Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2005 09:29
AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde 5 yıldır yürütülen çalışmayla dalından koparılmış meyvelerin raf ömrünü iki kat uzatan koruma sistemi geliştirildi. Meyveyi soya ve süt proteini bazlı bir karışımla kaplayıp hava ile olan temasını minimuma indirdiklerini belirten Akdeniz Üniversitesi’nde görevli Yüksek Mühendis Mustafa Kemal Uslu, özellikle çabuk bozulan çilek ve kirazda çok önemli sonuçlar aldıklarını belirtti. Sistemde sıvı karışımın içine batırılan meyveler bir gün süreyle kurutuluyor. Salep rengindeki protein kuruyarak meyvenin üzerinde cila gibi parlak bir görünüm bırakarak meyveyi çok ince bir zar halinde sarıyor. Bir kilo madde ile 1 ton meyva kaplanabiliyor. Karışımın insan sağlığına hiçbir zararı olmadığı gibi suyla yıkandığında kolayca ayrışıyor. Yöntemle, dolapta 4 gün dayanabilen çileğin raf ömrü 8 güne, iki hafta bozulmadan dayanabilen kirazın ömrü de 4 haftaya çıkarıldı.