Ne İsa`ya ne Musa`ya

Güncelleme Tarihi:

Ne İsa`ya ne Musa`ya
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2005 10:26

Teşvik Yasası, kapsamının genişletilmesine rağmen yine de kimseyi memnun etmedi. Kapsamdışı kalan illerde, `Bizi de dahil edin` sesleri yükselmeye devam ediyor. Ancak, teşvikten yararlanan illerde de memnuniyetsizlik yaşanıyor. `Teşvikli` illerden bazıları o kadar hoşnutsuz ki teşvik kapsamından çıkmak isteyenler bile var. Genişlemenin haksız rekabet ortamının büyümesi anlamına geldiğini söyleyen oda başkanları, 49 ilin birbirinden farklı sosyo-ekonomik ve kültürel yapıları olduğunu belirtip, sektörel ve bölgesel teşvik uygulanmasını istiyor. Teşvikli illerde tepkilerin yoğunlaştığı ana nokta ise arzu edilen yatırım miktarına ulaşılamaması. Sözkonusu illerin oda başkanları, başvuru yapılmasına rağmen, hayata geçen yatırım sayısının çok az olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte Batı bölgelerdeki Düzce, Uşak gibi illerdeki başvuruların, Doğu`nun kat kat üzerinde olduğu belirtildi.

Adanalı sanayicide Osmaniye sıkıntısı

Adana ise 30 kilometre uzağındaki Osmaniye`nin teşvikli iller kapsamına alınmasıyla sıkıntılı bir dönem yaşamaya başladı. Adana`dan Osmaniye`ye doğru ciddi anlamda bir üretim kayması yaşanmasa da sanayicilerin deyimiyle Osmaniye`ye teşvik verilmesi, `moral bozukluğu` yarattı. Yatırımlarını büyük ölçüde askıya alan ve beklemeyi tercih eden işadamları ve dolayısıyla kent ekonomisi milyonlarca dolar kaybetti.

Teşvik Yasası`nın, kapsamı dışındaki illerde yatırım yapmayı düşünenleri bu düşüncelerinden vazgeçirecek nitelikte olduğunu belirten çevreler, tamamen iptal edilmesi gereken yasanın kapsamının genişletilmesini `yatırımların geleceğine vurulmuş darbe` olarak niteledi. Batı`daki il ile Doğu`daki ile aynı olanaklar sağlanırsa, Batı`daki ile yatırım yapılacağını savunan Adana Ticaret Odası yönetimi, Doğu`daki illerin yine yatırımlardan mahrum kalacağını savundu.

Adanalı sanayicide Osmaniye sıkıntısı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, tepkilere, `Bu çocuk böyle doğacak` yanıtını veren Başbakan`a atıfta bulunarak, `Çocuk sakat doğmuştu. Yanlıştan dönmek için başka yanlışlar yapıldı. Kapsam genişletildi.` dedi.

Gümüşhane`nin gelişmişlikte 71`inci il olduğunu hatırlatan Akçay, `Teşvik bizim gibi illere katkıdan çok zarar sağladı. Komşu illerimiz Trabzon, Rize aynı kefeye konulduk. Trabzon, Rize bırakılıp, Gümüşhane`ye yatırım yapar mı? Bu nedenle Gümüşhane`nin kapsamdan çıkmasını istiyoruz` dedi.

Yasayla Gümüşhane`de sadece 4 başvuru yapıldığını, bunlardan ikisinin deneme üretimine başladığını anlatan Akçay, `Geri kalmış illerin kalkınması için çıkarılan yasaların, her ilin yapısına göre farklı ve fark edilecek cazibeler taşıması gerekir. Teşvik çıkardım, il sayısını artırdım diyerek şartları olumsuz yöreye yatırımcıyı çekemezsiniz` diye konuştu.

Urfa`da faaliyet yok

Teşviğin bölgesel düzeyde tutulması ve yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, yasanın ardından Urfa`da yapılan başvurulardan hayata geçen hiç bir firma olmadığını söyledi. Yasanın bu haliyle teşviksizliğe dönüşebileceğini belirten İsmail Demirkol, `Kapsamın genişletilmesi teşvikin yaygınlaştırılması anlamı taşır. Ancak sektörel ve bölgesel derecelendirme ile yapılması daha isabetli olurdu. Aksi taktirde, her yere teşvik verilmesiyle, umulan fayda sağlanamaz` dedi.



--------------------------------------------------------------------------------



SURİYE`YE ZİYARET BAHANE

Çay, şeker, pirinç ve fasulyenin Türkiye`ye göre neredeyse 4`te bir fiyatına satıldığı Suriye`ye yapılan bayram ziyaretinden dönenler, beraberlerinde tonlarca gıda maddesi gitirdi. Ziyaretlerin yüzde 60`ının ticari amaçlı olduğunu ifade eden bir gümrük yetkilisi, `Akrabası olan da geçiyor olmayan da. Geçiş izinleri için sadece Suriye`de adres göstermesi yetiyor. Ziyaretler suistimal ediliyor` dedi. İki ülke arasında yapılan protokol gereği, 2000 yılından bu yana karşılıklı, vizesiz ziyaretler yapılıyor. Ziyaret için, her iki ülke vatandaşlarının, karşı tarafta bir adres göstermesi yeterli. Ziyaretler sırasında, bir kişinin 200 dolarlık alış veriş yapmasına izin veriliyor. Kilis Tuhafiyeciler Odası (KTO) Başkanı Tahsin Ustabaşı, sınır ticaretinin tek taraflı olduğunu belirterek, `Milyonlarca dolar Suriye`ye akıyor ama Suriye Türk mallarının girişine izin vermiyor` dedi. Bu arada Kurban Bayramı`nda Suriye`ye giden 400 otobüs dönüşte, Cilvegözü Sınır Kapısı`nda arandı. Otobüslerde bulunan 300 kilo şeker ile 2 ton pirinç, 200 kilo çay ile giyim eşyalarına el kondu. Hatay, Gaziantep ve Kilis`te yapılan baskınlarda da bir ton çay ele geçirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!