Pirinç fiyatları düşürüldü

19.02.2014 - 12:24 | Son Güncelleme :

TMO, gerçekleştirdiği ithalat sonrası pirinç fiyatlarını düşürdü...

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349pirinc.jpg" align="right">TMO, gerçekleştirdiği ithalat sonrası pirinç fiyatlarını düşürdü. Markette 6 TL olan pirinç fiyatı, TMO ürünlerde 2.90 liraya kadar düştü.

Üretimin azalması ve bazı tüccarların stoğa yönelmesiyle yükselen pirinç fiyatlarını dengelemek için devreye giren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sonunda fiyatların düşmesini sağladı. Radikal`den Ceyhun Kuburlu`nun haberine göre; piyasada 5-6 lira arasında değişen 1 kilogram pirinç fiyatı TMO markalı ürünler de 2.90 liraya kadar düştü.

Panik bitti fiyat düştü

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, yaklaşık bir ay önce pirinçte aşırı fiyat artışı yaşandığını, belirterek şöyle konuştu: “Bakliyatta olduğu gibi, pirinçte de ürünlerin fiyatları zamlandı. Bunun sebebi hem üretimin azalması, hem de ‘stokçu tüccarların’ olması. TMO da fiyatları dengelemek adına 130 bin tonluk ithalat yapılacağı açıklandı. ‘Stokçu tüccarlar’ panikledi piyasaya ürün sürmeye başladı. İthalat yapılmadan pirinç fiyatları aşağı yönlü harekete başladı. TMO pirinçleri piyasaya sürmeye başlayınca da fiyatlar normal seviyelerine indi.”

SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

TMO ile düşük fiyatlı pirinç satışa sunmak için anlaşma yaptıklarını belirten CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane “Özellikle uluslararası piyasalarda fiyatları değişen ürünler çok önemli. Bunlarda ağırlıklı olarak hububat fiyatlarında dalgalanmalar olduğunu görüyoruz. Hasatın tamamlanmasını takiben henüz üç aylık bir süre geçmesine rağmen pirinç ve bazı tarımsal ürün fiyatlarında ani olarak spekülatif artışlar yaşandı. Bu artışlar, vatandaşın bütçesini zorluyor. Dünya hububat fiyatları ve kurdaki dalgalanma nedeniyle enflasyonda yaşanan bu etkilerin geçici olduğunu düşünüyorum” dedi.

Tarımsal kuraklık korkutuyor

Son dönemlerde gıda ürünlerindeki fiyat hareketliliğini değerlendiren İbrahim Yetkin, şu bilgileri verdi: “ Hava sıcaklıklarının normal seviyenin üzerinde seyretmesi nedeniyle gıda fiyatları yükselmeye devam edebilir. Eğer tarımsal kuraklık yaşanırsa bizi ithalat da kurtaramaz. Çünkü son yıllarda bir çok üründe çiftçi üretimden vazgeçiyor. Eğer üretim rakamları düşerse bizi zor günler bekler. Bu konuda biran önce harekete geçmek lazım. İlk önce çiftçinin üretime devam etmesi gerekiyor.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.