Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2002 09:043dk okuma
İstanbul Altın Rafinerisi faaliyete geçti. Rafineri sayesinde, külçe altınların sertifika işlemleri Türkiye`de yapılabilecek. Böylece, Türkiye bugüne kadar yurtdışından sertifika almak için altında ons başına ödediği 1 dolarlık ekstra maliyetten kurtulacak.
İstanbul Altın Borsası`nın önderliğinde beş milyar lira sermaye ile 1996 yılında kurulan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), altı yıl sonra faaliyete geçti. Rafineri sayesinde, İstanbul Altın Borsası`nda işlem görecek hale getirilen külçe altınların sertifika işlemleri Türkiye`de yapılabilecek. Böylece, Türkiye bugüne kadar yurtdışından sertifika almak için altında ons başına ödediği 1 dolarlık ekstra maliyetten kurtulacak.
İAR`ın faaliyete geçmesi nedeniyle düzenlenen toplantıda İstanbul Altın Borsası Başkanı Serdar Çıtak, rafinerinin hem Türkiye`deki işleyiş hem de uluslararası prestij açısından önemli olduğunu vurguladı. Çıtak, İstanbul Altın Rafinerisi`nin Türkiye ekonomisine altın sektörünün ve kıymetli madenler cinsinden yatırım araçlarının gelişimini sağlamak gibi önemli bir katkısı olacağını vurgularken, ‘‘Rafinerinin diğer amacı da kuyumculuk sektörünün uluslararası rekabet gücünü artırmak, ayrıca hurda altınların İstanbul Altın Borsası üzerinden finansal sisteme aktarılmasını sağlamak’’ dedi.Çıtak, konuşmasına şöyle devam etti: ‘‘Altının yurtdışından ithal edilmesi, beraberinde sigorta ve nakliye masraflarını da getiriyor. Bu sebeple, Türkiye`de
altın fiyatları, uluslararası altın fiyatlarına göre, ons başına yaklaşık 1
dolar kadar daha yüksek maliyetlidir. İstanbul Altın Rafinerisi`nin ürettiği külçe altınların borsamızda işlem görmesiyle beraber sigorta ve nakliye giderlerinden kaynaklanan bu farkın daha da azalması,
döviz tasarrufu sağlamasının yanısıra kuyumculuk sektörünün külçe altın taleplerini uluslararası fiyatlardan karşılanması sağlanacak.’’
EH HIZLI RAFİNERİ
İAR Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç ise rafineri işlemlerinde, altı yıllık tecrübeleri bulunduğunu ve rafineri işlemini dünya ortalamasının altında, dört saatte gerçekleştirebilecek teknolojiye sahip olduklarını vurgulayarak, ‘‘Halaç Kuyumculuğun katılımıyle, İAR uluslararası rafinerilerin sahip olduğu üretim teknolojilerine, know-how`lara ve ürün standartlarına sahip hale gelmiştir’’ diye konuştu. Bundan sonraki hedeflerinin, İAR`ın uluslararası onay kazanması ve Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanmış bulunan kıymetli madenler borsalarında işlem gören altın standartları ve rafinerileri içinde yer alarak ürettiği altınların İstanbul Altın Borsası`nda işlem görmeye başlaması olduğunu söyleyen Halaç, bu rafinerinin yastık altındaki altın kadar bölgedeki ülkeler için de etkin olacağını vurguladı.
Cansızlar: Altın kayıt altına giriyor
SPK Başkanı Doğan Cansızlar, altın sektörüne yönelik bir dizi düzenleme yapıldığını hatırlatarak, ‘‘Buradaki temel amaç, vatandaşlarımızın elinde atıl şekilde bulunan altın ve diğer kıymetli madenlerin ekonomimize kaynak olarak aktarılması ve ihmal edilemeyecek düzeyde gerçekleşen kayıt dışı kıymetli maden işlemlerinin organize bir piyasaya nakledilip kayıt altına alınmasıdır’’ dedi. Vergi mevzuatından kaynaklanan bazı konuların, altın işlemlerinin kayıt altına alınmasında firmaların çekingen davranmasına neden olduğunu ve bu nedenle de vergi kayıpları yaşandığını dile getiren Cansızlar, ‘‘Bu çerçevede kıymetli maden işlemlerini organize bir piyasa ortamında kayıt altına alınmasını sağlayarak, vergi hasılatını artıracağı da düşünülen vergi mevzuatına ilişkin değişiklik önerimizi Maliye Bakanlığı`na ilettik’’ dedi.
13 ortaklı rafineri
1 trilyon lira sermaye ile faaliyete geçen İstanbul Altın Rafinerisi`nin (İAR), kuruluşu sırasında ortakları arasında yer alan Esbank ve Demirbank, daha sonraki dönemde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındığı için hisselerini devrettiler. Yine kurucular arasında bulunan Türk Ekonomi Bankası`nın (TEB) hisseleri ise şu anda İAR`nin en büyük ortağı olan Halaç Kuyumculuk tarafından satın alındı. İAR`nin sermayesinde İstanbul Altın Borsası`nın 50 adet A grubu kurucu hissesi bulunuyor. Ömer Halaç`ın 996 bin 900 hisseye sahip olduğu İAR`nin diğer ortakları, Vakıflar Bankası, Şahin Döviz, Şekerbank, Olcay Kıymetli Madenler, Özkan Halaç, İş Bankası, Sembol Döviz, Odak Döviz, Sel Kıymetli Madenler, Denge Döviz ve Destek Kıymetli Madenler olarak sıralanıyor.