Petrolde 50 doların altı görülür mü?

08.01.2007 - 09:40 | Son Güncelleme :

Ham petrolün varil fiyatı geçen yılı 61.05 dolardan kapatmıştı. Cuma <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/petrol2.jpg" align="left" vspace="5">günü en son baktığımda ise 54.90 dolayındaydı.Yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüşten söz ediyoruz. Üzerinde konuşulacak, yazılacak ve “Bundan sonra ne olur?” sorusunu sorduracak bir düşüş bu.

Ham petrolün temmuz ortasında gördüğü zirve olan 78.40 dolara göre ise neredeyse yüzde 30’luk bir düşüş var. Son bir haftadaki düşüşün gerekçesini biliyoruz. Dünda ısınma amaçlı yakıt tüketiminin en fazla olduğu bölge konumundaki ABD’nin kuzey doğusunda ılımlı seyreden hava koşulları.

Aynı bizde olduğu gibi orada da kış mevsimi herkesi şaşırtacak kadar ılıman geçiyor ve bu nedenle ısınma amaçlı yakıt talebi düşük seyrediyor. Oysa OPEC’in kısa bir süre önce açıkladığı üretim kota kısıntılarının fiyatları yukarı itmesi gerekirdi.

Peki petrol fiyatlarındaki düşüşün arkası gelir mi? İşin içinde yer alan profesyonellere göre 2002 yılından bu yana piyasalara damgasını vuran yukarı trendin döndüğünü söyleyebilmek için henüz erken. Geçen hafta sonu Reuters’te yer alan yorumlara bakıyorum, son hareketi kısa vadeli bir oynaklık olarak değerlendirenler var.

Petrol fiyatlarında trendi asıl döndürecek gelişme talebin zayıflaması olacaktır. Şu anda belki hafif bir zayıflama işareti var ama bunun fiyatların 60 doların altına inmesini gerektirecek boyutta olmadığı belirtiliyor.

Aslında trendin değişmekte olduğuna ait ilk saptamayı bundan 2.5 ay önce dünya piyasalarına akan petrolün üçte birinin kaynağı olan OPEC yapmıştı. Hemen ardından da hareket geçmiş ve aralıkta toplanarak şubat başından geçerli olmak üzere üretimi günde 500,000 varil kısma kararı almıştı.

Tek başına bu kısıntı çok önemli değil ama kasım başındaki 1.2 milyon varillik kısıntıya birlikte düşünüldüğünde önemli bir arz eksikliği anlamına geliyor. Ama buna rağmen fiyatlar geriledi. Bu düşüşlerin etkisiyle OPEC fiyatların dengeye kavuşacağını umuyor ama ya kavuşmazsa ne olacak? Cevap belli: Çok muhtemeldir ki mart ortasındaki olağan toplantıda ya da daha önce yapılacak bir olağanüstü toplantıda yeni kota indirimleri gündeme gelecek.

Talebin zayıflaması şart

Eğer global petrol talebi zayıflamaya devam ederse OPEC’in müdahalelerine rağmen fiyatlar düşmeye devam eder. Ama bunun için talebin zayıflaması şart. Talebi zayıflatacak olan en önemli unsur ise global büyümenin hız kesmesi olacak.

Burada da öne çıkan birkaç önemli ülke ya da blok var. ABD, Japonya, Çin ve Euro bölgesi. ABD ekonomisiyle ilgili karışık sinyaller var. Cuma günü açıklanan ve beklenenden yüksek çıkan istihdam rakamları bir anda havayı değiştirdi ve ekonomik büyümeye ilişkin daha olumlu bir görüntü verdi.

Tabii şimdi de “Acaba bu rakamlar enflasyon kaygısındaki FED’i yeni bir faiz artırımına sürükler mi? Ya da en azından olası bir faiz indirimini erteler mi?” sorusunu sordurdu. Faizin yükselmesi ya da zaten yüksek olan mevcut sevieylerinde kalması halinde ekonomide yavaşlama işaretleri 2007’nin ilerleyen aylarında görülecektir.

Amerikan ekonomisinin uzun bir süre daha yüksek hızla büyümeye devam etmesi zor görünüyor. Avrupa ekonomileri için de aynı şey söylenebilir. Çünkü son açıklamalar orada da faiz artırımlarının süreceğini gösteriyor.

Gelelim dünyanın en önemli ham petrol ithalatçılarından ve bir numaralı akaryakıt ithalatçısı olan Çin’e. Dünyanın üretim üssü haline gelen Çin’de ekonomik büyümenin bir anda hız kesmesini artık kimse beklemiyor çünkü Çin’in demografik ve siyasi koşulları böyle bir duraklamayı kolay kolay kaldıramaz. O nedenle Çin’in talebinde ciddi bir düşüşü şimdilik beklememek lazım.

Japonya ise durgunluktan daha henüz çıkmanın keyfini yaşıyor. Bu durumda kısa vadede fiyatların daha da aşağı gelmesi şimdilik zor görünüyor. Petrol fiyatlarının 50-60 dolar aralığına yerleşmesi bizim gibi ithal petrol bağımlısı ülkeler için şu anda en iyi senaryo olarak görünüyor.



Servet Yıldırım / REFERANS GAZETESİ


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.