`Çözümsüzlüğün bedeli ağır olur`

14.04.2004 - 08:07 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı Unakıtan, `Kıbrıs`ta çözümsüzlüğün bedeli var. Bu bedeli Türk milleti ödüyor` dedi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kıbrıs`ta çözümsüzlüğün bedelinin ağır olduğunu söyledi. Unakıtan, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve Gelirler Kontrolörleri Derneği`nin Enflasyon Muhasebesi ve Kayıt Dışı Ekonomi panelinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hükümet olarak Kıbrıs`ta çözümden yana olduklarını belirten Unakıtan, Eğer bu son fırsatı da kaçırırsak, bunun faturasını ağır öderiz. Çözümsüzlüğün bedelini Türk milleti ödüyor dedi. Unakıtan, Kıbrıs milli bir davadır. Bunun para yönü belki daha sonra tartışılması gerekir. Ama ben Maliye Bakanı olarak belirtmek isterim, Kıbrıs`ın bütçede bir yükü var diye konuştu. Yükün miktarı sorulunca Unakıtan şunları söyledi: 2004 bütçesinde ilk ödeneklerde 570 trilyon lira koyduk buna. Ama bütün kalemlerde yüzde 13 azaltma yaptık. Yalnız maaş kalemlerinde yapmadık. O azalmadan, o ödenek de hissesini aldı. Bir de oranın kalkınması için 100 - 150 trilyon lira kadar da kredi ödemelerimiz var. Orada askerlerimiz var. Bunların hepsi bütçenin üzerindeki kalemler. Döviz fiyatındaki yükselişe ilişkin soru üzerine ise Unakıtan, Bu kadar yükselmeler bizi fazla üzmez dedi.

Naylon faturaya hapis
Unakıtan, kayıtdışı ekonomiyle mücadeleyle ilgili olarak da vatandaşlık numarasıyla vergi numarasını birleştireceklerini söyledi.
Bankadan geçirilecek ödeme tutarını 8 milyara indireceklerini kaydeden Unakıtan, naylon fatura basanları da hırsıza benzeterek, Bunu alışkanlık haline getirmiş adamlara hapis cezası getiriyoruz dedi.


`Cevap veremeyenin icabına bakarız...`
Unakıtan, bir ülkede mükelleflerin yarısından fazlasının, beyanlarında zarar göstermesinin normal olmadığını belirterek, Davetler başlıyor. Hepsi gelip hesabı verecek. Cevaplarını vermeyenin de icabına bakacağız dedi. Mayıs ayından itibaren davetlerin başlayacağını bildiren Unakıtan, şöyle devam etti: Şimdi davet salonlarını düzenliyorum. Hepsi gelip hesabını verecek. Bir tane mükellef alıp vıdı vıdı adamı iflas ettirene kadar inceleme yok. Bundan sonra toplu... O gelirle geçinebiliyor musun, taksi paranı karşılayabiliyor musun? cevabını isteyeceğiz. Cevap vermeyenin de icabına bakacağız.


`Ayda bir defa hasta bakan doktor var`
Maliye Bakanı Unakıtan, doktorlara yönelik şunları söyledi: Öyle doktorlar var ki, sanki ayda bir hastaya bakıyor. Öyle yağma yok. Bundan sonra protokol defterine yazacak. Maliyeden tasdikli defter olacak. O protokol defterine hastanın numarasını, reçetesine de yazmak mecburiyetinde. Ankara`da bütün reçetelere kontrol sistemi kurduk. Bütün reçeteler benim kontrolüm altında. Hepsi bilgisayarda. Reçeteleri alacağım, doktor beylere diyeceğim ki, `Bak bu reçeteleri vermişsiniz. Bundan dolayı hastalardan ne kadar aldınız. Onları da şöyle bir görelim bakalım.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.