Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2005 10:53
Özelleştirme İdaresi Petkim`in yüzde 30`unu borsada satmak için harekete geçti. Nisan`da yapılacak hisse satışından 350 milyon dolara yakın gelir bekleniyor. Hükümet böylece Tüpraş`ta yaptığı gibi Petkim`de de hem çoğunluğu kaybetmeden kazanç sağlamayı, hem de fiyatı yükseltmeyi planlıyor
Hükümet Tüpraş`tan sonra Türkiye`nin tek petrokimya üreticisi Petkim`i de parça parça satıp geliri yükseltecek. Yüzde 4.14`ü halen borsada işlem gören Petkim`in ikincil halka arzı Nisan ayında borsada İskontolu fiyattan gerçekleştirilecek. Halka arz oranının yüzde 30 olacağı belirtilirken, hisse satışından 350 milyon
dolar gelir bekleniyor. Böylece Uzan Grubu`nun 2003`teki ihalede Petkim`in yüzde 88.86`sı için önerdiği 605 milyon dolarlık fiyatın yaklaşık iki katına yakın gelir elde edilecek. Piyasa değeri dünkü kapanış itibarıyla 1 milyar 260 milyon doları bulan Petkim`deki hisse satışı 2000 yılındaki Turkcell`in ve Tüpraş`ın halka arzından sonraki en büyük ihraç olacak.
Küçük yatırımcıya yüzde 6 indirim
Perkim hisselerinin ÎMKB`deki ikincil halka arzıyla ilgili açıklama dün yapılırken basın toplantısında konuşan ÖÎB Başkanı Metin Kilci, halka arz sırasında yatırımcılara uygulanacak iskonto oranını da açıkladı. Finans Yatırım`ın konsorsiyum lideri olduğu halka arzda yurtiçi küçük bireysel yatırımcıya yüzde 6, kurumsal yatırımcıya yüzde 4, Petkim müşterilerine yüzde 7, Petkim çalışanı ile emeklisine yüzde 10 İskonto uygulanacak. Halka arzda hisse almak isteyen yurtdışı kurumsal yatırımcıya yapılacak indirim yüzde 4 olarak belirlendi.
Kredi kartı ve taksitle hisse alınabilecek
Halka arzda ana dağıtım kanallarına ek olarak www.finansinvest.com, www.finansbank.com.tr ve 444 09 00 numaralı telefondan talep toplanabilecek. Finansbank Grubu internet kanallarından Card Finans kullanılarak kredi kartı ile ödeme yapma imkanı da olacak. Hisse alanlar nakit veya kredi kartı ile peşin ödeme yapabilecek. Taksit seçeneğinde ise ilk ödeme nakit veya kredi kartı, kalan ödemeler ise nakit olarak yapılabilecek.
Türkiye % 3.5, petrokimya % 15 büyüyor
Toplantı sırasında 2004 yılı özelleştirmelerine de değinen Kilci, geçen yıl satış ve devir işlemleri tamamlanmış özelleştirme uygulamaları bedelinin 2 milyar doları aştığını, özelleştirme işlemlerinden sağlanan nakit girişin ise 1.4 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Halka arza aracılık edecek Finans Invest Genel Müdürü Hüseyin Öztürk ise şirkette yaşanmakta olan kapasite, verimlilik ve kârlılık artışına paralel Petkim`in, `ikincil halka arzı` için en uygun dönemde olduğunu düşündüklerini söyledi. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
Kârlılığın dönemsel olarak değiştiği petrokimya sektöründe, Çin`de yaşanmakta olan talep artışı ile beraber, gelirlerin arttığı bir döneme girildi. Önümüzdeki yıllarda da sürmesi beklenilen bu yüksek kârlı zaman diliminde, petrokimya sektörünün performansının önemli oranda artmasını bekliyoruz.
Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz ise Türkiye`nin GSMH`sinin yıllık ortalama yüzde 3.5, petrokimya pazarının ise yüzde 11 ile 15 oranında büyüdüğünü kaydederek, Ülke ekonomisinden 3 kat daha hızlı büyüyen bir sektör dedi.