynı zamanda en çok yardım alan gelir grubu olan 250 milyon - 500 milyon lira haneleri izledi.
1.5 milyar liranın üzerindeki gelire sahip hanelerin yardım yapma oranı ise yüzde 22.3 oldu.


Türk halkı yorgun ve sinirli

Türkiye akrabalık ve komşuluk ilişkilerinden memnun oldu. Ankete katılanların yüzde 67.6`sı komşuluk ilişkilerinden, yüzde 66.7`si de akrabalık ilişkilerinden memnun olduğunu belirtti. Aile ilişkilerinden memnuniyet ise yüzde 64.9 oldu. Çok memnun olanların oranı da yüzde 26.7 oranında gerçekleşti.
Türkiye`nin yüzde 41.1`i belirgin bir neden yokken kendini sık sık yorgun ve bitkin hissediyor. Sürekli endişeli ve sinirli olanların oranı ise yüzde 30 seviyesinde.
Yüzde 17.3`ümüzün aklına tekrar tekrar korkutucu düşünceler geliyor. Oran kadınlarda yüksek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.